Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009 - 2010 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) διαρκείας τριών εξαμήνων στο γνωστικό αντικείμενο: Περιβαλλοντική Μηχανική και Επιστήμη.
Μεταπτυχιακά στην Περιβαλλοντική Μηχανική
Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009 - 2010 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) διαρκείας τριών εξαμήνων στο γνωστικό αντικείμενο: Περιβαλλοντική Μηχανική και Επιστήμη (Environmental Engineering and Science).
Στο πρόγραμμα πρόκειται να ενταχθούν το μέγιστο 30 μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών, Σχολών Θετικών Επιστημών και Γεωπονικών Σχολών των ΑΕΙ της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων TEI συναφούς γνωστικού αντικειμένου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις. Οι επί μέρους επιστημονικές κατευθύνσεις, στις οποίες θα μπορούν να εκπαιδευθούν οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα είναι: (1) Ατμοσφαιρική ρύπανση και αντιρρυπαντική τεχνολογία, (2) Διαχείριση αποβλήτων και υδατικών πόρων και (3) Ενεργειακός σχεδιασμός και βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν:
Αίτηση σε ειδικό έντυπο στη Γραμματεία του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (Δ.Π.Θ., Πολυτεχνική Σχολή, Βασ. Σοφίας 12, Ξάνθη Τ.Κ. 67100) μέχρι τις 30/09/2009.
Πρόσθετες πληροφορίες παρέχονται από τη Γραμματεία του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στο τηλέφωνο: 25410 79101. Πληροφοριακό υλικό θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: www.env.duth.gr
Τι πληρώνουν οι οικογένειες από το νηπιαγωγείο ως και το πανεπιστήμιο
Περίπου 4,4 εκατ. ευρώ δαπανούν οι ελληνικές οικογένειες για την εκπαίδευση των παιδιών τους, από το νηπιαγωγείο έως και το πανεπιστήμιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ, η συνολική δαπάνη είναι 4.371,3 εκατομμύρια. Το κονδύλι κατανέμεται ως εξής:
- Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση δίνονται 804 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος (248,7 εκατ.) αφορά την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Οι γονείς στέλνουν το παιδί σε ιδιωτικό δημοτικό και δίνουν 167,7 εκατομμύρια. Το κονδύλι για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία φθάνει τα 52,7 εκατομμύρια. Συνολικά, 284,6 εκατομμύρια είναι το κονδύλι για παιδικούς σταθμούς και babysitters. Εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένοι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους ήδη από το δημοτικό σε φροντιστήρια (42,6 εκατομμύρια το κονδύλι). Επίσης, 7,2 εκατομμύρια δίνονται για εκπαιδευτικές εκδρομές.
- Για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου οι γονείς δίνουν 1.345,9 εκατομμύρια. Ξεχωρίζουν τα κονδύλια για φροντιστήρια (503,6 εκατομμύρια) και ιδιαίτερα μαθήματα (258,7 εκατομμύρια), δηλαδή αθροιστικά 762,3 εκατομμύρια (πάνω από το μισό του συνολικού ποσού). Τα 346,9 εκατομμύρια δίνονται σε ξένες γλώσσες. Σε ιδιωτικό λύκεια πηγαίνουν 117,4 εκατομμύρια και ιδιωτικά γυμνάσια 79,5 εκατομμύρια, ενώ για εκδρομές 39,8 εκατομμύρια.
- Για τις σπουδές σε ΑΕΙ δίνονται 1.441,8 εκατομμύρια. Από αυτά, για διατροφή και στέγαση πηγαίνουν 1.001,9 εκατομμύρια, για τις σπουδές στο εξωτερικό 342,1 εκατομμύρια, ενώ για δίδακτρα κολλεγίων και μεταπτυχιακών 59,9 εκατομμύρια. Στα 19 φροντιστήρια μαθημάτων ΑΕΙ «κατατίθενται» 35,1 εκατ. ευρώ, ενώ 1,9 εκατομμύριο πηγαίνει στις εκδρομές των φοιτητών.