Με διαδικασίες «εξπρές» θα προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις για την «πράσινη» ενέργεια στον τομέα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, με τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη να είναι μέσα στις δέκα πρώτες.
Στη Λήμνο το δεύτερο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο
Με διαδικασίες «εξπρές» θα προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις για την «πράσινη» ενέργεια στον τομέα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, με τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη να είναι μέσα στις δέκα πρώτες και δύο από τις σημαντικότερες περιοχές που έχουν επιλεγεί για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών πάνω στη θάλασσα.
Οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, μετά από ενάμιση χρόνο «παγώματος», ξεκαθαρίζουν το τοπίο και δημιουργούν νέες προοπτικές για άμεση υλοποίησή του προγράμματος που είχε ανακοινωθεί για τις επενδύσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», πρόκειται για 24 επενδυτικά σχέδια ισχύος πάνω από 5.700 MW, από τα οποία 10, συνολικού προϋπολογισμού οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ και ισχύος 4.000 MW, είναι άμεσα υλοποιήσιμα. Στα πρώτα αυτά 10 θαλάσσια αιολικά πάρκα βρίσκονται και τα επιλεγμένα σημεία στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Λήμνου και συγκεκριμένα πάνω από το ακρωτήριο Πλάκα, καθώς και στον Άγιο Ευστράτιο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, «οι επενδύσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο δε χρειάζεται να αναμένουν την υλοποίηση του κεντρικού προγράμματος για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων». Για τα πρώτα 10 θαλάσσια αιολικά πάρκα ο ορίζοντας θεμελίωσης είναι το 2013 και η προοπτική περάτωσης των έργων 30 μήνες μετά, με δυνατότητα δημιουργίας 2.500 θέσεων εργασίας.
Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, που έχουν εγκριθεί ήδη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα, μετά και την απόσυρση του άρθρου 6 του νόμου 3851, που καθυστερεί τέτοιους είδους επενδύσεις για τουλάχιστον πέντε χρόνια με τις σχετικές μελέτες, αδειοδοτήσεις και διαγωνισμούς από το Δημόσιο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα ελέγξει με αυστηρότητα τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπονται να τηρηθούν για την υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων.
Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο για τη Λήμνο έχει προτεινόμενο εμβαδόν πολυγώνου 49 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ του Αγίου Ευστρατίου είναι στα πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα. Να σημειώσουμε πως το θαλάσσιο αιολικό πάρκο της Λήμνου έχει σχεδιάσει η RF Energy των κυρίων
Βίκτωρα Ρέστη και
Γ. Φειδάκη.
Η πόντιση των πυλώνων στα υπεράκτια αιολικά πάρκα γίνεται σε βάθος από 25 έως 50 μέτρων, ενώ οι εταιρείες που έχουν σχεδιάσει τα 10 πρώτα θαλάσσια αιολικά πάρκα έχουν εξαντλήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ έχουν προσαρμόσει με δική τους τεχνογνωσία τα νέα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών θαλασσών.
Η ολοκλήρωση μιας τόσο μεγάλης επένδυσης απαιτεί τρία περίπου χρόνια για να λειτουργήσει και στη συνέχεια η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται, θα μεταφέρεται με καλώδιο στην κοντινότερη ακτή, όπου θα διασυνδέεται με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Για τη Λήμνο, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την εγκατάσταση 100 περίπου ανεμογεννητριών, 5 MW η μία, συνολικής ισχύος δηλαδή 500 MW. Πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις, με υψηλό κόστος κατασκευής, αφού για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο 500 MW απαιτείται 1,7 δισ. ευρώ.