Από τη Βαρειά στο «Μουσείο Μπενάκη»

01/07/2012 - 05:56
Στην Αθήνα θα ταξιδέψουν έργα του Γιάννη Τσαρούχη που βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade, στα πλαίσια συμμετοχής του μουσείου στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη.
Στην Αθήνα θα ταξιδέψουν για τους επόμενους μήνες, έργα του Γιάννη Τσαρούχη που βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, στα πλαίσια συμμετοχής του μουσείου στη μεγάλη αναδρομική έκθεση με έργα του μεγάλου ζωγράφου, που διοργανώνεται στην Αθήνα από το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Τσαρούχη. Στην έκθεση αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς, και πρόκειται να διαρκέσει από τις 17 Δεκεμβρίου μέχρι τις 13 Μαρτίου, το Μουσείο Teriade, ως τρίτο μουσείο - «συνεργάτης», πρόκειται να συμμετέχει με 16 έργα του μεγάλου ζωγράφου που φιλοξενεί στη συλλογή του.

Στόχος και φιλοδοξία των συντελεστών της έκθεσης έργων του Γιάννη Τσαρούχη -η οποία χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς- είναι να συγκεντρωθεί και να καταγραφεί το σύνολο της δημιουργίας του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη, όπως αυτό αναδεικνύεται μέσα από τη ζωγραφική και τη δουλειά του.

Με 16 έργα από τη Μυτιλήνη
Σύμφωνα με το διευθυντή του Μουσείου Teriade, Κώστα Μανιατόπουλο, στη μεγάλη αυτή έκθεση θα περιλαμβάνονται πάνω από 600 έργα του Γιάννη Τσαρούχη, τα περισσότερα από τα οποία θα προέρχονται από το ομώνυμο Ίδρυμα, ενώ θα περιληφθούν και έργα του ζωγράφου προερχόμενα από ιδιωτικές συλλογές.
Έξι είναι οι πίνακες που θα ταξιδέψουν από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα, στα πλαίσια της συμμετοχής του Μουσείου Teriade στην έκθεση έργων του Γιάννη Τσαρούχη. Πρόκειται για τους τέσσερις πίνακες που απαρτίζουν τις «Τέσσερις Εποχές» καθώς και την «Οδό Αλκαίου» και το πορτρέτο του ίδιου του Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade. Τα επιπλέον έργα που θα συμπληρώνουν τη συμμετοχή του μουσείου στην έκθεση, είναι 10 κομμάτια από τα προσχέδια που ο ζωγράφος είχε κάνει, ως μελέτες για την αγιογράφηση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του μουσείου. Όλα τα έργα ανήκουν στη δεκαετία του ’60.


Η «οδός Αλκαίου» (πάνω), δυο από τις «τέσσερις εποχές»...

«Ο Teriade υπήρξε αρκετά σημαντικός στην προσφορά του και στους δρόμους που έδειξε και άνοιξε για τους καλλιτέχνες της εποχής του. Ο Γιάννης Τσαρούχης είναι ένας από τους καλλιτέχνες αυτούς, που είχαν την τύχη να γνωρίζουν τον Teriade και να βοηθηθούν αρκετά. Εξάλλου, τα περισσότερα έργα του Τσαρούχη, ήταν προϊόντα φιλίας και δεν έγιναν μετά από κάποια παραγγελία. Παράδειγμα, αποτελούν τα προσχέδια της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, για τα οποία ο ζωγράφος ήρθε στη Λέσβο», λέει ο διευθυντής του Μουσείου - Βιβλιοθήκης Teriade.

Σημαντική ανάδειξη …
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή του Μουσείου - Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade στην επερχόμενη έκθεση, αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για ανάδειξη ορισμένων έργων του Γιάννη Τσαρούχη που φιλοξενούνται στο μουσείο, και τα οποία μπορεί, όπως λέει, να μην είναι από τα πιο γνωστά ή εντυπωσιακά έργα του ζωγράφου έχουν, ωστόσο -όπως ισχύει για τα προσχέδια της εκκλησίας- αξία ντοκουμέντου.


...και ένα προσχέδιο της Αγίας Παρασκευής, στα έργα που θα ταξιδέψουν από τη Βαρειά στο Μουσείο Μπενάκη

«Είναι σημαντικό να φανεί το ότι υπάρχουν τα έργα αυτά σε ένα μικρό μουσείο κάπου στην “άλλη Ελλάδα”, εκτός της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό, προβάλλεται ο τόπος μας, αφού οι χιλιάδες επισκέπτες που θα περάσουν από την έκθεση από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο, θα μάθουν για το μουσείο μας και το νησί μας. Είναι κι αυτό ένας πόλος έλξης, στο μέτρο του δυνατού».
Η συμμετοχή αυτή, αποτελεί συνέχεια μιας σειράς επαφών και εκδηλώσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια από το Μουσείο Teriade και στις οποίες ήδη συγκαταλέγονται ενδεικτικά η συμμετοχή του σε έκθεση «Ιαπωνικής αφίσας», το 2005, σε συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία, η τρίμηνη παρουσίαση της συλλογής και του έργου του Teriade το καλοκαίρι του 2006 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, καθώς και η συμμετοχή του μουσείου στην έκθεση που από το Δεκέμβριο του 2006 μέχρι και το Μάρτιο του 2007, είχε διοργανώσει η Εθνική Πινακοθήκη, με τίτλο «Παρίσι - Αθήνα 1863 - 1940».
«Είναι σημαντικό για ένα περιφερειακό μουσείο, να συμμετέχει σε εκθέσεις πανελλαδικής εμβέλειας, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας», τονίζει ο κ. Μανιατόπουλος. «Εξάλλου, η συλλογή μας είναι αρκετά δυνατή και μπορούμε να την προωθήσουμε και είναι πολύ καλό να “φαινόμαστε” προς τα έξω, για να μπορούμε και να αναδειχθούμε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey