Λουκέτο στο Μουσείο Δημοκρατίας

01/07/2012 - 05:56
Δεν εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού η μια απαιτούμενη πρόσληψη υπαλλήλου-φύλακα στο μοναδικό Μουσείο Δημοκρατίας στον Άι-Στράτη.
Το μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο για την πιο κρίσιμη, από πολιτικής και κοινωνικής άποψης, περίοδο της νεώτερης ιστορίας, το Μουσείο Δημοκρατίας στον Άι-Στράτη, εδώ και πέντε μήνες παραμένει κλειστό. Η σύμβαση της μοναδικής υπαλλήλου του Μουσείου, που εκτελούσε και χρέη φύλακα, φρόντιζε το Μουσείο και το κρατούσε καθημερινά ανοικτό, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου τού 2010 και μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού η πρόσληψη νέου υπαλλήλου.

Η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου έχει αποστείλει δύο σχετικά αιτήματα, το Νοέμβριο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011, για την έγκριση σχετικής πρόσληψης, αλλά μέχρι σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού δεν την έχει εγκρίνει, με αποτέλεσμα το Μουσείο να παραμένει κλειστό. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Ε» η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, Μαρία Δανιά, «είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού, σε δύο αιτήματά μας το Νοέμβριο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011, την πρόσληψη φύλακα για το Μουσείο Δημοκρατίας στον Άι-Στράτη, και περιμένουμε σχετική έγκριση».

«Πλήγμα στη Δημοκρατία»

Για πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία κάνει λόγο στις δηλώσεις του στο «Ε» ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής. «Το Μουσείο Δημοκρατίας είναι κλειστό, δυστυχώς ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του μοναδικού αυτού στην Ελλάδα μουσείου, και αυτό αποτελεί πλήγμα όχι μόνο για τον πολιτισμό, αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία. Σ’ αυτό το Μουσείο εκτίθενται οι αγώνες και η πάλη για την κατάκτηση της Δημοκρατίας και το να παραμένει κλειστό δεν τιμά κανένα μας, πόσο μάλλον τη μνήμη των αγωνιστών της Δημοκρατίας.»
«Θύμα» της γενικότερης κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα τον τελευταίο χρόνο, και το Μουσείο Δημοκρατίας, καθώς ο περιορισμός των προσλήψεων έφτασε και μέχρι τον ακριτικό Άι-Στράτη. Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος του νησιού, «σε κάποια θέματα θα πρέπει να έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία και δε θα πρέπει να αλλοτριώνονται όλα κάτω από την εφαρμογή οριζόντιων πολιτικών, που δεν μπορούν να διακρίνουν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες όπως στην περίπτωση του Μουσείου της Δημοκρατίας. Θα στείλω άμεσα επιστολή προς τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την πρόσληψη του υπαλλήλου και τη λειτουργία του Μουσείου.».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και λειτούργησε μόλις ένα χρόνο, έχει ήδη παρουσιάσει προβλήματα ο συναγερμός και ο κλιματισμός του κτηρίου, ενώ για την επίλυσή τους θα πρέπει να υπάρξει η έγκριση σχετικής πίστωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ιστορία…

Το Μουσείο Δημοκρατίας είχε εγκαινιάσει το Δεκέμβριο του 2008 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ τρία χρόνια νωρίτερα είχε ο ίδιος ανακοινώσει τη δημιουργία του στο ιστορικό για το νησί των εξορίστων κτήριο.
Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο, είχε χτιστεί αρχικά ως διδακτήριο και ήταν το πρώτο του νησιού. Στα χρόνια του εκτοπισμού πολιτικών εξορίστων στον Άι-Στράτη, χρησιμοποιήθηκε ως αναρρωτήριο. Ο σεισμός τού 1968 προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στο κτήριο, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του. Το 2005 άρχισαν οι εργασίες για την αναστήλωσή του από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2007.
Τη συγκέντρωση των εκθεμάτων και την οργάνωση του Μουσείου ανέλαβε η Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα πλέον, είναι αδύνατη η επίσκεψη στο Μουσείο και ο επισκέπτης τη μόνη δυνατότητα που έχει είναι περιηγηθεί εικονικά στους χώρους του μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα που έχει δημιουργήσει η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey