Οι μαθητές πηγαίνουν πολυήμερες εκδρομές στο εξωτερικό

01/07/2012 - 05:56
Από το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία για τις προγραμματισμένες, διήμερες, τριήμερες και πολυήμερες μετακινήσεις των μαθητών και των μαθητριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για το χρονικό διάστημα από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2010.
Από το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία για τις προγραμματισμένες, διήμερες, τριήμερες και πολυήμερες μετακινήσεις των μαθητών και των μαθητριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για το χρονικό διάστημα από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2010.
Τα στοιχεία συλλέγονται μέσω της «Ηλεκτρονικής Καταγραφής Μαθητικού Δυναμικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», διαδικασία που εφαρμόζεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Από τη φετινή, συγκεντρωτική στατιστική καταγραφή, προκύπτουν τα εξής:
Οι πολυήμερες εκδρομές της Γ΄ λυκείου πραγματοποιούνται κατά 52% σε προορισμούς του εσωτερικού (με δημοφιλέστερους τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και την Κέρκυρα) και κατά 48% σε προορισμούς του εξωτερικού (με δημοφιλέστερους την Ιταλία, την Ισπανία και την Τσεχία).
Συγκεντρωτικά, οι πολυήμερες εκδρομές όλων των τάξεων της Δ.Ε. (διήμερες, τριήμερες και πολυήμερες) πραγματοποιούνται κατά 76% σε προορισμούς του εσωτερικού (με δημοφιλέστερους τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τα Χανιά) και κατά 24% σε προορισμούς του εξωτερικού (με δημοφιλέστερους την Ιταλία και την Ισπανία).
Οι μετακινήσεις των μαθητών της Δ.Ε. εκτελούνται στην πλειοψηφία τους με λεωφορείο (131.623 μαθητές) και ακολουθούν οι μετακινήσεις με αεροπλάνο (27.935 μαθητές), με πλοίο (27.721 μαθητές) και με τραίνο (6.159 μαθητές).
Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο λαμβάνουν χώρα οι μετακινήσεις των μαθητών της Δ.Ε. είναι από τις 22 Φεβρουαρίου 2010 έως τις 31 Μαρτίου 2010. Οι περισσότερες μετακινήσεις πραγματοποιούνται στα μέσα Μαρτίου 2010 και συγκεκριμένα από τις 11 Μαρτίου 2010 έως τις 23 Μαρτίου 2010.
Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη «οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα λύκεια της χώρας δεν προτιμούν πια τα ελληνικά νησιά για τις πενθήμερες εκδρομές τους, αλλά το Παρίσι, τη Ρώμη, την Πράγα και άλλους τουριστικούς προορισμούς του εξωτερικού. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η Ρόδος, που τα προηγούμενα χρόνια δεχόταν περίπου 40.000 μαθητές, φέτος ήταν ζήτημα εάν συγκέντρωσε 2.000!
Πολλοί είναι οι λόγοι που προκάλεσαν την κατάσταση αυτή, αλλά ο βασικότερος είναι ένας: μέχρι τώρα κανένας επίσημος φορέας, είτε λέγεται υπουργείο Παιδείας είτε υπουργείο Τουρισμού, δεν αντιμετώπισε με την αρμόζουσα σοβαρότητα το μαθητικό τουρισμό που για πολλά νησιά αποτελούσε μια τονωτική ένεση πριν από την έναρξη της τουριστικής σαιζόν, δεδομένου ότι ο τζίρος ανερχόταν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Μέχρι τώρα δεν υπήρξε κανένας απολύτως σχεδιασμός για τις μαθητικές εκδρομές. Τα αρμόδια υπουργεία άφησαν την εκμετάλλευσή του στα χέρια και τα συμφέροντα κάθε λογής “επιχειρηματία” και δεν υπήρξε ποτέ κανένα απολύτως πλαίσιο που να καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνονται, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλά παρατράγουδα.
Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία του μαθητικού τουρισμού, και για τα παιδιά, αλλά και για τους ελληνικούς προορισμούς, και τον άφησαν να ταξιδεύει σε άλλες χώρες!».

Στοιχεία αναφορικά με τους δημοφιλέστερους προορισμούς των μαθητών που πραγματοποιούν πολυήμερες εκδρομές


Πόλη/Χώρα προορισμού    Ποσοστό μαθητών
Θεσσαλονίκη    23%
Ιταλία    17%
Ισπανία    14%
Τσεχία    9%
Ρόδος    9%
Ηράκλειο    7%
Κέρκυρα    7%
Γαλλία    5%
Ιωάννινα    2%
Γερμανία    2%
Πάτρα    1%
Ρέθυμνο    1%
Αθήνα    1%
Βόλος    1%
Τουρκία    1%



 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey