«Το tatoo είναι τρόπος έκφρασης»

01/07/2012 - 05:56
Ο Γιάννης Λυρής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Η τέχνη του τατουάζ ήρθε εντελώς αυθόρμητα στη ζωή του και με πολλή προσπάθεια και συνέπεια γι’ αυτό που κάνει, έγινε επάγγελμα. Σήμερα διατηρεί το studio του στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης.
Ο Γιάννης Λυρής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Η τέχνη του τατουάζ ήρθε εντελώς αυθόρμητα στη ζωή του και με πολλή προσπάθεια και συνέπεια γι’ αυτό που κάνει, έγινε επάγγελμα. Σήμερα διατηρεί το studio του στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Βασικός κανόνας στη δουλειά του για τον ίδιο, είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει σκεφτεί καλά το αν θέλει να κάνει τατουάζ κι αυτό γιατί κι ο ίδιος θεωρεί πως πρόκειται για μία μορφή τέχνης. Θα πρέπει λοιπόν, για να το κάνει κανείς, να εκφράζεται μέσα από αυτό. Στο «Ε» μίλησε για το πώς ξεκίνησε να ασχολείται με αυτό, ποια η άποψή του ως ειδικού για τα τατουάζ και ποιες οι δυσκολίες του επαγγέλματος.


Κύριε Λυρή, πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με αυτό το επάγγελμα;

«Η ιδέα ξεκίνησε όταν στα πλαίσια της παρέας καθόμουν και σχεδίαζα διάφορα πράγματα. Εκείνη την εποχή, μάλιστα, κυκλοφορούσε μία πατέντα με ένα αυτοσχέδιο μηχάνημα για τατουάζ. Στην πορεία πήρα αυτή την πατέντα κι έκανα τατουάζ σε φίλους και γνωστούς τελείως ερασιτεχνικά και πρόχειρα. Επειδή αυτή η προχειρότητα όμως δε με γέμιζε, ήθελα να μάθω περισσότερα. Λίγο αργότερα έπιασα δουλειά στα καράβια κι εκεί έμαθα πως υπήρχε ένα studio στον Πειραιά, όπου θα μπορούσα να μάθω τα βασικά. Το διάστημα λοιπόν που κατέβαινα στον Πειραιά, πήγαινα στο studio αυτό και μάθαινα ορισμένα πράγματα. Στη συνέχεια επέστρεψα στη Μυτιλήνη, όπου νοίκιασα ένα χώρο. Έμεινα ένα χρόνο κλειστός για να μάθω καλύτερα την τεχνική και στο διάστημα αυτό επισκέφτηκα ένα φεστιβάλ για τατουάζ στην Ιταλία, ενώ παρακολούθησα και ορισμένα σχετικά σεμινάρια.»

Άρα, ήταν κάτι που θέλατε να κάνετε. Δεν προέκυψε απλά. Φαντάζομαι, πως από μικρός είχατε κλίση στο σχέδιο.

«Το παράλογο σε αυτή την ιστορία είναι ότι δεν ξέρω καθόλου σχέδιο. Δεν έχω ιδέα. Αν μου πεις, για παράδειγμα, να ζωγραφίσω ένα ανθρωπάκι τώρα, θα το κάνω όπως κι ένα παιδί.»

Άλλο η ζωγραφική…
Η τέχνη του τατουάζ, επομένως, δεν έχει να κάνει τόσο με το ταλέντο κάποιου στη ζωγραφική;

«Έτσι είναι. Εγώ, δηλαδή, δεν έχω το ταλέντο στη ζωγραφική, έχω όμως τη θέληση που απαιτείται για να κάνω αυτό το επάγγελμα. Στην πορεία, βέβαια, έχω καλλιεργήσει τη ζωγραφική, παρακολουθώντας τα σεμινάρια που γίνονται κατά καιρούς στο ΦΟΜ. Αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι μου άρεσε συγκεκριμένα το τατουάζ. Σαν ιδέα μου φάνηκε πολύ πρωτοπόρα και διαφορετική απ’ όλα τα άλλα. Η ζωγραφική μ’ αρέσει. Μπορεί να μην έχω έμφυτο το ταλέντο, αλλά αν δω κάτι, μπορώ να το αντιγράψω κι αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την παρατήρηση. Πιστεύω πως για να ξεκινήσει κάποιος αυτό το επάγγελμα δεν είναι τόσο απαραίτητο να ξέρει να ζωγραφίζει, όσο το να ξέρει να χειρίζεται τα μηχανήματα και να παρατηρεί σωστά, ώστε να αποτυπώσει αυτό που θέλει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος σωστά στο δέρμα. Κι αυτό γιατί το δέρμα έχει όρια.»

Αλήθεια, τι είναι για εσάς το τατουάζ; Τι συμβολίζει;

«Είναι μία στάση ζωής, μια ιδέα γενικότερα. Βασικά είναι κάτι που έχει τις ρίζες του 2.000 χρόνια πριν, συνεπώς το μόνο που δε θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς είναι “μόδα”. Σίγουρα είναι τρόπος έκφρασης. Κάνεις ένα τατουάζ για να εκφραστείς, αυτό που νιώθεις, δηλαδή, το αποτυπώνεις στο σώμα σου. Το συναίσθημα είναι το πρώτο πράγμα, θεωρώ, που ωθεί έναν άνθρωπο να κάνει τατουάζ. Πέρα από αυτό, νομίζω πως μετά, σα δεύτερος παράγοντας, έρχεται το αισθητικό κομμάτι, ενώ τρίτος παράγοντας είναι ο κοινωνικός· βλέπω κάποιον να έχει ένα τατουάζ δηλαδή, και μπαίνω στο “τριπάκι” να κάνω κι εγώ. Όσο κι αν αυτό θυμίζει “της μόδας”, τελικά δεν είναι. Για μένα λοιπόν, το κυριότερο είναι ότι το συναίσθημα σε καθοδηγεί στο να κάνεις ένα τατουάζ.»

Έχουμε να κάνουμε συνεπώς με μια μορφή τέχνης. Έτσι δεν είναι;

«Σίγουρα. Σαν τέχνη το αντιμετωπίζει κι αυτός που θα δημιουργήσει το τατουάζ, αλλά και αυτός που επιθυμεί να το δει στο σώμα του. Ξέρεις, το αποτέλεσμα, για να είναι σωστό, χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των δύο. Χρειάζονται κάποιες ώρες για να γίνει το σχέδιο και για να αποτυπωθεί στο σώμα. Σίγουρα, πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει ενόχληση. Γι’ αυτό, αλλά και γιατί πρόκειται για κάτι μόνιμο, αυτός που αποφασίζει να κάνει ένα τατουάζ πρέπει να το σκεφτεί καλά προηγουμένως. Για να ολοκληρώσω, το γεγονός ότι το τατουάζ αποτελεί τρόπο έκφρασης και το ότι κάθε ενδιαφερόμενος επιλέγει να αποτυπώσει στο σώμα του κάτι συμβολικό γι’ αυτόν, σε συνδυασμό με τη διαδικασία που απαιτείται για να γίνει ένα τατουάζ, καθιστά το τατουάζ ως μία μορφή τέχνης.»

Επάγγελμα
Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα;

«Είναι σίγουρα δύσκολο, ιδιαίτερα από τεχνικής άποψης. Όλη η ιστορία ξεκινά από το δέρμα, το οποίο θα ζωγραφίσεις με τη χρήση βελόνας. Η υγιεινή επίσης είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Όταν όμως έρθει η ώρα να ξεκινήσεις το σχέδιο, πρέπει μυαλό, χέρι και μηχανήματα να δουλέψουν αρμονικά για το σωστό αποτέλεσμα. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια το κατά πόσο συνεργάσιμος είναι και ο πελάτης.»

Είναι γεγονός πως πολλοί έχουν συνδέσει το τατουάζ με τους περιθωριακούς. Ποια η γνώμη σου;

«Δεν είναι στάνταρ αυτό. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που είτε επειδή οι ίδιοι το επεδίωξαν, είτε επειδή οι άλλοι τους απομάκρυναν, βρίσκονται στο περιθώριο. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό, παλιότερα μπορεί αυτό να ήταν εντονότερο. Ίσως το γεγονός ότι πριν πολλά χρόνια οι άνθρωποι έβλεπαν τατουάζ σε ναυτικούς και φυλακόβιους, να τους έκανε να το συνδυάσουν με το περιθώριο. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο. Τα τελευταία χρόνια τατουάζ κάνουν οι πάντες. Είχα πελάτες 50 και 65 ετών. Ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός πλέον απέναντι στο τατουάζ. Όπως είπα και νωρίτερα, πρόκειται για μια μορφή τέχνης, μέσα από την οποία κανείς εκφράζεται.»

Θα θέλατε να μου πείτε ποια είναι η γνώμη σας για τους ανθρώπους που επιλέγουν, όχι απλά να κάνουν ένα τατουάζ συμβολικό, αλλά γεμίζουν το κορμί τους με σχέδια, σα να ήταν καμβάς;

«Σίγουρα για να το κάνει αυτό κάποιος έχει τους λόγους του, τους οποίους εμείς δε γνωρίζουμε. Ενδεχομένως να το βλέπει σαν τέχνη. Έτσι θέλει να βλέπει το σώμα του, σαν καμβά. Μπορεί να σκέφτηκε ένα σχέδιο, μια εικόνα και αντί να το έχει σε έναν πίνακα για παράδειγμα, το αποτυπώνει στο σώμα του. Έχει μια διαφορετική οπτική για την τέχνη. Παίζει μεγάλο ρόλο και το τι ερεθίσματα έχει κανείς από τον τόπο στον οποίο ζει. Για παράδειγμα, στην Αμερική μπορεί κάτι τέτοιο να μην προκαλεί εντυπώσεις, τόσες τουλάχιστον όσες στην Ελλάδα, όπου τα τατουάζ είναι διαδεδομένα μόλις τα τελευταία χρόνια.»

Συμβολισμοί
Τι είναι αυτό που συμβολίζει τελικά το τατουάζ; Είναι μια στάση ζωής είπατε προηγουμένως. Δείχνει παράλληλα και κάποια συγκεκριμένα στοιχεία του χαρακτήρα ενός ανθρώπου;

«Στην ουσία δείχνει αυτό που αισθάνεται ο άνθρωπος που το κάνει. Κάθε σχέδιο βγάζει κάτι διαφορετικό. Ένας δράκος σα θέμα μπορεί να διαφέρει πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι ένα τατουάζ συμβολίζει κάτι στάνταρ. Μπορεί να είναι μια στάση ζωής, αλλά δε σημαίνει πως όσοι κάνουν τατουάζ έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης. Το γεγονός ότι πλέον όλος ο κόσμος κάνει τατουάζ, δεν επιτρέπει να βάλουμε μία “ταμπέλα” στους ανθρώπους που επιλέγουν αυτήν τη μορφή τέχνης για να εκφραστούν. Η πρόθεση είναι αυτή που διαφοροποιεί το τατουάζ από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν είναι ίδια σε όλους. Το σίγουρο είναι ότι το τατουάζ είναι τέχνη.»

Τέλος, πείτε μας, κύριε Λυρή, τι είναι αυτό που αρέσει σε εσάς σε ένα τατουάζ; Σίγουρα, ό,τι σας ζητηθεί θα αποδώσετε, αλλά πρέπει να υπάρχει και κάτι που προτιμάτε.
«Αυτό που μου αρέσει είναι το ρεαλιστικό σχέδιο, είτε είναι χρωματιστό είτε είναι ασπρόμαυρο. Μ’ αρέσει αυτό που σχεδιάζω στο σώμα να είναι όσο το δυνατόν πιο ζωντανό γίνεται. Είναι κάτι που μου βγαίνει αυθόρμητα. Αυτό κυνηγάω από το ξεκίνημά μου μέχρι σήμερα. Μ’ αρέσει πολύ η λεπτομέρεια, που κάνει ένα σχέδιο εντυπωσιακό.»
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey