Στενό μαρκάρισμα στα κινέζικα καταστήματα

01/07/2012 - 05:56
Το κινέζικο εμπορικό κατάστημα που άνοιξε στο κέντρο της Μυτιλήνης τον περασμένο Δεκέμβριο συνεχίζει να απασχολεί τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης.
Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης

Το κινέζικο εμπορικό κατάστημα που άνοιξε στο κέντρο της Μυτιλήνης τον περασμένο Δεκέμβριο συνεχίζει να απασχολεί τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης. Σε ό,τι αφορά στην επέκταση του καταστήματος και στον όροφο του κτηρίου όπου στεγάζεται (πρώην σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ») δεν υπάρχει καμμία ουσιαστική εξέλιξη. Η επιχείρηση, μέχρι τώρα, δεν έχει καταθέσει κάποια αίτηση στη νομαρχία για να λάβει έγκριση επέκτασης πέραν των 500 τ.μ. κι έτσι το ζήτημα παραμένει στάσιμο.
Η επιχείρηση αυτή λειτουργεί ως υποκατάστημα άλλου καταστήματος που έχει την έδρα του στο Ρέθυμνο της Κρήτης, καθώς δεν έχει πάρει ως τώρα αριθμό φορολογικού μητρώου από τη ΔΟΥ Μυτιλήνης.


Σε αυτοψία που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης διαπίστωσαν ότι οι υπάλληλοι του καταστήματος δίνουν αποδείξεις στους πελάτες για τα προϊόντα που πουλάνε μόνο στις περιπτώσεις που ζητηθούν. Το γεγονός αυτός καταγγέλθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δύσκολη η επιβολή κυρώσεων

Ωστόσο, ο έλεγχος της λειτουργίας της συγκεκριμένης επιχείρησης αλλά και όλων των κινέζικων καταστημάτων που λειτουργούν στη Μυτιλήνη, είναι εξαιρετικά δύσκολος. Διότι τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν ως υποκαταστήματα άλλων επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο υπεύθυνος του κάθε καταστήματος αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατο να βγάλουν άκρη οι ελεγκτικές αρχές και να επιβάλουν κυρώσεις, όταν διαπιστώσουν παραβάσεις.
«Εμείς δε ζητάμε να κλείσουν τα κινέζικα καταστήματα, αλλά να ισχύουν γι’ αυτά οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Καθώς επίσης να εφαρμόζονται οι νόμοι που ορίζουν κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να γίνουν επενδύσεις από αλλοδαπούς στη χώρα μας», τονίζει η Μάρω Βερβενιώτου.
Πέρα από το ζήτημα των αποδείξεων, ο εμπορικός κόσμος της Μυτιλήνης θέτει κι άλλα ζητήματα περί αυτών των επιχειρήσεων. Όπως είναι ο τρόπος που γίνονται οι εισαγωγές των προϊόντων, τα σημεία που αποθηκεύονται και κατά πόσο οι ελεγκτικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να τα ελέγχουν.
Ανάλογα ζητήματα υπάρχουν και με το προσωπικό που απασχολείται στα κινέζικα καταστήματα. Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για αλλοδαπούς κινεζικής καταγωγής κι είναι άγνωστο κατά πόσο είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Πολλοί έμποροι πιστεύουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας για τα κινέζικα καταστήματα, το οποίο τους επιτρέπει να αναπτύσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, την ώρα που οι εγχώριες εμπορικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
Το ευχάριστο είναι ότι τα κινέζικα εμπορικά καταστήματα έχουν πολύ μικρή επιτυχία, διότι μέχρι σήμερα η γκάμα των προϊόντων που προσφέρουν είναι μικρή και γι’ αυτό το τμήμα του καταναλωτικού κοινού που τα προτιμά είναι περιορισμένο.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey