Λογισμικό για… εγκέφαλο

01/07/2012 - 05:56
Δουλειά δύο χρόνων από πέντε εκπαιδευτικούς φορείς όλων των βαθμίδων, είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για το μάθημα της Βιολογίας, το οποίο κι εισάγει τους μαθητές με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών στη βασική λειτουργία του εγκεφάλου.
Δουλειά δύο χρόνων από πέντε εκπαιδευτικούς φορείς όλων των βαθμίδων, είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για το μάθημα της Βιολογίας, το οποίο κι εισάγει τους μαθητές με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών στη βασική λειτουργία του εγκεφάλου. Μέτοχοι στην όλη προσπάθεια ήταν και δύο σχολεία της Λέσβου, το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Γέρας και το Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου.

Ολοκληρώθηκε με τριήμερης διάρκειας εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη και στο ξενοδοχείο «Silver Bay» μία δράση απ’ το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Commenius, που αφορούσε στο μάθημα της Βιολογίας. Στη συγκεκριμένη δράση, εκτός των δύο σχολείων της Λέσβου, συμμετείχαν πανεπιστήμια απ’ την Αυστρία και τη Σλοβενία, καθώς και το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πειραιά.
«Στα δύο χρόνια», ανέφερε ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Γέρας, Μιλτιάδης Σουγλάνης, «που διήρκεσε το πρόγραμμα, υπήρξαν διάφορες επισκέψεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Το δικό μας Λύκειο πήγε στην Αυστρία, ενώ το Δημοτικό Σχολείο του Παλαιοκήπου ταξίδεψε στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας.»
Σύμφωνα με τον κ. Σουγλάνη, αντικείμενο της εργασίας ήταν η διαμόρφωση εξειδικευμένου λογισμικού για 3D animation του ανθρώπινου σώματος και ειδικότερα του εγκεφάλου. Με την εργασία των εκπαιδευτικών κυρίως, επιτεύχθηκε ο στόχος κι έτσι δημιουργήθηκε το υλικό που θα αναπαραχθεί και θα διοχετευτεί στα σχολεία, προκειμένου να συμβάλει στην καλύτερη εξήγηση του μαθήματος της Βιολογίας.
Το κλείσιμο του Προγράμματος, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας απ’ τα ξένα πανεπιστήμια, απ’ τη Νοσηλευτική Σχολή, αλλά και 22 μελών των σχολείων της Λέσβου, έγινε λίγο πριν τις εκλογές, 1η, 2 και 3 Οκτωβρίου, στη Μυτιλήνη, όπου και παρουσιάστηκε η τελική μορφή του έργου.

Συνέχεια για όλο το σώμα…
Ως εκπαιδευτές απ’ τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συμμετείχαν στο πρόγραμμα, εκτός απ’ τον κ. Σουγλάνη, και η καθηγήτρια φυσικός Μαρία Κακαρίδου, ενώ από το Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου έλαβαν μέρος οι Αυγουστής Βέτσος, Μιχάλης Διαλυνάς και Ευστράτιος Νείρος.
Το έργο για τον εγκέφαλο απευθύνεται στους μαθητές και του δημοτικού, αλλά και του γυμνασίου και λυκείου, γενικού και επαγγελματικού, κι έχει διάρκεια μία ώρα και 45 λεπτά. Το ΕΠΑΛ Γέρας επιμελήθηκε το θέμα της όρασης και το πώς το οπτικό νεύρο και όλο το σύστημα στέλνει στον εγκέφαλο εικόνες, όπως και με τις παθήσεις του ματιού.
Στην τελετή κλεισίματος συμμετείχε κι ο συντονιστής της Δράσης, Αριστείδης Χρονόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρείας, που είχε αναλάβει την οικονομική διαχείριση του προγράμματος και θα παραγάγει σε χιλιάδες αντίγραφα το έργο, το οποίο και θα μοιραστεί στα σχολεία.
Το πλέον πιθανόν είναι το πρόγραμμα να συνεχιστεί με την παραγωγή υλικού και για άλλα όργανα και μέρη του ανθρώπινου σώματος, ώστε οι μαθητές δημοτικού και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν ένα ολοκληρωμένο βοήθημα για τη βιολογία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey