Να επιστρέψει η αρχαιολογική συλλογή του Μολύβου στον οικισμό ζητούν οι τοπικοί φορείς και κάτοικοι της Μήθυμνας. Μετά από χρόνια που τα ευρήματα στεγάζονται στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης, θέλουν να τα δουν να μεταφέρονται οριστικά στην περιοχή τους.
Πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μήθυμνας για στέγαση της αρχαιολογικής συλλογής της περιοχής στη Δημοτική Πινακοθήκη
Να επιστρέψει η αρχαιολογική συλλογή του Μολύβου στον οικισμό ζητούν οι τοπικοί φορείς και κάτοικοι της Μήθυμνας. Μετά από χρόνια που τα ευρήματα στεγάζονται στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης, θέλουν να τα δουν να μεταφέρονται οριστικά στην περιοχή τους. Το Τοπικό Συμβούλιο έχει προτείνει ως καταλληλότερο χώρο αυτόν της Δημοτικής Πινακοθήκης, πρόταση που ωστόσο έρχεται να «σκοντάψει» στη βούληση του Οργανισμού Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, που στοχεύει στην επαναλειτουργία του χώρου ως κανονικής πινακοθήκης.
Είναι πάνω από μια δεκαετία που η αρχαιολογική συλλογή της Μήθυμνας στεγάζεται στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. Σημαντικά ευρήματα, που χρονολογούνται από το 10ο π.Χ. αιώνα μέχρι και τους οθωμανικούς χρόνους και στα οποία περιλαμβάνονται αγγεία, αγαλματίδια, νομίσματα κ.ά., βρίσκονται μακριά από τον τόπο προέλευσής τους από το 1999, οπότε και απομακρύνθηκαν για να γίνει η ανακαίνιση του παλιού δημαρχείου όπου φιλοξενούνταν μέχρι τότε.
Με απόφαση της τότε δημαρχίας, οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν μεταφερθεί την ίδια περίοδο στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης του Μολύβου, όπου και παρέμειναν μέχρι να τελειώσει η ανακαίνιση του νέου δημαρχείου. Μετά και την οριστική εκκένωση του χώρου της Πινακοθήκης, η τελευταία χρησιμοποιείται συνήθως περιστασιακά για την πραγματοποίηση εκθέσεων κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ οι πίνακες που φιλοξενούσε στεγάζονται τώρα σε μια αίθουσα στο λιμάνι του οικισμού.
Οι τοπικοί φορείς έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τις προσπάθειες για να επιστρέψει στο Μόλυβο η αρχαιολογική συλλογή, προτείνοντας ως καταλληλότερο χώρο στέγασής της το χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Η σχετική κινητοποίηση είχε ξεκινήσει σε συνεργασία με την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, όταν προϊσταμένη της υπηρεσίας ήταν ακόμη η Όλγα Φιλανιώτου, που είχε επίσης δεχτεί το χώρο της Πινακοθήκης ως τον ιδανικότερο για τη στέγασή τους. Η ίδια είχε ξεκινήσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης, ζητώντας να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο της ανακαίνισης του κτηρίου, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά και με όλους τους κανόνες ασφαλείας που αρμόζουν σε έναν εκθεσιακό χώρο με αρχαιολογικά ευρήματα.
«Επί τάπητος σήμερα»
Το θέμα ήταν στην ατζέντα της προηγούμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου, ωστόσο δεν πρόλαβε να συζητηθεί. Όπως εξήγησε χτες στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Μήθυμνας, Λευτέρης Βογιατζής, ο οποίος και επρόκειτο να κάνει την εισήγηση, πρόκειται για μια απόφαση και ένα αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου Μήθυμνας, που θέλει να δει την αρχαιολογική συλλογή της περιοχής του να επιστρέφει στη βάση της, κάτι που απαιτεί ωστόσο και σχετική απόφαση του Δήμου Λέσβου, ο οποίος θα παραχωρεί το κτήριο ως προς τη χρήση του για 99 χρόνια.
Με αντικείμενο συζήτησης την παραχώρηση της Πινακοθήκης, ο κ. Βογιατζής και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μήθυμνας, Στυλιανός Σταύρου - Τσανακτσής, θα πραγματοποιήσουν σήμερα σύσκεψη με την αναπληρώτρια προϊσταμένη τής Κ΄ ΕΠΚΑ, Χριστιάνα Λούπου, και τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστα Αστυρακάκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Λούπου είναι σύμφωνη με τη μεταφορά της αρχαιολογικής συλλογής Μήθυμνας στη Δημοτική Πινακοθήκη. «Πρόκειται για σημαντικές αρχαιότητες και είναι σαφής η πρόθεσή μας να στήσουμε το Μουσείο στο Μόλυβο, στο χώρο της Πινακοθήκης, αφού προχωρήσουμε τις τεχνικές ενέργειες που είχε αρχίσει η κ. Φιλανιώτου», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ε».
Αντιδρά ο Οργανισμός Πολιτισμού του Δήμου
«Η Πινακοθήκη είναι Πινακοθήκη»
Αντίθετο στη θέση του Τοπικού Συμβουλίου Μήθυμνας και της αναπληρώτριας προϊσταμένης τής Κ΄ ΕΠΚΑ είναι το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου. Ο Οργανισμός έχει ορίσει Επιτροπή Διοίκησης της Δημοτικής Πινακοθήκης του οικισμού και δεν προτίθεται να παραχωρήσει το χώρο για οποιαδήποτε άλλη χρήση, θέλοντας να επιστρέψουν εκεί οι πίνακες.
Όπως υποστήριξε μιλώντας χτες στο «Ε» ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης, η σημερινή συνάντηση δε θα είναι διαπραγματευτική. Οι άνθρωποι που έχει ορίσει ο Οργανισμός στην αρμόδια Επιτροπή είναι, σύμφωνα με τον κ. Αστυρακάκη, επιφανείς και γνώστες του αντικειμένου (σ.σ. πρόκειται για τη γενική γραμματέα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Καμαρά, και την εικαστικό και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Σχολής Καλών Τεχνών Χριστίνα Σγουρομύτη), έχουν κάνει καταγραφή των έργων και θα φροντίσουν ώστε να λειτουργήσει ξανά η Πινακοθήκη.
«Κανείς δεν είναι κατά της επιστροφής των αρχαιολογικών ευρημάτων στο Μόλυβο. Ως Οργανισμός το επιθυμούμε κι εμείς, αλλά το θέμα είναι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να στηθεί Αρχαιολογικό Μουσείο Μήθυμνας, αντάξιο των ευρημάτων και της ιστορίας του τόπου», αναφέρει ο ίδιος. «Η Πινακοθήκη είναι Πινακοθήκη κι έχει πίνακες τεράστιας αξίας, αφού κατά καιρούς περνούσαν από το Μόλυβο διάφοροι Ευρωπαίοι ζωγράφοι κι άφηναν τα έργα τους. Για καθαρά πολιτιστικούς λόγους, το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου του Δήμου θέλει να επιστρέψουν εκεί τα έργα και να ξαναλειτουργήσει ο χώρος, αφού αυτός ήταν ο αρχικός του προορισμός.»