Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονταν οι βασικές αρχές και η μεθοδολογία της δομικής και λειτουργικής γλωσσολογίας, όπως αυτή γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Υποστηρίζεται με έμφαση ότι η γλώσσα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικός θεσμός, γεγονός από το οποίο και απορρέει όλη η θεωρία.
Χρήστος Κλαίρης
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Αθήνα 2009, σελ. 132
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονταν οι βασικές αρχές και η μεθοδολογία της δομικής και λειτουργικής γλωσσολογίας, όπως αυτή γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Υποστηρίζεται με έμφαση ότι η γλώσσα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικός θεσμός, γεγονός από το οποίο και απορρέει όλη η θεωρία. Η εξασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, στα πλαίσια μιας κοινωνίας, αναγνωρίζεται ως ο κεντρικός ρόλος της γλώσσας.
Ο συνεχής διάλογος που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες μεταξύ θεωρίας και γλωσσικών φαινομένων, τα οποία καλείται να περιγράψει και να ερμηνεύσει η θεωρία, οδήγησε το συγγραφέα, ο οποίος θεωρείται από τους πρωτεργάτες της λειτουργικής γλωσσολογίας, να προτείνει ορισμένες θεωρητικές τροποποιήσεις, βελτιώσεις, ενίοτε καινοτομίες. Το απόσταγμα αυτών των προτάσεων συγκεντρώθηκε στον ευσύνοπτο αυτό τόμο, που πρωτοκυκλοφόρησε στα γαλλικά, ώστε ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης να διαθέτει με εύληπτο τρόπο τόσο τις ουσιώδεις αρχές, όσο και τις τελευταίες εξελίξεις μιας λειτουργικής προσέγγισης της γλωσσολογίας.
Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στα διάφορα κεφάλαια αναφέρεται σε θέματα φωνολογίας, μορφολογίας και τροπολογίας, σύνταξης, τυπολογίας και θνησιγλωσσίας.
Ο συγγραφέας, τακτικός καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας στη Σορβόννη έχει γράψει σειρά βιβλίων για τη σύγχρονη ελληνική γλώσσα, πολλά σε συνεργασία με τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη.