Αυτό το βιβλίο μιλάει για τις «Μεγάλες Ιδέες» που κρύβονται πίσω από την τέχνη της διδασκαλίας και της μάθησης. Οι πιο απλές ιδέες είναι και οι πιο ισχυρές.
Alan Haigh
Μεγάλες ιδέες, απλοί κανόνες
Μετάφραση: Μαλβίνα Αβαγιανού
Επιστημονική επιμέλεια: Κώστας Λουκέρης
Εκδόσεις Πατάκη
Αθήνα 2010, σελ. 215
Αυτό το βιβλίο μιλάει για τις «Μεγάλες Ιδέες» που κρύβονται πίσω από την τέχνη της διδασκαλίας και της μάθησης. Οι πιο απλές ιδέες είναι και οι πιο ισχυρές. Είναι γεγονός πως οι αρχές της διδασκαλίας δεν εξαρτώνται άμεσα από την ηλικία των μαθητών, ωστόσο οι μαθητές διαφοροποιούνται ως προς τη γνωστική τους ανάπτυξη και τη συμπεριφορά τους απέναντι στη μάθηση. Η έννοια της γνωστικής ανάπτυξης έχει προχωρήσει από την εξελικτική θεωρία τού Πιαζέ σε μια πιο πολύπλοκη έννοια, η οποία περιλαμβάνει τη «μαθησιακή ετοιμότητα», την ανάπτυξη, καθώς επίσης και την ωρίμανση του νευρικού συστήματος· πρώτα και κύρια, όμως, η έννοια της γνωστικής ανάπτυξης περικλείει τη δύναμη που έχει η διδασκαλία να ενισχύει τις πνευματικές ικανότητες του παιδιού.
Η δύναμη της διδασκαλίας μέσα από το πρίσμα των «Μεγάλων Ιδεών» αποτελεί μια ενοποιητική αρχή, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στη διδασκαλία παιδιών κάθε ηλικίας, όπως επίσης και στην εκπαίδευση των παιδαγωγών τους. Αυτή η αρχή επιτυγχάνει τη συνοχή ανάμεσα στο παιδαγωγικό και στο γνωστικό κομμάτι, δεξιότητες που αμφότερες επιδιώκει να τις αναπτύξει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών.
Χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και 21 κεφάλαια: Σχεδιασμός, Συμπεριφορά και διαχείριση της τάξης, Διδασκαλία και μάθηση, Αξιολόγηση.