Σε αδιέξοδο βρίσκεται η υπόθεση της φαρμακευτικής κάλυψης των λιμενικών, καθώς οι φαρμακοποιοί παραμένουν αμετακίνητοι στην απόφασή τους και ζητούν από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) την εξόφληση όλων των οφειλών και όχι μέρος αυτών.
Σε αδιέξοδο βρίσκεται η υπόθεση της φαρμακευτικής κάλυψης των λιμενικών, καθώς οι φαρμακοποιοί παραμένουν αμετακίνητοι στην απόφασή τους και ζητούν από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) την εξόφληση όλων των οφειλών και όχι μέρος αυτών. Εδώ και τρεις μήνες οι φαρμακοποιοί έχουν προσβάλει τη σύμβαση με τον ΟΠΑΔ, διακόπτοντας την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους λιμενικούς.
Αυτό αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι φαρμακοποιοί όπου συζήτησαν το θέμα της φαρμακευτικής περίθαλψης των λιμενικών αλλά και τη στάση των ίδιων των λιμενικών απέναντι στους φαρμακοποιούς.
«Εκβιασμούς και απαιτήσεις θα πρέπει να κάνουν οι λιμενικοί στο φορέα τους και όχι στους φαρμακοποιούς που είναι απλήρωτοι. Να διεκδικήσουν τα λεφτά στο ταμείο τους που δεν είναι συνεπές στις πληρωμές του. Οι φαρμακοποιοί οδηγούνται σε αυτή την απόφαση λόγων των οφειλών που φθάνουν και τους πέντε μήνες. Θα απολογηθούμε επειδή διεκδικούμε αυτά που μας χρωστούν;», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς.
Τα όσα δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου υποστηρίχθηκαν σε έντονο ύφος από πολλούς φαρμακοποιούς στη διάρκεια της προχθεσινής γενικής συνέλευσης, όπου σχολιάστηκε αρνητικά η στάση που έχουν τηρήσει οι λιμενικοί για το θέμα.
Ο κ. Βαλτάς τόνισε ότι απόφαση των φαρμακοποιών είναι να συνεχίσουν επ’ αόριστον την κινητοποίηση μέχρι να ξεχρεωθούν τα οφειλόμενα και μέχρι να δοθεί επίσημη δέσμευση από το φορέα των λιμενικών ότι θα καταβάλλονται στο εξής οι οφειλές μέσα στο προβλεπόμενο από τη σύμβαση χρονικό διάστημα.
«Οι φαρμακοποιοί δεν είναι επαίτες. Δεν μπορεί να μας δίνουν ένα μέρος των οφειλομένων και να περιμένουμε να συνεχίσουμε τη σύμβαση. Την ίδια στάση εξάλλου κρατάνε φαρμακοποιοί και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου υπάρχει το πρόβλημα αυτό», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Φαρμακοποιών.
Απάντηση στο Σπύρο Γαληνό
Την καταβολή μέρους των οφειλών στους φαρμακοποιούς έκανε γνωστή η αρμόδια υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός. Ο κ. Γαληνός μετέφερε στα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη το εναγώνιο αίτημα της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, που επί τρεις μήνες στερούνται τη φαρμακευτική περίθαλψη.
Στην απάντηση της κ. Γεννηματά αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της διάθεσης των πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών προς τον ΟΠΑΔ ήδη έχει διατεθεί πίστωση προς τον Οργανισμό για την πληρωμή υποχρεώσεων προς τους φαρμακοποιούς και καταβάλλονται οι υποχρεώσεις προς αυτούς για δύο μήνες, δηλαδή η πληρωμή των υποβληθέντων λογαριασμών φαρμακοποιών και του μηνός Οκτωβρίου 2009.
Από πλευράς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για το ίδιο θέμα τονίστηκε πως η αρμόδια υπηρεσία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων αυτών.
… και απαιτούν άμεσες πληρωμές
Συνεχίζουν οι φαρμακοποιοί τη «μάχη» που έχουν κηρύξει με τ’ ασφαλιστικά ταμεία που καθυστερούν να καταβάλουν τις πληρωμές τους. Στην ίδια γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου αποφασίστηκε ομόφωνα ν’ αναστείλει από την 1η Απριλίου 2010 την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΤΑΠΟΤΕ και του ΤΑΠΕΤΕ, αν δεν εξοφληθούν οι οφειλόμενοι λογαριασμοί και δεν υπάρξει γραπτή δέσμευση ότι η πληρωμή στο εξής θα γίνεται σε διάστημα ενός μηνός από την κατάθεση των λογαριασμών τους.
Τέλος, για το θέμα διάθεσης των αποθεμάτων των φαρμάκων - μετά την έναρξη ισχύος νέου δελτίου τιμών - ο Σύλλογος τονίζει ότι το διάστημα των 60 ημερών δεν είναι επαρκής χρόνος για να διατεθούν τα αποθέματά του. Τονίζουν ακόμη σε σχετική ανακοίνωσή τους ότι στηρίζουν τις προσπάθειες για την εξάλειψη της σπατάλης στο χώρο της υγείας και φυσικά στο χώρο του φαρμάκου.