Την απαλλαγή των τεσσάρων κατηγορούμενων υπαλλήλων τού τέως υπουργείου και νυν γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, εισηγήθηκε ο αντιεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου Αντώνης Κασσάπης.
Την απαλλαγή των τεσσάρων κατηγορούμενων υπαλλήλων τού τέως υπουργείου και νυν γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, για τις πράξεις της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος, για την υπόθεση των άγονων γραμμών, εισηγήθηκε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου ο αντιεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου Αντώνης Κασσάπης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατική» της Ρόδου, μετά την έκδοση τυπικών κλήσεων από τον τακτικό ανακριτή κ. Λ. Βαλσαμή, σε βάρος των Βασίλη Βουτζούλια, Στρατή Γεωργή, Ηρακλή Κουντουρέλλη και Κώστα Κουτρουλού, μελών της επιτροπής αξιολόγησης του υπουργείου για την υπόθεση (επιλήφθηκαν του πολυσυζητημένου διαγωνισμού και της ανάθεσης του έργου της επιδοτούμενης γραμμής Ρόδος - Σύμη - Τήλος, Νίσυρος - Κως στην εταιρεία ΑΝΕΣ), υπόθεση που είχε προκαλέσει αναστάτωση στην πολιτική ζωή του τόπου εξ αιτίας και των καταγγελιών που έφεραν ως «υπόλογο» και τον πρώην υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη, η δικογραφία οδηγείται στο αρχείο.
Καμμία ευθύνη
Βάσει των πληροφοριών που δημοσιεύει η εφημερίδα της Ρόδου, ο εισαγγελικός λειτουργός αποφαίνεται ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι ενήργησαν τον εν λόγω διαγωνισμό με τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης και δε φέρουν καμμία ευθύνη για το γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στη διαγωνιστική διαδικασία επιλογής αναδόχου για την επιδοτούμενη γραμμή. Σημειώνει παραπέρα ότι ο κ. Παυλίδης και όχι τα μέλη της επιτροπής ήταν εκείνος που καταγγέλθηκε ως ο υπαίτιος της ανάθεσης της ως άνω ακτοπλοϊκής γραμμής από τους Γ. Σπανό, ιδιοκτήτη της «Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή» και Τ. Αλιφέρη, δήμαρχο Τήλου και πρόεδρο της «Τήλος 21ος Αιώνας», ενώ κάνει ειδική μνεία στο γεγονός ότι όταν η δικογραφία εξετάστηκε αρμοδίως από τη Βουλή, δεν προχώρησε καμμία διαδικασία σε βάρος του πρώην υπουργού.
Η δικογραφία, θυμίζουμε, είχε υποβληθεί από την εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να υποβληθεί προς αξιολόγηση στη Βουλή. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κονταξής έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείτο οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη για τον κ. Παυλίδη.
Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2009 υποβλήθηκε πρόταση για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του κ. Παυλίδη, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση της Ν.Δ..
Εξ αρχής οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση-κατάθεση που είχαν αρμοδίως υποβάλει στις δικαστικές αρχές, υποστήριζαν ότι δεν είχαν υποπέσει σε κανένα απολύτως αδίκημα κι είχαν τηρήσει κατά γράμμα τα όσα προέβλεπαν οι διαδικασίες. Όπως άλλωστε είχαν επισημάνει μιλώντας στο «Ε» οι κύριοι Γεωργής και Κουντουρέλλης, ήταν βέβαιοι για την αθώωσή τους.