Αναστάτωση έχει προκληθεί, όπως φαίνεται, στον ακαδημαϊκό και φοιτητικό κόσμο της Μυτιλήνης, μετά από δημοσιεύματα που θέλουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να αναστέλλει τη λειτουργία του με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.
Αναστάτωση έχει προκληθεί, όπως φαίνεται, στον ακαδημαϊκό και φοιτητικό κόσμο της Μυτιλήνης, μετά από δημοσιεύματα που θέλουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να αναστέλλει τη λειτουργία του με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου. Μια ανακοίνωση που έγινε από την ίδια τη Σύγκλητο του ιδρύματος, μετά από τη συνεδρίαση που είχε την περασμένη Πέμπτη και αφορά, όπως έγινε σαφές στο «Ε», μια συμβολική δράση, στην οποία θα προβεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για ένα διήμερο εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για το θέμα της μείωσης των πιστώσεων των συμβασιούχων καθηγητών. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση εν μέσω του ακαδημαϊκού έτους, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στον προγραμματισμό του Πανεπιστημίου.
«Στην περίπτωση που το ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ. δεν ανταποκριθεί, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα είναι υποχρεωμένο να αναστείλει τη λειτουργία του στην αρχή του εαρινού εξαμήνου 22 - 23 Φεβρουαρίου, 2011», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύγκλητος του ιδρύματος αμέσως μετά τη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα.
Λίγοι οι καθηγητές
Το θέμα αφορά στη μείωση των διαθέσιμων πιστώσεων για τους συμβασιούχους διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου από 108 σε 91, απόφαση που, καθώς λαμβάνεται εν μέσω του ακαδημαϊκού έτους, αποτελεί σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «άλλη μια μονομερή αθέτηση του τετραετούς προγραμματισμού» εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, που όπως αναφέρεται λειτουργεί εις βάρος της ακαδημαϊκής λειτουργίας όλων των Τμημάτων του ιδρύματος.
Η περικοπή αυτή συνδέεται και με τον ούτως ή άλλως μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ (μέσο όρο 17 ανά τμήμα), αλλά και το σοβαρό έλλειμμα μελών ΕΕΔΙΠ που υπάρχει. Σύμφωνα με το ψήφισμα της Συγκλήτου, οι συμβασιούχοι με Π.Δ. 407/80 καλύπτουν ουσιαστικές εκπαιδευτικές ανάγκες και η περικοπή έστω και ελάχιστου αριθμού πιστώσεων θα διαταράξει την προγραμματισμένη υλοποίηση των μαθημάτων.
Το ψήφισμα καταδικάζει ομόφωνα την απόφαση αυτή του Υπουργείου και ζητά τη χορήγηση των 17 επιπλέον αναγκαίων πιστώσεων πριν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, το διορισμό των 26 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και των πέντε ΕΤΕΠ, καθώς και την άμεση προκήρυξη όλων των νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ. Καταλήγοντας, αναφέρει πως στην αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας του.
Πρόβλημα η χρονική στιγμή
«Η σοβαρότητα του θέματος έγκειται στο ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε εν μέσω του ακαδημαϊκού έτους, με όλα τα Τμήματα να έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους και να μην μπορούν να ανταποκριθούν ξαφνικά», δήλωσε στο «Ε» ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης. «Σε καμμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανασταλούν οι κανονικές λειτουργίες του ιδρύματος. Η συζήτηση που έγινε στη Σύγκλητο αφορούσε συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας για τις δύο συγκεκριμένες μέρες του Φεβρουαρίου, προκειμένου να διοργανωθούν σχετικές εκδηλώσεις δημοσιοποίησης του θέματος. Τα δημοσιεύματα δε δίνουν τη σωστή αίσθηση, παρ’ όλο που το ψήφισμα είναι ξεκάθαρο.»
Την πλήρη συμπαράστασή της στους συμβασιούχους του Πανεπιστημίου Αιγαίου εξέφρασε με σχετική της ανακοίνωση και η περιφερειακή παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», που καλεί τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων σε κοινό αγώνα, «για να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για δραστικές περικοπές των εκπαιδευτικών λειτουργιών».
Για τον αριθμό των εισακτέων
Πέρα από το θέμα των πιστώσεων, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου συζητήθηκε και το θέμα του αριθμού των εισακτέων φοιτητών ανά Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Είναι η πρώτη φορά που ζητήθηκε από το Υπουργείο αιτιολόγηση του προτεινόμενου από κάθε Τμήμα αριθμού εισακτέων», εξήγησε στο «Ε» ο κ. Σουλακέλλης. «Οι προτάσεις των Τμημάτων είναι σίγουρα αριθμοί χαμηλότεροι από αυτούς που στέλνει το Υπουργείο, αφού τα ίδια γνωρίζουν καλύτερα τις δυνατότητές τους. Φέτος ειδικά, κάποια Τμήματα προτείνουν λίγο λιγότερους φοιτητές από άλλες χρονιές, κάτι στο οποίο έχουν παίξει ρόλο οι τρέχουσες συνθήκες που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο, με τις περικοπές στα τρέχοντα έξοδα και τις ελλιπείς υποδομές. Ως πρυτανική αρχή θα ζητήσουμε από το Υπουργείο να σεβαστεί τις αιτιολογημένες προτάσεις των Τμημάτων για τον αριθμό των εισακτέων.»