Το ξενύχτι στην εφηβεία «αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης»

01/07/2012 - 05:56
Οι έφηβοι που πηγαίνουν νωρίτερα τα βράδυ για ύπνο, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από κατάθλιψη, διαπίστωσαν Αμερικανοί επιστήμονες.
Οι έφηβοι που πηγαίνουν νωρίτερα τα βράδυ για ύπνο, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από κατάθλιψη, διαπίστωσαν Αμερικανοί επιστήμονες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι ηλικίας 12 - 18 ετών που πέφτουν για ύπνο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, από εκείνους που κοιμούνται πριν από τις 10 το βράδυ.


Επίσης, οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες έχουν 71% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, από όσους κοιμούνται τις ενδεδειγμένες οκτώ ώρες.
Παράλληλα με τον υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, οι έφηβοι που κοιμούνται μετά τις 12, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτοκτονικό ιδεασμό, σε σχέση με όσους κοιμούνταν πριν από τις 10 το βράδυ.
Αντίστοιχα, ο κίνδυνος αυτοκτονικού ιδεασμού είναι 48% μεγαλύτερος σε όσους νέους κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες, από όσους κοιμούνται επαρκώς.
Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Sleep».
Μελετήθηκαν τα στοιχεία από 15.500 εφήβους που συλλέχθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένας στους 15 εφήβους είχε κάποια στιγμή κατάθλιψη. Η κατάθλιψη και οι αυτοκτονικές σκέψεις ήταν συχνότερες στα κορίτσια, στις ηλικίες προς το τέλος της εφηβείας και σε όσους νέους είχαν χαμηλή αντίληψη για το πόσο στοργικοί ήταν οι γονείς τους.

«Ασπίδα» ο καλός ύπνος
Επιπλέον είναι πιθανό πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εφηβείας, όπως οι μεταπτώσεις της διάθεσης, η κατάθλιψη, ακόμη και η βουλιμία, να αποτελούν συμπτώματα της χρόνιας στέρησης ύπνου. Έρευνα του καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας Αβί Σαντέχ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ σε παιδιά ηλικίας επτά και 11 χρόνων έδειξε ότι μία ώρα στέρησης ύπνου ισοδυναμεί με την απώλεια δύο ετών νοητικής ωρίμανσης και ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, η απόδοση ενός ελαφρώς νυσταγμένου 11χρονου παιδιού στην τάξη είναι ίδια με εκείνη ενός επτάχρονου.
Με τη βοήθεια της απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού, μιας μη επεμβατικής απεικονιστικής τεχνικής νια τη μελέτη των ιστών του σώματος, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να κατανοούν τον τρόπο που η έλλειψη ύπνου προκαλεί την εξασθένηση του εγκεφάλου των ανηλίκων.
Τα κουρασμένα παιδιά δυσκολεύονται να θυμηθούν πληροφορίες που μόλις προσέλαβαν επειδή οι νευρώνες τους έχουν χάσει την πλαστικότητά τους και την ικανότητα να σχηματίζουν νέες συνοπτικές συνδέσεις που είναι απαραίτητες για τη διαδικασία κωδικοποίησης της μνήμης.
Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου ενεργοποιεί ένα μηχανισμό ο οποίος κάνει τα παιδιά να είναι απρόσεκτοι μαθητές. Όταν ο άνθρωπος κοιμάται λιγότερο από όσο χρειάζεται, ο οργανισμός του χάνει την ικανότητα εξαγωγής γλυκόζης από το αίμα. Χωρίς αυτήν τη γλυκόζη, ένα τμήμα του εγκεφάλου καταπονείται περισσότερο από τα υπόλοιπα - ο προμετωπιαίος φλοιός, που είναι υπεύθυνος για την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου, όπως η ενορχήστρωση των σκέψεων για την εκπλήρωση στόχων, η πρόβλεψη αποτελεσμάτων και η ικανότητα αντίληψης των συνεπειών μιας πράξης.
Όπως εξηγεί ο δρ. Μάθιου Γουόκερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ, με τον ύπνο ο εγκέφαλος μεταφέρει όσα έχει μάθει κατά τη διάρκεια της ημέρας σε πιο αποδοτικούς «αποθηκευτικούς χώρους».
(Από άρθρο στον ημερήσιο Τύπο.)

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey