Συγκρούσεις στη σκιά των καταλήψεων…

01/07/2012 - 05:56
Για «διασπαστική πρακτική» κατηγορούν τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου οι Φοιτητές του ιδρύματος, αντιδρώντας στο κείμενο που έστειλε σε ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, ο πρύτανης, Πάρις Τσάρτας.
Για «διασπαστική πρακτική» κατηγορούν τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου οι Φοιτητές του ιδρύματος, αντιδρώντας στο κείμενο που έστειλε σε ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, ο πρύτανης, Πάρις Τσάρτας. Διαψεύδοντας τις κατηγορίες περί παρακώλυσης σημαντικών διοικητικών διαδικασιών λόγω των καταλήψεων, προβάλλουν ως μόνη λύση τη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου, που θα βάλει «φρένο» στην υποχρηματοδότηση και θα ανατρέψει το νέο νόμο. Την ίδια στιγμή, οι καταλήψεις συνεχίζονται στα τέσσερα από τα έξι τμήματα της Μυτιλήνης, ενώ, μιλώντας προχτές στο «Ε» ο κ. Τσάρτας, ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Λαύριο, έκανε και πάλι λόγο για «οριακή» λειτουργία του ιδρύματος.

«Κατηγορηθήκαμε για το μπλοκάρισμα σημαντικών, για το Πανεπιστήμιο, διαδικασιών. Ψέμα! Οι ίδιοι οι φοιτητικοί σύλλογοι ζήτησαν τη λειτουργία τους και την ενημέρωση για τις υπόλοιπες», αναφέρει το σχετικό κείμενο των Φοιτητών, που κυκλοφόρησε προχτές μέσω του φόρουμ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το κείμενο των Φοιτητών

Στο κείμενο, το οποίο υπογράφουν οι επιτροπές καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Περιβάλλοντος και Επιστημών της Θάλασσας, γίνεται λόγος, εκτός από «διασπαστική πρακτική», και για «παραπληροφόρηση» εκ μέρους της πρυτανικής αρχής που, όπως λένε, κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι για τον κοινό αγώνα όλων των μελών της κοινότητας ενάντια στο νέο νόμο.
Απαντώντας στα όσα ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Τσάρτας σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της κατάληψης στο κτήριο της Διοίκησης, οι Φοιτητές επιμένουν πως κανένας αρμόδιος δεν εμφανίστηκε στο τελευταίο τις τρεις εβδομάδες που τελεί υπό κατάληψη, καθώς και πως με δική τους πρωτοβουλία η Μέριμνα (σίτιση και υποτροφίες) δε σταμάτησε να λειτουργεί, ούτε παρακωλύθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για τη μισθοδοσία των φυλάκων και των καθαριστριών. Σημειώνουν τέλος πως, ενώ κατηγορήθηκαν για την παρακώλυση της διαδικασίας πληρωμής φοιτητών και καθηγητών στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης, οι πληρωμές αυτές δεν έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δύο χρόνια.
«Αναγνωρίζοντας και από την πλευρά μας τις οριακές συνθήκες με βάση τις οποίες ουσιαστικά υπολειτουργεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θεωρούμε ότι μόνη λύση είναι ένα κοινό πανεκπαιδευτικό μέτωπο, το οποίο θα βάλει “φρένο” στην υποχρηματοδότηση και θα ανατρέψει το νέο νόμο», λένε κλείνοντας οι Φοιτητές.

«Κινδυνεύει η εξεταστική»

Την ίδια στιγμή, οι καταλήψεις συνεχίζονται στα τέσσερα από τα έξι τμήματα της Μυτιλήνης. Με αποφάσεις που πήραν στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή, κατάληψη μέχρι και την επόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Περιβάλλοντος και Κοινωνιολογίας, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η κατάληψη στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Κατάληψη μέχρι τη Δευτέρα αποφάσισε προχτές και ο Σύλλογος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, ενώ ανοιχτό είναι και πάλι από χτες Τρίτη το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας.
Μιλώντας στο «Ε», ο κ. Τσάρτας τόνισε πως καταλήψεις γίνονται μόνο στα τμήματα της Μυτιλήνης, από τα 17 συνολικά τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο ίδιος επιμένει πως ορισμένες λειτουργίες του ιδρύματος γίνονται αυτήν τη στιγμή «οριακά», δημιουργώντας προβλήματα σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.
«Η Σύνοδος έχει βγάλει ένα συλλογικό κείμενο, κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό, με την έννοια ότι είναι και αιχμηρό», λέει ο ίδιος. «Δεν πρέπει να βλέπει κανείς τις καταλήψεις αποσπασματικά, αφού συνδέονται και με το σύστημα του νέου νόμου για τα ΑΕΙ. Πρέπει όμως να ενταχθούν, κάποια στιγμή, ως τρόπος αντίδρασης, σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Όταν καταλήγουμε στην απλή λύση να κλείνει το πανεπιστήμιο, δημιουργούνται προβλήματα σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και έχουμε άσχημη εικόνα προς τα έξω. Επειδή κάποια πράγματα γίνονται, δε σημαίνει και πως γίνονται σωστά. Το πανεπιστήμιο είναι ένας οργανισμός. Και είμαστε σε οριακό σημείο αυτήν τη στιγμή, όσον αφορά στην εξεταστική, με τα τμήματα που έχουν κατάληψη.»


ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. Μυτιλήνης κατά ΣΥΡΙΖΑ, για τις κινητοποιήσεις
«Κάνετε μικροπολιτικές»

Για «μικροπολιτικές», που βλάπτουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους φοιτητές του, καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. Μυτιλήνης. Αναφερόμενη στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σχετικά με τις κινητοποιήσεις, τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολών και ζητά από το ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να παρεμβαίνει.
«Τι θα πείτε στα παιδιά που δε θα πάρουν το πτυχίο τους, που κάνανε τόσα έξοδα για να έρθουν στη Μυτιλήνη να δώσουν μαθήματα ή για τις παρουσιάσεις των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών, που δεν μπορούν να συνεχίσουν στη ζωή τους, γιατί τα στρατιωτάκια σας μέσα στα πανεπιστήμια έκλεισαν τα τμήματα, όταν μάλιστα οι φοιτητές τού ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν διπλές εξεταστικές και παράνομες ρυθμίσεις για να περάσουν την κατάληψη;», αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ..
Η παράταξη κάνει λόγο επίσης για προθεσμίες που θα χαθούν με τις καταλήψεις που συνεχίζονται στα τμήματα του ιδρύματος.
«Ως πότε θα στέλνετε τους 30άρηδες φοιτητές τού ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα πανεπιστήμια να τα κλείνετε; Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θέλει άμεσα τη στήριξη όλης της ακαδημαϊκής κοινωνίας για τη συνέχεια, την επιβίωση και την ανάδειξη, στον ελλαδικό και παγκόσμιο χώρο», αναφέρει η ανακοίνωση. «Αφήστε επιτέλους τα πανεπιστήμια μακριά από τις μικροπολιτικές σας. Οι φοιτητές ανοίγουν τις σχολές…»


Τι αποφάσισε η Σύνοδος των Πρυτάνεων


Για «αδιέξοδα» του νέου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση κάνει λόγο η ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Λαύριο. Η Σύνοδος, στην οποία παρευρέθηκε και η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καλεί τα μέλη όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέλη ΔΕΠ, φοιτητές και εργαζομένους, να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία των ιδρυμάτων.
Στην απόφαση γίνεται λόγος για προβλήματα που αφορούν στην απονομή των πτυχίων, την εξεταστική περίοδο και το εξάμηνο, καθώς και για έδαφος που δίνει η ρητή κατάργηση του ασύλου σε δυνάμεις και πρακτικές που απειλούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις των ιδρυμάτων.
Εκφράζοντας τη ριζική της αντίθεση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εργασιακής εφεδρείας ή απόλυσης προσωπικού των πανεπιστημίων, η Σύνοδος καλεί όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέλη ΔΕΠ, φοιτητές και εργαζομένους, να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ακαδημαϊκής και διοικητικής λειτουργίας των ιδρυμάτων.
Ζητά επίσης από το Υπουργείο την άμεση επιχορήγηση του συνόλου των πιστώσεων των διδασκόντων με το Π.Δ. 407/80, τον άμεσο διορισμό όλων των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί από το 2009, καθώς και την επανεξέταση του τρόπου έκδοσης των φοιτητικών πάσο. Τέλος, καλεί τις πανεπιστημιακές δυνάμεις να κατανοήσουν την ανάγκη να λειτουργούν απρόσκοπτα οι μονάδες ειδικών λογαριασμών έρευνας των πανεπιστημίων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey