Σ’ ένα από τα πλέον κορεσμένα επαγγέλματα έχει εξελιχθεί η δικηγορία, καθώς εισέρχεται κάθε χρόνο τριπλάσιος αριθμός αποφοίτων Νομικής απ’ όσους αποχωρούν.
Σ’ ένα από τα πλέον κορεσμένα επαγγέλματα έχει εξελιχθεί η δικηγορία, καθώς εισέρχεται κάθε χρόνο τριπλάσιος αριθμός αποφοίτων Νομικής απ’ όσους αποχωρούν, ενώ από τους «μαχόμενους» δικηγόρους, οι μισοί δεν πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος καμμία παράσταση.
Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι λίγο πάνω από το 1/3 των δικηγόρων προέρχεται από πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς το 35% έχει αποκτήσει το βασικό τίτλο σπουδών σε ιδρύματα της Αγγλίας και της Γαλλίας.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της επιστημονικής ομάδας «ORIENTUM - Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας», που διεξήχθη σε επαγγελματικούς χώρους που σχετίζονται με τις σπουδές στα τμήματα Νομικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε χρόνο εισέρχονται στο επάγγελμα περίπου 1.200 δικηγόροι σε όλη τη χώρα, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αποχωρούν 400. Συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία που το επάγγελμα ανδροκρατούνταν (70% άντρες - 30% γυναίκες), πλέον καταγράφεται σχετική ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων (55% άντρες - 45% γυναίκες). Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο αριθμός των δικηγόρων για την πρωτεύουσα ανέρχεται σε 21.331, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο υπολογίζονται σε 43.500. Όσον αφορά στους δικηγόρους της Αθήνας - σύμφωνα με στοιχεία του 2008 - 11.000 δεν είχαν πραγματοποιήσει ούτε μία παράσταση στα δικαστήρια.
Ο κορεσμός που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο επάγγελμα έχει προκαλέσει συμπίεση των αμοιβών τους και ειδικά των νέων, που σε αρκετές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ως εξευτελιστικές.
Το πλεόνασμα δικηγόρων, άλλωστε, είχε αναδειχθεί σε «νούμερο ένα» πρόβλημα για τον κλάδο σε παλαιότερη έρευνα που είχε γίνει από την GPO για λογαριασμό της «Αλληλεγγύης Δικηγόρων». Συγκεκριμένα, ως προς την ιεράρχηση των προβλημάτων φαίνεται ότι:
- Σε ποσοστό 43,2% θεωρείται η υπερ-πληθώρα δικηγόρων
- Σε ποσοστό 29,1% η αργοπορία των δικαστικών αποφάσεων
- 19,2% η οργάνωση των δικαστηρίων και η διασπορά των υπηρεσιών
- 13,5% οι μικρές αμοιβές
- 10,2% το ασφαλιστικό ταμείο
(Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού Νίκου Παυλάκου και Σπύρου Μιχαλούδη και της δημοσιογράφου Ντίνας Ιωακειμίδου.)
Εξειδίκευση, η λύση στο πρόβλημα
Έμπειροι δικηγόροι εκτιμούν ότι μέρος του προβλήματος θα μπορούσε να λυθεί μέσω της εξειδίκευσης του επαγγέλματος με την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σε ένα συγκεκριμένο κλάδο. Οι κλάδοι που έχουν και θα έχουν ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση είναι το Δίκαιο αλλοδαπών, ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, Δίκαιο περιβάλλοντος, φορολογικά ζητήματα, δημόσιες προμήθειες, δημόσια διοίκηση και ΑΣΕΠ.
(Από τον ημερήσιο Τύπο)«Ξεχειλίζει» η αγορά από νέους δικηγόρους
(Από τον ημερήσιο Τύπο)