Το μισό νησί στην… πόλη

01/07/2012 - 05:56
Οι μισοί μαθητές της Λέσβου, σύμφωνα με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συγκεντρώνονται στα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης, που για ακόμη μια φορά παρουσιάζουν αυξητική τάση στον αριθμό των μαθητών τους.
Η αλήθεια των αριθμών αποτυπώνει περίτρανα την έκταση που έχει λάβει πλέον το φαινόμενο της τοπικής αστυφιλίας σε επίπεδο Λέσβου. Οι μισοί μαθητές του νησιού, όπως φαίνεται απ’ τα στοιχεία που τηρεί η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συγκεντρώνονται στα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης, που για ακόμη μια φορά παρουσιάζουν αυξητική τάση στον αριθμό των μαθητών τους. Με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό του μαθητικού πληθυσμού, τα σχολεία της Μυτιλήνης ξεχειλίζουν πλέον από μαθητές, με αποτέλεσμα να οξύνονται τα ζητήματα των υποδομών. Ή αλλιώς, δε φτάνουν τα σχολεία της πόλης για να στεγάσουν τους μισούς μαθητές του νησιού.

Δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την οριστικοποίηση του αριθμού των μαθητών ανά σχολείο, φαίνεται ότι για ακόμη μια χρονιά υπάρχει μικρή μεν, αλλά αύξηση του μαθητικού πληθυσμού της Λέσβου, που το προηγούμενο σχολικό έτος - σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν απ’ τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - έφτασε τους 5.203 μαθητές, ενώ φέτος ανέρχεται σε 5.235.
Σε επίπεδο νομού Λέσβου, όπως φαίνεται και στον πίνακα με τα στοιχεία για το σχολικό έτος 2010 - 2011, συνολικά φοιτούν 6.276 μαθητές στα δημοτικά σχολεία.

Αύξηση στα νήπια
Όμως, τα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας αποκαλύπτουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του μαθητικού δυναμικού στα νήπια. Φέτος, σε επίπεδο Νομού, έχουν εγγραφεί 1.720 νήπια και προνήπια, εκ των οποίων τα 1.410 στη Λέσβο, που πέρυσι είχε αθροιστικά 1.316 νήπια και προνήπια.
Τόσο όμως στην προσχολική ηλικία, όσο και στη δημοτική εκπαίδευση - και φαίνεται αναλυτικά στους πίνακες με τους μαθητές των δημοτικών σχολείων τα δύο τελευταία σχολικά έτη -, ο μεγάλος αριθμός που φτάνει το μισό σχεδόν των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο, βρίσκεται στην πόλη και στα χωριά του Δήμου Μυτιλήνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιοχές κοντά στην πόλη, όπως τα σχολεία του νοτίου τμήματος (Βαρειάς, Ταξιαρχών), έχουν θεαματική αύξηση μαθητών τα τελευταία χρόνια. Ανάλογη κατάσταση εμφανίζεται και στα χωριά του βορείου τμήματος, με ενδεικτικότερο παράδειγμα την αναπτυσσόμενη οικιστικά Παναγιούδα, που σε μία δεκαετία τριπλασίασε τον αριθμό των μαθητών που είχε.
Αντιθέτως, στα χωριά της υπαίθρου, αλλά και σε μεγάλες κωμοπόλεις, χρόνο με το χρόνο παρουσιάζονται μόνο μικρές αυξομειώσεις. Έτσι, η Καλλονή έχει φέτος δέκα λιγότερους μαθητές από πέρυσι, η Μήθυμνα οκτώ και η Ερεσός έξι, ενώ ο Πολιχνίτος παρουσιάζει αύξηση κατά οκτώ μαθητές, η Αγία Παρασκευή έχει 13 περισσότερους και ο Παπάδος κατά οκτώ.
Όλα αυτά τα στοιχεία αν μη τι άλλο χρειάζεται να ληφθούν σοβαρά υπόψη και στον προγραμματισμό των σχολικών έργων που γίνονται, κι ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που προκύπτουν, να υπάρξει και ο προγραμματισμός για νέα σχολικά κτήρια.

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey