Η… «αυτοκρατορία» αντεπιτίθεται

01/07/2012 - 05:56
Αντεπίθεση από τους αυτοδιοικητικούς φορείς των Κυκλάδων στην προοπτική ίδρυσης Εφετείο Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Αντεπίθεση από τους αυτοδιοικητικούς φορείς των Κυκλάδων στην προοπτική ίδρυσης Εφετείο Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Με βαρείς χαρακτηρισμούς για «συντελούμενο έγκλημα» και για μικροκομματική και μικροπολιτική τακτική αντέδρασε ο νομάρχης Κυκλάδων, Δημήτρης Μπάιλας, με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση.

Να σημειωθεί εδώ ότι η επιστολή του νομάρχη Κυκλάδων έρχεται προφανώς ως συνέχεια σε πρόσφατη, πριν από 25 περίπου μέρες, ομόφωνη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου υπέρ της ίδρυσης Εφετείου Βορείου Αιγαίου. Να θυμίσουμε ότι το θέμα του Εφετείου Βορείου Αιγαίου ήταν το μοναδικό που πέρασε ομόφωνα από τον Άρειο Πάγο, συγκεντρώνοντας 47 θετικές ψήφους σε σύνολο 47 μελών της Ολομέλειας. Αντίστοιχα για το Εφετείο Ηρακλείου υπήρξαν 44 θετικές γνωμοδοτήσεις, για το Εφετείο Χαλκίδας 40 και για το Εφετείο Αγρινίου 29.
Να θυμίσουμε ότι στην ίδια ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε επισημανθεί ότι αναφορικά με το πώς θα καλυφθούν τα κενά των δικαστών προκειμένου να λειτουργήσουν τα προτεινόμενα προς ίδρυση εφετεία, είναι θέμα της διοίκησης να μεριμνήσει σχετικά. Κι αυτό γιατί στην επιστολή του προς τον Άρειο Πάγο ο κ. Καστανίδης έθετε θέμα λειτουργίας με τις υπάρχουσες υποδομές σε κτήρια και προσωπικό.
Να τονίσουμε εδώ ότι, ένα μήνα πριν, ανάλογη με αυτήν του κ. Μπάιλα επιστολή είχε υπάρξει από το δήμαρχο Ερμούπολης, Γιάννη Δεκαβάλλα, στο Χάρη Καστανίδη.

Περί… μικροπολιτικής κήρυγμα
Στην επιστολή του, που είδε το φως της δημοσιότητας το περασμένο Σάββατο από τις σελίδες της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ο νομάρχης Κυκλάδων, Δημήτρης Μπάιλας, ασκεί δριμεία κριτική στην όλη προσπάθεια, τονίζοντας: «Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή την αναβιούσα και πάλι μικροκομματική πορεία κάποιων κύκλων που αποτελούν κρίκους του συστήματος διακυβέρνησης και οι οποίοι επίμονα και μεθοδικά προσπαθούν να δημιουργήσουν έδρα του Εφετείου Αιγαίου και στη Μυτιλήνη. Επιμένω και τονίζω τον όρο αναβιούσα μικροκομματική πορεία. Γιατί πολιτική πράξη δεν είναι! Μικροπολιτική είναι, γιατί δε βοηθάει σε τίποτε την καλύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Μικροπολιτική είναι, γιατί προσπαθούμε να πείσουμε κάποιους συμπατριώτες μας ότι τα σχετικά προβλήματά τους θα λυθούν αν δημιουργηθεί Εφετείο Βορείου Αιγαίου και δεν τους λέμε ότι τα προβλήματα αυτά είναι λυμένα με τις μεταβατικές έδρες που εδώ και χρόνια λειτουργούν στη Σάμο, στη Χίο και στη Μυτιλήνη και καλύπτουν πλήρως τις δικαστικές ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας, χωρίς να μετακινούνται από τον τόπο τους.»
Ο Δημήτρης Μπάιλας επισημαίνει ακόμα στην επιστολή του πως «η ίδρυση Εφετείου στη Μυτιλήνη θα σημάνει, με μαθηματική ακρίβεια, την υποβάθμιση του Εφετείου στη Σύρο και την υπολειτουργία δύο Ανώτερων Δικαστηρίων στη Σύρο και στη Μυτιλήνη με τη μετάθεση-μετακίνηση των ήδη υπαρχόντων δικαστικών υπαλλήλων και δικαστών και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταργηθεί το Εφετείο στη Σύρο και να μεταβληθεί σε μεταβατική έδρα γειτονικού Εφετείου».

Και η ΤΕΔΚ!
Ταυτόχρονα, όμως, με την επιστολή νομάρχη εστάλη και άλλη επιστολή από την ΤΕΔΚ του νομού Κυκλάδων, γεγονός που αποδεικνύει την κινητικότητα που υπάρχει για το θέμα στους φορείς των Κυκλάδων. «Η δημιουργία νέου Εφετείου στο Βόρειο Αιγαίο με έδρα τη Μυτιλήνη πρακτικά σημαίνει τη διάσπαση του ιστορικού Εφετείου Αιγαίου, το οποίο λειτουργεί από το έτος 1914 με έδρα τη Σύρο», τονίζει η ΤΕΔΚ Κυκλάδων. «Εμείς από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, των φορέων της Σύρου και των Κυκλάδων είχαμε επισημάνει ότι η ίδρυση ενός ακόμη Εφετείου στο Αιγαίο δεν είναι απαραίτητη, γιατί, πρώτον, εξυπηρετούνται ολοκληρωτικά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τις μεταβατικές έδρες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν για τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια (μάλιστα τον τελευταίο χρόνο λειτουργεί το μεταβατικό της Μυτιλήνης και σε πενταμελή σύνθεση). Δεύτερον, γιατί η πολυδιάσπαση της Δικαιοσύνης δεν τη βοηθάει προκειμένου να λειτουργήσει με αποτελεσματικό τρόπο και, τρίτον, εν όψει της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εθνική μας οικονομία δεν ενδείκνυται να επωμιστεί ακόμη ένα σημαντικό λειτουργικό κόστος. Το νέο Εφετείο βρίσκει πλήρως αντίθετους όχι μόνο τους υπηρετούντες στο Εφετείο Αιγαίου υπαλλήλους, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι Συριανοί και οικογενειάρχες, αλλά και σύσσωμη τη συριανή κοινωνία και την κοινωνία των Κυκλάδων.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey