Εξακολουθούν να μένουν χωρίς το επίδομα του πρώτου διμήνου τού 2011 εκατοντάδες δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων στη Λέσβο, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση τρέχει εκ των υστέρων να «μπαλώσει» τα κενά που άφησε το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη».
Εξακολουθούν να μένουν χωρίς το επίδομα του πρώτου διμήνου τού 2011 εκατοντάδες δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων στη Λέσβο, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση τρέχει εκ των υστέρων να «μπαλώσει» τα κενά που άφησε το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη». Εκτός της διοίκησης, και η αυτοδιοίκηση, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου η δημοτική αρχή, ψάχνει πρόχειρες λύσεις ώστε το συντομότερο δυνατόν οι πιο αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας να πληρωθούν. Στο διά ταύτα, αναζητείται «πατέντα» ώστε να εκταμιευθούν πάνω από εννιά εκατομμύρια ευρώ και να μοιραστούν στους δικαιούχους τους ανά τη Λέσβο.
Όπως ανέδειξε στις αρχές Μαρτίου το «Ε», όσοι λάμβαναν προνοιακά επιδόματα έμειναν, εξ αιτίας του «Καλλικράτη» και του πρόχειρου σχεδιασμού που προηγήθηκε για την εφαρμογή του, χωρίς το καθιερωμένο ποσό που ελάμβαναν. Κι αυτό γιατί η αρμοδιότητα πέρασε απ’ τις νομαρχίες στους δήμους, χωρίς όμως να υπάρξει καμμία απολύτως μέριμνα για το πρώτο μεταβατικό στάδιο που οι δήμοι θα λειτουργούσαν χωρίς προϋπολογισμό. Έτσι, ενώ η πίστωση που αφορά τους δικαιούχους της Λέσβου (συνολικά για το πρώτο δίμηνο 9.223.632 ευρώ) διατέθηκε στο Δήμο, οι υπηρεσίες του δεν μπορούν να το διαθέσουν στους δικαιούχους.
Λείπει ο κωδικός…
Χθες, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Απόστολο Πατέστο, και τον ταμία του Δήμου Λέσβου, Στρατή Γεωργαντή, εξήγησαν κατ’ αρχήν, προς άρση κάθε φήμης ότι θα διατεθούν για άλλους σκοπούς, πως τα χρήματα που αφορούν τα προνοιακά επιδόματα παραμένουν «κλειδωμένα» μόνο για αυτόν το σκοπό. Διευκρίνισαν δε πως το Υπουργείο Εσωτερικών πέρασε στις 10 Μαρτίου «πυροσβεστική» τροπολογία, με την οποία και προσπάθησε να αντιμετωπίσει το εμπόδιο της μη ύπαρξης ακόμη προϋπολογισμού απ’ τους δήμους. Σε τοπικό επίπεδο, είχε προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, με την οποία έγινε αποδοχή του ποσού που διατέθηκε απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών για τα προνοιακά επιδόματα.
Όμως και πάλι ο Δήμος Λέσβου, μετά και τη νομοθετική ρύθμιση, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας, ακόμη δεν έχει δώσει τα επιδόματα. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, επειδή εντοπίστηκε ακόμη ένα θεσμικό ζήτημα, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αρμοδιότητα της πρόνοιας μέχρι το τέλος τού 2010 ανήκε στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση κι όχι στον πρώτο βαθμό. Έτσι, δεν υπάρχει «κωδικός» για να εκδοθεί το ένταλμα και να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή να σηκώσει ο ταμίας το ποσό που θα διατεθεί, να το δώσει στους τρεις υπαλλήλους που έχουν οριστεί ως υπόλογοι, ώστε εν συνεχεία να μοιράσουν με ταχυδρομικές επιταγές στους δικαιούχους ό,τι αναλογεί στον καθένα.
«Με την υπογραφή μου…»
Διά της νομίμου οδού, όπως είπε ο κ. Πατέστος, για να γίνει η διάθεση των επιδομάτων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός, όμως, του Δήμου Λέσβου δεν προβλέπεται να έχει εγκριθεί μέχρι πριν το τέλος Απριλίου - αρχές Μαΐου, για αυτό και αναζητείται τρόπος («πατέντα» όπως τη χαρακτήρισε ο δήμαρχος), για να υπάρξει πιο άμεση λύση.
Ο Δημήτρης Βουνάτσος ανέφερε στη συνέντευξη ότι οι μόνοι δήμοι που έχει την ενημέρωση πως πλήρωσαν τα επιδόματα είναι των Αθηνών και της Λάρισας. Για αυτό και θα επιδίωκε να μιλήσει με το δήμαρχο Λαρισαίων, ώστε να του εξηγήσει τον «τρόπο» για να τον μιμηθεί και ο Δήμος Λέσβου. «Αν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η έλλειψη κωδικού με την υπογραφή μου, διαβεβαιώνω τους αδύναμους συμπολίτες μας πως θα τη θέσω φαρδιά - πλατιά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη», είπε ο κ. Βουνάτσος, που δεσμεύτηκε όσο πιο γρήγορα γίνεται να υπάρξει λύση.
Ήδη, όμως, οι πιο ευπαθείς οικονομικά ομάδες, όλοι όσοι λαμβάνουν τις πολλές και διαφορετικές κατηγορίες προνοιακών επιδομάτων, και στη συντριπτική τους πλειοψηφία στηρίζονται βιοποριστικά σε αυτά, μένουν απλήρωτοι και καταγράφονται ως τα πρώτα θύματα της «ανάλγητης», όπως τη χαρακτηρίσαμε, διοικητικής μεταρρύθμισης.