Στις δικαστικές αίθουσες φθάνει η πολυσυζητημένη υπόθεση του θανάτου της 29χρονης Σουζάνας Τοπούζη - Κουμαρά, η οποία είχε συγκλονίσει την κοινωνία της Μυτιλήνης. Στο σκαμνί θα καθίσουν τρεις γιατροί του Νοσοκομείου.
Στις δικαστικές αίθουσες φθάνει η πολυσυζητημένη υπόθεση του θανάτου της 29χρονης Σουζάνας Τοπούζη - Κουμαρά τον Απρίλιο του 2009, η οποία είχε συγκλονίσει την κοινωνία της Μυτιλήνης. Στο σκαμνί ως κατηγορούμενοι για το θάνατο της άτυχης γυναίκας, που κυοφορούσε το μόλις μερικών εβδομάδων παιδί της, θα καθίσουν σύμφωνα με το κατηγορητήριο τρεις γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, οι οποίοι φέρονται ότι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους ευθύνονται για την τραγική κατάληξη της 29χρονης.
Μετά την προκλητική καθυστέρηση της κατάθεσης του πορίσματος της ΕΔΕ (κατατέθηκε ενάμισι σχεδόν χρόνο μετά το θάνατο της γυναίκας), η Δικαιοσύνη έδειξε να κινείται ταχύτερα. Η υπόθεση στις 9 του ερχόμενου Δεκεμβρίου θα φτάσει στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου και θα δικασθούν τρεις γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, κατηγορούμενοι για «ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια».
Για τι κατηγορούνται
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων οι τρεις γιατροί κατηγορούνται ότι «από έλλειψη της προσοχής που όφειλαν - και ως ιατροί ήταν υποχρεωμένοι να δείξουν - προξένησαν το θάνατο της γυναίκας, αποτέλεσμα το οποίο δεν προέβλεψαν»(!).
Για το γυναικολόγο που παρακολουθούσε τη γυναίκα, το κατηγορητήριο φέρεται ν’ αναφέρει ότι μετά από επικοινωνία που είχε μαζί του η γυναίκα όταν εμφάνισε πυρετό, «χωρίς να την εξετάσει, της υπέδειξε να πάρει αντιπυρετικά σκευάσματα». Το συγκεκριμένο γιατρό τον αναφέρει και σε άλλο σημείο, ότι αφού είχε ήδη πάει τρεις φορές στο Νοσοκομείο η εγκυμονούσα εμφανίζοντας συμπτώματα όπως βήχα, δύσπνοια και στηθάγχη, εκείνος ήταν και πάλι καθησυχαστικός εκτιμώντας ότι η κατάστασή της οφείλεται σε ίωση. Θυμίζουμε, πάντως, ότι το πόρισμα της ΕΔΕ ρίχνει «στα μαλακά» το γυναικολόγο, θεωρώντας ότι σε πολλά σημεία έπραξε σωστά με βάση την ειδικότητά του.
Βαρύτερες, όμως, είναι οι κατηγορίες για τις δυο άλλες γιατρούς (παθολόγο και πνευμονολόγο), οι οποίες - σύμφωνα πάντα με στοιχεία του κατηγορητηρίου - πέραν του ότι διέγνωσαν στη γυναίκα μια απλή ίωση χωρίς να την έχουν υποβάλει σε εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις, δεν έκριναν και σκόπιμη την εισαγωγή της στο Νοσοκομείο, παρά το ότι υπήρχαν ελεύθερα κρεβάτια τόσο στη Μαιευτική Κλινική όσο και στις Παθολογικές.
Από το κατηγορητήριο - σύμφωνα πάντα με πληροφορίες - διαπιστώνεται ότι «οι γιατροί υποεκτίμησαν την κατάσταση της υγείας της ασθενούς, ενώ δεν έκαναν έγκαιρα την απολύτως απαραίτητη για τη διάγνωση της κατάστασής της ακτινογραφία θώρακα και δε φρόντισαν να δώσουν την κατάλληλη αντιπηκτική αγωγή που ήταν ενδεδειγμένη για την περίπτωση της άτυχης γυναίκας. Σημειώνεται δε, μεταξύ άλλων, ότι ειδικά για τις δυο γυναίκες γιατρούς, παρ’ ότι εφημέρευαν, δεν ασχολήθηκαν οι ίδιες από την αρχή με την περίπτωση της γυναίκας, με αποτέλεσμα ν’ ασχοληθούν “άπειροι ειδικευόμενοι γιατροί παθολόγοι”.».
Καταλήγοντας, το κατηγορητήριο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι αποτέλεσμα όλων των παραπάνω «ήταν ο θάνατος της εγκύου Σουζάνας Τοπούζη - Κουμαρά, ο οποίος οφείλεται αποκλειστικά στην ενάντια στους κανόνες και τις γενικές επιστημονικές αρχές της Ιατρικής δράση όλων των κατηγορουμένων».
Σα μια πρώτη «δικαίωση» αντιμετωπίζει τον ορισμό δίκης για την υπόθεση του θανάτου της άτυχης 29χρονης ο σύζυγός της Μανώλης Κουμαράς. «Δεν ξέρω τι θα γίνει στο δικαστήριο, τουλάχιστον όμως το ότι θα γίνει η δίκη και κάποιοι γιατροί πηγαίνουν κατηγορούμενοι, για μένα είναι ένα βήμα. Περιμένουμε, βεβαίως, τι θα γίνει και στη δίκη, γιατί έχουμε δει πολλά.»
«Όλα άλλαξαν ξαφνικά»
Ενάμιση χρόνο μετά το θάνατο της γυναίκας του, ο Μανώλης Κουμαράς έχει νοικιάσει ένα μικρό δυάρι στις εργατικές κατοικίες της Χρυσομαλλούσας και ζει μόνος του. Μέσα σε λίγες ημέρες είδε την οικογενειακή του ευτυχία να γκρεμίζεται, αφού έχασε γυναίκα και παιδί μόλις επτά μήνες μετά το γάμο του! Το σπίτι που είχε νοικιάσει για να στεγάσει τη νέα του ζωή, ερήμωσε πολύ γρήγορα. Η χαρά μετατράπηκε σε πένθος. «Δεν μπορούσα να ζήσω άλλο εκεί. Κανείς δε θα μπορούσε. Αυτό που μου συνέβη, δεν μπορεί εύκολα να το αντιληφθεί κανείς αν δεν το ζήσει. Μοιάζει με εφιάλτης. Μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξαν τα πάντα. Μοίρασα τα έπιπλα που είχαμε πάρει, κάποια άλλα τα κράτησα σε μια αποθήκη και νοίκιασα ένα μικρό διαμέρισμα. Εξάλλου, τα οικονομικά μου δε μου επιτρέπουν κάτι καλύτερο. Μετά το θάνατο της Σουζάνας, τα έξοδα ήταν πολύ μεγάλα και έπρεπε να τα καλύψω κυρίως μόνος μου, με ένα μεροκάματο που βγάζω.»
Ο Μανώλης Κουμαράς, όπως τονίζει, γνωρίζει ότι τίποτα δεν μπορεί ν’ αλλάξει, όμως περιμένει από το δικαστήριο μια δικαίωση έστω, για αυτό που από την πρώτη στιγμή φώναζε, ότι η γυναίκα του έφυγε άδικα.