Η μοναδικότητα του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, στο περιεχόμενο σπουδών, αποτελεί και τον κυριότερο λόγο που έγινε δεκτή η εισήγηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου να μην υπάρξει αντιστοιχία του με κανένα άλλο τμήμα της χώρας.
Η μοναδικότητα του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο σπουδών, αποτελεί και τον κυριότερο λόγο για τον οποίο έγινε δεκτή η εισήγηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου να μην υπάρξει αντιστοιχία του με κανένα άλλο τμήμα της χώρας. Ελλείψει αντιστοιχίας, δε γίνονται μεταγραφές, οπότε και το Τμήμα δε θα έχει διαρροές προς κεντρικά πανεπιστήμια. Αντιθέτως, ενισχύθηκε σε δύναμη, αφού στους 100 πρώτους πρωτοετείς που εγγράφηκαν το Σεπτέμβριο, προστέθηκαν και 12 ακόμη φοιτητές απ’ την Κύπρο.
Διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες» κι όσους βιάστηκαν να προβλέψουν πως το νεοϊδρυθέν Τμήμα θα κλείσει εξ αιτίας των μεταγραφών, η μεταγραφική περίοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα δίχως να υπάρξει ούτε μία «διαρροή» απ’ τη Λήμνο προς άλλο κεντρικό ή περιφερειακό ΑΕΙ. Κι αυτό γιατί το αρμόδιο Συμβούλιο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης δεν έδωσε αντιστοιχία για κανένα άλλο τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Εμείς στην εισήγησή μας», ανέφερε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστας Ζώρας, «δηλώσαμε κατηγορηματικά πως δεν πρέπει να υπάρξει αντιστοιχία διότι το περιεχόμενο σπουδών δεν ταυτίζεται με κανενός άλλου τμήματος. Κι όπως φάνηκε στη συνέχεια, η άποψή μας έγινε δεκτή και έτσι δε δόθηκε αντιστοιχία.»
Στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου στη Μυτιλήνη, σε απόδειξη ότι το καινούργιο παιδί του Πανεπιστημίου Αιγαίου, βήμα το βήμα εξελίσσεται, συμμετείχαν και οι δύο πρώτοι εκπρόσωποι των φοιτητών της Μύρινας, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, που εκλέχτηκαν απ’ τους συμφοιτητές τους.
Εκτός όμως της υποδοχής των πρώτων συγκλητικών φοιτητών του Τμήματος της Λήμνου, όπως επεσήμανε ο κ. Ζώρας, είναι πολύ ευχάριστο για την εξέλιξη της Σχολής, ότι επιλέχθηκε κι ήδη παρακολουθούν μαθήματα και εργαστήρια στη Λήμνο, και 12 φοιτητές απ’ την Κύπρο.