Στέγη για τα κιρκινέζια της Λήμνου

01/07/2012 - 05:56
Τεχνητές φωλιές για τα κιρκινέζια, γνωστά ως αλεμονάτες ή ανεμολάτες, τοποθέτησε σε επιλεγμένες θέσεις στα χωριά Κοντοπούλι, Καλλιόπη και Ρωμανού η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το δήμο Μούδρου.
Τεχνητές φωλιές για τα κιρκινέζια, γνωστά ως αλεμονάτες ή ανεμολάτες, τοποθέτησε σε επιλεγμένες θέσεις στα χωριά Κοντοπούλι, Καλλιόπη και Ρωμανού η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το δήμο Μούδρου.
Το Κιρκινέζι είναι ένα ξεχωριστό γεράκι, μια και έχει επιλέξει να ζει κοντά στον άνθρωπο και να φτιάχνει τη φωλιά του σε κεραμίδια ή ανοίγματα παλιών σπιτιών, χωρίς να φοβάται ιδιαίτερα την ανθρώπινη παρουσία. Η Λήμνος φιλοξενεί σημαντικό πληθυσμό του είδους, γι’ αυτό άλλωστε και οι αλεμονάτες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, ιδιαίτερα των αγροτικών εκτάσεων μεταξύ των χωριών Ρουσσοπούλι, Ρεπανίδι, Κοντοπούλι και Καλλιόπη.

Στο Κοντοπούλι τοποθετήθηκαν φωλιές στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού με τη βοήθεια των μαθητών του Σχολείου και σε συνεργασία με τους δασκάλους κ. Άγγελο Λαμπρινό και κ. Μαρία Μπουτλούκου. Στη δραστηριότητα συμμετείχε επίσης το Γυμνάσιο Μύρινας με τον κ. Νίκο Καρύδη και το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου με την κ. Ματίνα Παπαδοπούλου. Επόμενος «στόχος» ήταν το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του χωριού, στο οποίο τοποθετήθηκε άλλη μια φωλιά. Επίσης, φωλιές τοποθετήθηκαν στο Κέντρο Πληροφόρησης στην Καλλιόπη, καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις του χωριού Ρωμανού. Οι φωλιές τοποθετήθηκαν φέτος πιλοτικά, ώστε του χρόνου να τοποθετηθεί μεγαλύτερος αριθμός και σε περισσότερες θέσεις του νησιού.

Ενημέρωση στα παιδιά
Στα παιδιά έγινε ενημέρωση από μέλη της Ορνιθολογικής σχετικά με τα κιρκινέζια, μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό και μετά την τοποθέτηση των φωλιών, οι μαθητές ανέλαβαν την παρακολούθησή τους και τις οποίες, χωρισμένοι σε ομάδες λίγων μελών ή ακόμα και μια ολόκληρη τάξη, θα πρέπει να παρακολουθούν εντατικά και να συμπληρώνουν πρωτόκολλα παρακολούθησης, ώστε να γνωρίζουν το ιστορικό της υιοθέτησης της φωλιάς από τα πουλιά, το πόσα μικρά γεννήθηκαν, πότε πέταξαν οι πρώτοι νεοσσοί κ.λπ..



Το Κιρκινέζι έχει χαρακτηριστεί ως είδος που απειλείται παγκοσμίως και ο πληθυσμός του έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τη συντονίστρια ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης δράσεων διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Ρούλα Τρίγκου, «τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κιρκινέζι είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας που μειώνει τις περιοχές όπου τρέφεται (λιβάδια, ακαλλιέργητες εκτάσεις κ.ά.), ο περιορισμός των μη αρδευόμενων καλλιεργειών (όπως τα σιτηρά), η εντατική χρήση φυτοφαρμάκων και η μείωση των διαθέσιμων θέσεων φωλιάσματος στους οικισμούς. Η μείωση αυτή οφείλεται στην καταστροφή των παλιών κτηρίων (σπίτια, καλύβες, αποθήκες κ.ά.), καθώς και στις επιδιορθώσεις τους με νέα υλικά. Έχοντας, λοιπόν, πλέον πρόβλημα εύρεσης κατάλληλων θέσεων φωλιάσματος, οι αλεμονάτες βρίσκουν στις τεχνητές φωλιές ένα ασφαλές σπίτι για να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Καλώς να τα δεχτούμε και… καλά γεννητούρια!».
Ο εκπρόσωπος της Ορνιθολογικής Εταιρείας και υπεύθυνος λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, Νάσος Παπαστυλιανού, μίλησε στο «Ε», για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει το Κέντρο, τονίζοντας: «Προσπαθούμε να δώσουμε στους επισκέπτες και ειδικότερα στους μικρούς μαθητές την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε, θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και φροντίζει με συγκεκριμένα προγράμματα για τη διάσωση των υπό εξαφάνιση σπάνιων πουλιών.»
Το Κιρκινέζι είναι μεταναστευτικό είδος. Έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη και φωλιάζει σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Θεσσαλία, ενώ από τα νησιά δείχνει μεγάλη προτίμηση στη Λήμνο και την Κω. Φεύγει από την Ευρώπη στα τέλη του Αυγούστου με προορισμό την Αφρική, όπου ξεχειμωνιάζει στα νότια της ερήμου Σαχάρας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey