Για να φτιαχτεί το άσπρο ψωμί, ή πολυτελείας όπως συνηθίζουν να λένε, κατά την άλεση του σταριού αφαιρείται ο φλοιός των σπόρων, δηλ. το πίτουρο που είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών.
Για να φτιαχτεί το άσπρο ψωμί, ή πολυτελείας όπως συνηθίζουν να λένε, κατά την άλεση του σταριού αφαιρείται ο φλοιός των σπόρων, δηλ. το πίτουρο που είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών. Μαζί με το φλοιό αφαιρείται σημαντική ποσότητα βιταμινών Α, Β, Ε, Κ, λεύκωμα του σπόρου, Β3 και περίπου το 75% των μεταλλικών αλάτων του. Επίσης, αφαιρείται και το φύτρο, που περιέχει βιταμίνη Ε, λεύκωμα, σιτέλαιο, φυτικά ζάχαρα. Όλα αυτά αποτελούν το 20% του συνολικού βάρους του σπόρου, αλλά συνιστούν τα πιο πολύτιμα διατροφικά στοιχεία του σταριού...
Έτσι το λευκό αλεύρι, η βάση για το ψωμί, δεν περιέχει καμμιά σχεδόν από τις ωφέλιμες ουσίες των πραγματικών αλεύρων ολικής άλεσης. Στη συνέχεια, προστίθενται στο αλεύρι λευκαντικά, αντιμικροβιακά σκευάσματα, αντιμυκητικά. Επίσης, σωρεία οξειδωτικών στοιχείων για να βοηθήσουν το αλεύρι να «ωριμάσει» τεχνητά σε ελάχιστο χρόνο. Το μπαράζ των χημικών αυτών προσθέτων, συμπληρώνεται με βελτιωτικά επιφανειακής δράσης ώστε να επεξεργάζεται εύκολα το ζυμάρι, να είναι πιο αφράτο, πιο απαλή υφή, να έχει ελκυστική εμφάνιση, να είναι μαλακό κι όχι εύθρυπτο!!! Έτσι οι βιομηχανίες στέλνουν σε όλους τους φούρνους έτοιμα σακκιά με αλεύρι ή μάλλον με μείγματα για ψωμί, που μόνο ψωμί δεν είναι... Γι’ αυτό κι όλοι οι φούρνοι έχουν το ίδιο παρασκεύασμα που αποκαλούν ψωμί, σε όλη την Ελλάδα... Επομένως, ψάχνουμε κι αγοράζουμε ψωμί ολικής άλεσης (προσέξτε, όχι μείγμα με λευκό αλεύρι και προσθήκη πίτουρου και χρωστικής για να φαίνεται «μαύρο»!). Αν πάλι έχετε όρεξη και ρυθμίσετε το χρόνο σας κατάλληλα, προμηθευτείτε σιτάρι, αλέστε το και παρασκευάστε το δικό σας ψωμί μόνοι σας!
Αφού φάγαμε λοιπόν, πάμε για καφέ! Αλλά, εγώ θα πιω... φλαμούρι... Γιατί; Γνωρίζεται ότι ο καφές είναι καρπός ενός τροπικού δένδρου που χάρη στους Ευρωπαίους εξερευνητές ήρθε στη Γηραιά Ήπειρο και γρήγορα έγινε δημοφιλές ρόφημα. Οι σπόροι μαζεύονται ενώ είναι ακόμη πράσινοι, καθαρίζονται, στεγνώνουν και καβουρντίζονται για να δώσουν τη γνωστή γεύση κι άρωμα. Επειδή τα αιθέρια έλαια που περιέχει είναι πτητικά, με τον καιρό το άρωμα και η γεύση υποβαθμίζονται... Ο καφές περιέχει καφεΐνη, τανίνη και καφεόλη. Η πρώτη, τονώνει την καρδιά και τα νεφρά, ανεβάζει την πίεση, διεγείρει το νευρικό σύστημα. Η δεύτερη κάνει τον καφέ «πικρό». Η τρίτη μαζί με τα αιθέρια έλαια δίνει τη γεύση και το άρωμα. Στην καφεΐνη, λοιπόν, οφείλεται το προσωρινό αίσθημα ευεξίας που κυριαρχεί γύρω από τα τραπέζια στις καφετέριες! Δεν έχει καμμιά θρεπτική αξία, και προκαλεί συχνά ταχυπαλμίες και αϋπνίες...
Εκτός από τους λόγους υγείας, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να αποφύγει κάποιος τον καφέ. Αύξηση της ζήτησης στον «πολιτισμένο» κόσμο δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες καλλιέργειες με καφεόδενδρα στον τρίτο κόσμο και κατά συνέπεια λιγότερες εκτάσεις για καλλιέργεια τροφής για τους ντόπιους. Επιπλέον, τουλάχιστον 60 τριτοκοσμικές χώρες έχουν εμπλακεί στο παγκόσμιο σύστημα προσφοράς και ζήτησης ώστε μικρές διακυμάνσεις στις τιμές, προκαλούν τρομερές αναστατώσεις στις ασθενικές οικονομίες τους!
Επομένως, αντί για καφέ, φέρτε μου ένα τίλιο, ή χαμομήλι, ή τσάι του βουνού και πολλά άλλα ντόπια παρόμοια ροφήματα που έχουμε σε αφθονία και στο νησί...
Βλέπω όμως πως δεν πίνεις καφέ σήμερα, αλλά κόκα-κόλα... Τα αναψυκτικά γενικότερα είναι τα χειρότερης ποιότητας υγρά που οι εταιρείες μάς πλασάρουν σα δήθεν καταναλωτικά προϊόντα ευημερίας... Η αλματώδης αύξησή τους οφείλεται σε άλλο ένα διατροφικό λάθος (υποκινούμενο από άλλες εταιρείες τροφίμων), την τάση για κατανάλωση στεγνών, συμπυκνωμένων αλατισμένων και πικάντικων τροφών (κρέας, αλατισμένα λαδερά, γλυκά, πίτσες, σουβλάκια, τυρόπιτες, πάστες, τσιπς και γενικότερα προϊόντα fast food)!
Ειδικά στη χώρα μας θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα τεράστια ποσά φρούτων για φυσικούς χυμούς, ενώ σκανδαλωδώς εισάγουμε διάφορα συνθετικά, τοξικά παρασκευάσματα πολυεθνικών εταιρειών που καταλήγουν στα στομάχια μας... Είναι γνωστό πως μας πωλούν χυμό χωρίς χυμό! Όσον αφορά στις «κόλες» περιέχουν καραμέλα, ορθοφωσφορικό οξύ, κιτρικό οξύ, καφεΐνη, τεχνητά χρώματα και «μυστικά» αρωματικά εκχυλίσματα! Προκαλούν εθισμό κάνοντας μικρούς και μεγάλους να μη διανοούνται φαγητό χωρίς κόλα...
Εσείς, μέσα στο λάκκο των λεόντων, φτιάξτε και πιείτε χυμό από τα άφθονα φρούτα μας, αν και πάντα είναι καλύτερα τα φρούτα να τρώγονται ολόκληρα...
... ο Δανιήλ.