Προσπάθεια για την ολοκλήρωση του ησυχαστηρίου και καταφυγίου πνευματικών ανθρώπων έξω από το μοναστήρι της Παναγίας στην Περιβολή της Άντισσας έχουν ξεκινήσει διάφοροι Μυτιληνιοί, και όχι μόνο.
«Διακήρυξη» με 45 υπογραφές, για το ησυχαστήριο της Μονής Περιβολής
Προσπάθεια για την ολοκλήρωση του ησυχαστηρίου και καταφυγίου πνευματικών ανθρώπων έξω από το μοναστήρι της Παναγίας στην Περιβολή της Άντισσας έχουν ξεκινήσει διάφοροι Μυτιληνιοί, και όχι μόνο. Μετά από σχετικό προβληματισμό ως προς την τύχη του κτηρίου που έχει κτιστεί πριν από μισό περίπου αιώνα, κατέληξαν στην έκδοση σχετικής «Διακήρυξης», με την οποία συγκεντρώνουν υπογραφές για να προχωρήσει το έργο.
Το κτήριο του ησυχαστηρίου και καταφυγίου πνευματικών ανθρώπων στο μοναστήρι της Περιβολής κτίστηκε πριν από 50 περίπου χρόνια από τον αείμνηστο Γιάννη Φωτιάδη, ο οποίος είχε οραματιστεί ένα χώρο «δημιουργίας σκέψης, αυτοσυγκέντρωσης και διαλογισμού» πνευματικών ανθρώπων του νησιού αρχικά, αλλά και της υπόλοιπης χώρας στην πορεία. Πιο συγκεκριμένα, επιθυμούσε, όπως εξηγεί η σχετική «Διακήρυξη» που υπογράφουν 45 άτομα, να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου διάφοροι επιφανείς άνθρωποι του νησιού, και όχι μόνο, θα κατέφευγαν για να ησυχάσουν, να διαλογιστούν, να προσπαθήσουν να έρθουν σε επικοινωνία με το θείο και να δημιουργήσουν. Άλλωστε, η φήμη που θα αποκτούσε η Περιβολή και η έμμεση διαφήμιση που θα της γινόταν, θα ήταν ωφέλιμη τόσο για την Άντισσα, όσο και για τα γύρω χωριά.
Προσπάθεια με ευγενή σκοπό
Το κτήριο του καταφυγίου περιλαμβάνει μια ευρύχωρη αίθουσα και βεράντα και είναι κτισμένο σε πολύ ιδανικό σημείο, απέναντι από την κεντρική είσοδο του μοναστηρίου και με προσανατολισμό που να εξασφαλίζει τη φωτεινότητα και τη φυσική του θέρμανση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω του θανάτου του δημιουργού του και μέχρι σήμερα παρέμεινε ανολοκλήρωτο.
Ο αρχικός σκοπός όσων επιθυμούν να συνεχιστεί το έργο διαδόθηκε πολύ γρήγορα κι έτσι τη «Διακήρυξη» που δημοσιεύουν, έχουν υπογράψει αρκετές δεκάδες ανθρώπων, τόσο εκπροσώπων του πνεύματος όσο και απλών κατοίκων της Λέσβου, αλλά και άλλων περιοχών. «Ξεκινάμε μια προσπάθεια, που ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 40 - 50 χρόνια, για έναν άκρως ευγενή στόχο, κατά πώς το φανερώνει και ο τίτλος της “Διακήρυξής” μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τάκης Ιορδάνης, πρόεδρος του Συνδέσμου «Πιττακός ο Μυτιληναίος» και επικεφαλής της προσπάθειας. «Το κακό είναι ότι την ξεκινούμε στις πιο τραγικές συνθήκες της κατάστασης της πατρίδας μας από απόψεως οικονομικής, κοινωνικής κ.λπ., αλλά με απόλυτη πίστη ότι θα τα καταφέρουμε, αφού αυτό που ξεκινούμε, το θέλει ο κόσμος.»