Ένα ακόμη «τέκνο» της Λέσβου αναλαμβάνει πρόεδρος τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την εκλογή προχθές του Νίκου Ζούρου στο «τιμόνι» του Τμήματος Γεωγραφίας.
Ένα ακόμη «τέκνο» της Λέσβου αναλαμβάνει πρόεδρος τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την εκλογή προχθές του Νίκου Ζούρου στο «τιμόνι» του Τμήματος Γεωγραφίας. Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επί σειρά ετών διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αμισθί απ’ το 2001 που ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του πορεία, διαδέχεται το Νίκο Σουλακέλλη. Του οποίου η θητεία έληξε και δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα, αφού εκλέχτηκε προσφάτως και αναλαμβάνει αντιπρύτανης απ’ την 1η Σεπτεμβρίου.
Ο Νίκος Ζούρος αυτό που προτάσσει για τη διετή θητεία του στην προεδρία του Τμήματος Γεωγραφίας είναι η ενίσχυσή του σε όλα τα επίπεδα, όπως και η κατοχύρωση των αποφοίτων του. Όπως δήλωσε λίγο μετά την εκλογή του για το «κίνητρο» που τον ώθησε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, «δεν μπορείς να είσαι και να λειτουργείς σε ένα φορέα και να μην ασχολείσαι ενεργά με αυτόν, να τον βοηθάς με κάθε τρόπο, εντείνοντας τη συλλογική προσπάθεια να τον κάνεις όσο το δυνατόν καλύτερο».
Στη διακήρυξή του εν όψει των εκλογών, ο διακεκριμένος σε σειρά επιστημονικών εργασιών και με πλήθος δημοσιεύσεων καθηγητής αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα, τονίζοντας πως τα μεγάλα προβλήματα δείχνουν καθαρά ότι απαιτείται η συστράτευση και συνεργασία όλων των δυνάμεων προκειμένου να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές προοπτικές για την ανάπτυξη του Τμήματος Γεωγραφίας, την ανάδειξη του ρόλου και της προσφοράς του Τμήματος στην ελληνική κοινωνία και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας από τους αποφοίτους. «Απαιτείται να αναδείξουμε το έργο, τη χρησιμότητα, την προσφορά και τις δυνατότητες του Τμήματος - δηλαδή όλων των διδασκόντων του - για την ευημερία και ανάπτυξη της χώρας και της κοινωνίας», επισήμαινε ο κ. Ζούρος, προσθέτοντας πως μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην αξιοποίηση όλων των δημιουργικών προτάσεων, των δυνατοτήτων και των προσπαθειών όλων όσοι συναποτελούν το Τμήμα Γεωγραφίας.
Γεωγραφία… «Καλλικράτη»
Χαρακτηρίζοντας τη θέση του προέδρου ως ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως σε ρόλο συντονιστή, ο Νίκος Ζούρος δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένους στόχους για τη βελτίωση όλων των παραμέτρων που αφορούν στο Τμήμα.
Μεταξύ άλλων έμφαση έδωσε και στη «διεκδίκηση και κατοχύρωση της επαγγελματικής απασχόλησης των αποφοίτων σύμφωνα με τα προσόντα τους και με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και των ευκαιριών που τους προσφέρει η γεωγραφική γνώση σε τομείς όπου υπάρχουν ή δημιουργούνται ανάγκες». Τέτοιος τομέας, συνδέοντας και τις υπαρκτές πλέον ανάγκες της κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο, είναι όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, αφού οι Περιφέρειες και οι νέοι δήμοι έχουν απόλυτη ανάγκη γεωγραφικά εργαλεία για την αποτελεσματική διοίκηση και διαχείριση των υποθέσεών τους.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Ζούρος έχει προταθεί και αυτοπροταθεί στις διαδικασίες που διεξάγονται στο ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος για το δήμο Λέσβου, θέμα που δε θέλησε να συνδέσει με την εκλογή του στη θέση τού με διοικητικά καθήκοντα προέδρου του Τμήματος Γεωγραφίας.
Ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάδειξη του Μουσείου του Απολιθωμένου Δάσους, αλλά και στην προαγωγή μιας σειράς δράσεων που αφορούν στο Μουσείο και σε ολόκληρη την περιοχή του Σιγρίου, όπως και η «πολυεπίπεδη» σύνδεση του Μουσείου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το εν γένει έργο του, προοιωνίζουν πως η δέσμευσή του «να αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί τα σοβαρά προβλήματα του χώρου μας, χωρίς αυταπάτες και υπέρμετρη αισιοδοξία, αλλά με συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια», θα τηρηθεί.