Την προώθηση της κοινωνικής συμμετοχής μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία και το παιχνίδι, έχουν ως στόχο να προωθήσουν η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μέσα από «Ένα λουκούλλειο γεύμα» και «Το Κάστρο της Μυτιλήνης, χτες, σήμερα, αύριο».
Εκπαιδευτικά προγράμματα από την Κ΄ ΕΠΚΑ και τη 14η ΕΒΑ, με «εισιτήριο» την προσφορά ρούχων και τροφίμων
Ποιο είναι ένα από τα βασικότερα μαθήματα που μπορούν να πάρουν οι μαθητές αν όχι αυτό της προσφοράς, της στήριξης και της βοήθειας όσων έχουν ανάγκη; Την προώθηση ακριβώς αυτής της φιλοσοφίας, της κοινωνικής συμμετοχής μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία και το παιχνίδι, έχουν ως στόχο να προωθήσουν η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μέσα από τα προγράμματα «Ένα λουκούλλειο γεύμα» και «Το Κάστρο της Μυτιλήνης, χτες, σήμερα, αύριο», που θα υλοποιήσουν το Μάρτιο. Προσκαλούν, λοιπόν, τους μικρούς μαθητές να πάρουν μέρος δωρεάν, με μοναδικό «εισιτήριο» την προσφορά ρούχων και τροφίμων για τους συμπολίτες τους που ήδη περνούν δύσκολες ώρες.
Ήδη το χτεσινό φύλλο του «Ε» δημοσίευσε τη δράση «Ένα λουκούλλειο γεύμα», που υλοποιεί η Κ΄ ΕΠΚΑ από τις 5 έως τις 9 Μαρτίου στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η υπηρεσία προσκαλεί τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να ταξιδέψουν στο παρελθόν μέσα από διηγήσεις, παιχνίδια και μαγειρέματα, έχοντας ως βασικό υλικό τους την έκθεση από μαγειρικά και επιτραπέζια σκεύη που χρονολογούνται από τον 1ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 1ο αι. μ.Χ. και ήρθαν στο φως με τα έργα που έγιναν στο πλαίσιο του έργου βιολογικού καθαρισμού στην ιχθυοδεξαμενή που υπήρχε στις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου και Μυρογιάννη. Η συγκεκριμένη έκθεση (που λόγω της χρονολογίας των ευρημάτων πήρε το όνομα του Ρωμαίου στρατηγού Λούκουλλου) είχε αποτελέσει την αφορμή για ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε από το 2000 μέχρι το 2003 μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού.
Μαθαίνοντας περί διατροφής
Σήμερα, δεδομένων και των κοινωνικών και οικονομικών συγκυριών, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαναλαμβάνεται, μέσα από μια πρωτοβουλία της αρχαιολόγου τής Κ΄ ΕΠΚΑ Θάλειας Κυριακοπούλου. Η ίδια ήταν που, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας, Χριστιάνα Λούπου, έθεσε το θέμα κατά την 3η Επιστημονική Ολομέλεια των συνεργατών της υπηρεσίας, θεωρώντας πως πέρα από την εκπαιδευτική σημασία που θα έχει μια τέτοια δράση, θα συμβάλει πολύ στην κοινωνική ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών. Κι αυτό γιατί οι τελευταίοι καλούνται να συμμετάσχουν με μόνο «εισιτήριο» την προσφορά τροφίμων και ειδών ρουχισμού, τα οποία στη συνέχεια θα διανεμηθούν σε μη προνομιούχους συμπολίτες τους μέσω της Μητρόπολης Μυτιλήνης.
«Λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που υπάρχει και όλων των προβλημάτων που προέκυψαν στην καθημερινότητά μας, ένα από τα οποία είναι το ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τα αναγκαία, σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρξει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που το μόνο που θα ζητούσε από τους μαθητές, θα ήταν να συνεισφέρουν κάτι στον πλησίον τους», εξηγεί στο «Ε» η ίδια η αρχαιολόγος. «Το “Λουκούλλειο γεύμα” αφορά ζητήματα διατροφής των αρχαίων και σκεφτήκαμε να το συνδυάσουμε με το σημερινό πρόβλημα διαβίωσης και διατροφής, δεδομένου ότι το πρώτο πρόγραμμα που είχε υλοποιηθεί στο παρελθόν είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και η έκθεση είναι ακόμη σε λειτουργία. Στο καινούργιο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει παιχνίδια, παραμύθια και αν υπάρξει η δυνατότητα και μαγειρική, θα λάβουν μέρος όλοι οι αρχαιολόγοι τής Κ΄ ΕΠΚΑ. Βασιζόμενοι σε αυτές των αρχαίων, θα κάνουμε παραπομπή στις σημερινές διατροφικές συνήθειες, που έχουν υποστεί μεγάλη υποβάθμιση από τα προβλήματα που υπάρχουν. Κι έτσι ζητάμε από τα παιδάκια και τα σχολεία να προσφέρουν ό,τι είναι δυνατό - τρόφιμα, ρουχισμό, παιχνίδια -, ώστε να διατεθούν στη Μητρόπολη και αυτή με τη σειρά της να τα διανείμει όπως νομίζει καλύτερα.»
Θυμίζουμε και πάλι πως όσα σχολεία ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα λουκούλλειο γεύμα» τής Κ΄ ΕΠΚΑ, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από τις 23 έως τις 29 Φεβρουαρίου και στα τηλέφωνα 22510 22087 και 22510 42589 (κ. Ανθή Σκαλοχωρίτου).
… και στο Κάστρο της Μυτιλήνης
Ως προϊσταμένη και στις δύο Εφορείες, η Χριστιάνα Λούπου προώθησε την ιδέα και στη 14η ΕΒΑ, που μια εβδομάδα μετά, από τις 12 έως τις 16 Μαρτίου, θα υλοποιήσει αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με θέμα «Το Κάστρο της Μυτιλήνης, χθες, σήμερα, αύριο».
Μέσα από αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι μικροί μαθητές θα περιηγηθούν στα χνάρια της ιστορίας της παλιάς Μυτιλήνης, με βάση τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του βασικότερου μνημείου της πόλης. Έχοντας ως βάση και πάλι την κοινωνική σημειολογία του Κάστρου και σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ο ρόλος του στη διαμόρφωση της κοινωνικής και συλλογικής ταυτότητας, οι μαθητές καλούνται και εδώ να «πληρώσουν» τη συμμετοχή τους με προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, ρούχα κ.ά., που θα συγκεντρωθούν στο Κάστρο και στη συνέχεια θα διατεθούν της Μητρόπολης Μυτιλήνης, που θα τα διανείμει.
«Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τη δράση και στις δύο Εφορείες, με απώτερο στόχο αφενός να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά πάνω στην κοινωνική προσφορά, αφετέρου να περάσουν καλά τα τελευταία, μαθαίνοντας για τις αρχαιότητες», δήλωσε η κ. Λούπου στο «Ε».
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για το πρόγραμμα της 14ης ΕΒΑ «Το Κάστρο της Μυτιλήνης, χθες, σήμερα, αύριο» είναι τα 22510 40135 και 22510 40136 (κ. Ισμήνη Κουνέλη - Παρασχάκη).