Η κρίση πάει φαρμακείο

01/07/2012 - 05:56
Η κατάρρευση της Τράπεζας Proton Bank και του Ομίλου Alapis, έχει επιπτώσεις και στη Λέσβο. Πολλοί φαρμακοποιοί του νησιού βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς καλούνται να εξοφλήσουν άμεσα υποχρεώσεις που είχαν προγραμματίσει να πληρώσουν μετά από έξι μήνες.
Η κατάρρευση του Ομίλου Alapis έχει σοβαρές επιπτώσεις στη Λέσβο

Η κατάρρευση της Τράπεζας Proton Bank και του Ομίλου Alapis συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έχει επιπτώσεις και στη Λέσβο. Πολλοί φαρμακοποιοί του νησιού βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς καλούνται να εξοφλήσουν άμεσα υποχρεώσεις που είχαν προγραμματίσει να πληρώσουν μετά από έξι μήνες.

Στις 24 Οκτωβρίου, ο Όμιλος Alapis, που δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου, κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Δηλαδή ζήτησε την ενεργοποίηση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου για επιχειρήσεις που βρίσκονται στο όριο της οικονομικής κατάρρευσης.
Στο πλαίσιο της τακτοποίησης των υποχρεώσεων του Ομίλου προς τις πιστώτριες τράπεζες, συμφωνήθηκε η χορήγηση απαιτήσεων της «Φαρμακαποθήκης Κ. Π. Μαρινόπουλου» (θυγατρικής του Ομίλου) στην Εμπορική Τράπεζα. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Τράπεζα ενημέρωσε μέρος των πελατών της επιχείρησης ότι δε θα πρέπει να εξοφλούν τις απαιτήσεις της «Φαρμακαποθήκης Κ. Π. Μαρινόπουλου» μέσω της ίδιας.
Οι φαρμακοποιοί πλήρωναν την εταιρεία για τα φάρμακα που αγόραζαν, με εξάμηνες επιταγές. Ήταν μια εμπορική πολιτική που ακολουθούσε η εταιρεία προκειμένου να προσελκύσει πελάτες.

Αλλαγή επιταγών

Η Εμπορική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ζήτησε από τους φαρμακοποιούς είτε να αλλάξουν τις εξάμηνες επιταγές με άλλες που θα λήγουν μετά από δύο μήνες, είτε να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους τοις μετρητοίς. Αποτέλεσμα τούτου, αρκετοί φαρμακοποιοί της Λέσβου να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο από αυτή την εξέλιξη, διότι είχαν ρυθμίσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο την εξόφληση των υποχρεώσεών τους.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και φαρμακοποιοί της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Φαρμακευτικού Συλλόγου της πρωτεύουσας.
Στις επαφές που είχε ο Σύλλογος με την Τράπεζα, υπογραμμίσθηκε ότι οι απαιτήσεις από φαρμακεία θεωρούνται εξαιρετικά επισφαλείς, γιατί ο τζίρος τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% προέρχεται από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Χθες το απόγευμα προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολο Βαλτά, που δήλωσε στο «Ε» ότι το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο στη Λέσβο, διότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των φαρμακείων του νησιού συνεργάζονταν με τη «Φαρμακαποθήκη Μαρινόπουλου». Ωστόσο, θεωρεί ότι η πολιτική που ακολουθείται στο χώρο του φαρμάκου και της υγείας, πολύ σύντομα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα φαρμακεία της χώρας. Εκτιμά δε, πως σε ένα χρόνο θα έχει κλείσει το 30% των φαρμακείων. Παράλληλα, μας ανέφερε ότι πολλές φαρμακαποθήκες ζητούν να πληρώνονται προκαταβολικά τα φάρμακα που πωλούν στα φαρμακεία. Κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχουν πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξόφληση των φαρμακείων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ας σημειωθεί ότι το Δημόσιο εξοφλεί τις υποχρεώσεις του προς τα φαρμακεία σε πέντε μήνες, το ΙΚΑ σε 50 ημέρες και ο ΟΓΑ σε 60.

Κερδισμένος ο Συνεταιρισμός
Η παραπάνω εξέλιξη βγάζει κερδισμένο το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών της Λέσβου, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια δεν μπήκε στο παιχνίδι των επιθετικών εμπορικών πολιτικών. Σήμερα η τακτική αυτή δικαιώνεται καθώς πολλοί φαρμακοποιοί που προμηθεύονταν φάρμακα από ιδιωτικές φαρμακαποθήκες, τώρα γίνονται πελάτες του Συνεταιρισμού. Η πιστωτική πολιτική του Συνεταιρισμού δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να εξοφλούν τις προμήθειές τους εντός 40 με 45 ημερών.
Παράλληλα, πολλοί φαρμακοποιοί σημειώνουν πως προτιμούν τη συνεργασία με το Συνεταιρισμό διότι έχει πολύ μεγάλη πληρότητα σε προϊόντα. Σε αντίθεση με ιδιωτικές φαρμακαποθήκες, οι οποίες κάνουν εξαγωγές φαρμάκων προτιμώντας το γρήγορο και εύκολο κέρδος.
Να σημειωθεί πως ο τζίρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey