Οι Καλληνείς έδωσαν τo όνομα στην Καλλονή το 70 μ.Χ.

01/07/2012 - 05:56
Στο ενδέκατο κείμενο για την Αχερώνη, αναβάλλοντας για την επόμενη επισήμανση τα περί των ονομασιών της Ερμοπύλης, θα αναφερθούμε σε δύο ονομασίες της Καλλονής.
Στο ενδέκατο κείμενο για την Αχερώνη, αναβάλλοντας για την επόμενη επισήμανση τα περί των ονομασιών της Ερμοπύλης, θα αναφερθούμε σε δύο ονομασίες της Καλλονής.
Όπως γράψαμε πρόσφατα, στις 11 Ιουνίου, ο γλύπτης-αρχαιολόγος Βάσος Καπάνταης, το 1989, ισχυρίστηκε με δημοσίευμά του στο περιοδικό «Καλλονιάτικα» τεύχος 50 σελ. 14, ότι το όνομα της μεσαιωνικής Καλλονής καθώς και η ευρύτερη περιοχή του «Κάμπου» και κατ’ επέκταση του Κόλπου, προέρχεται από τους Κίονες-Κολώνες στα Τσόνια-Κιόνια στις παρυφές του λόφου Κόλωνα, νοτιοδυτικά του Παρθένη.
Σήμερα παραθέτουμε μια δεύτερη άποψη, κατά τη γνώμη μας επικρατέστερη, σύμφωνα με την οποία η ονομασία «Καλλονή» προήλθε από τους «Καλληνείς», τους Λέσβιους πλην των τυπικά ελεύθερων Μυτιληναίων, που επί φλαβιανής εποχής (70-96 μ. Χ.) της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας συνεδρίαζαν στο Κοινόν των Μέσσων. Κατ’ αυτήν χρονολογικά έχουμε:
1.- Το 1975, βρέθηκε από τον Γερμανό ιστορικό της αρχαίας Ελλάδος Christian Habicht μία επιγραφή της φλαβιανής περιόδου που καταγράφει ότι: «στη διοίκηση της Περγάμου συμπεριλαμβάνονται συν τοις άλλοις και οι “Χείοι”, οι “Μιτυληναίοι” και οι “Καλληνείς”». («New Evidence on the Province of Asia», Journal of Roman Studies 65, pages 63-91).
2.- Το 1994, στον έντυπο οδηγό του Πανεπιστημίου του Πρίστον της Αμερικής, για τις αρχαίες τοποθεσίες, που συντάχθηκε, καταγράφεται το όνομα «Καλληνείς» (στο αγγλικό κείμενο: «Kalleneis») για τη Ρωμαϊκή Περίοδο με «πιθανή τοποθεσία στη Λέσβο».

3.-Το 1996, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Lumiere της Λυόν Guy Labarre κατέγραψε ότι: «Το όνομα Καλληνείς χαρακτηρίζει τις πόλεις της Λέσβου πλην Μυτιλήνης, που συνεδρίαζαν στο ναό των Μέσσων, κοντά στη σημερινή Καλλονή. Ο όρος Καλληνείς είναι δηλαδή πρόγονος του σημερινού τοπωνυμίου “Καλλονή” / “Καλληνείς” ήταν πιθανώς συλλογικός όρος που περιελάμβανε τις πόλεις του νησιού με την εξαίρεση της μεγαλύτερης και τυπικά ελεύθερης (Μυτιλήνης)» / «Σύμφωνα με τη φλαβιανή καταγραφή οι Καλληνείς χώρισαν από την διαφορετική περιφέρεια του κράτους της Μυτιλήνης για να ξανασυνδεθούν στην περιφέρεια του Αδραμυττίου». (Les cités de Lesbos aux époques hellénistique et impériale, Vol. 1 Paris 1996, pages 136, 138, 141, 393).
4.- Το 2002, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Οχάιο, Αντώνιος Καλδέλλης, Πλωμαρίτης συμπατριώτης μου, εκείνος από τον Μπορό (Νεοχώρι) στο βιβλίο του: «Λέσβος και Ανατολική Μεσόγειος κατά τη Ρωμαϊκή και πρώιμη Βυζαντινή περίοδο», Εκδόσεις Ηρόδοτος 2002, σελ. 230, γράφει: «Η επιγραφή δείχνει ότι το νησί ανήκε στην διοίκηση της Περγάμου και αναφέρει την Μυτιλήνη μαζί με τον πληθυσμό που ονομάζει “Καλληνείς” (στο αγγλικό κείμενο: Kalleneis) ο οποίος πιθανόν να είναι ένα συλλογικό όνομα για την Ερεσό και τη Μήθυμνα. Η μοντέρνα Καλλονή που βρίσκεται κοντά στο ναό των Μέσσων πιθανά πήρε το όνομά της από την ίδια πηγή. Σημειωτέον ότι το Λεσβιακό “Κοινόν” όφειλε να δράσει ως ενδιάμεσος ανάμεσα στις (Ελληνικές) πόλεις και τις αρχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.»
Σήμερα, εν έτει 2011, θα προσθέσω ότι το όνομα «Καλληνείς» παραπέμπει στις αναφορές: α) της Σαπφούς για το «κάλλος» όπου στην ικεσία της προς την Ήρα περιγράφει ότι στα χρόνια της (627 - 567 π. Χ.) στο τότε Κοινόν όλων των Λεσβίων στα Μέσσα: «όμορφο οι παρθένες πέπλο σου φέρνουν και μαζί οι γυναίκες κι’ ορθές έτσι τριγύρω στον βωμό σου πυκνά-πυκνά ως σταθούνε». β) του Θεόφραστου (370 - 287 π. Χ.) περί του «κάλλους που τιμούσαν οι Λέσβιοι και οι Τενέδιοι», γ) του Αλκαίου (640 - 570 π. Χ.) στα αποσπάσματα όπου: «άγων άγεται κάλλους γυναικών εν τω της Ήρας τεμένει, λεγόμενος Καλλιστεία», με τους στίχους του: «Λεσβίαδες ελκεσίπεπλοι, που γύρω στις κρινόμενες ηχούσαν παταγώδεις ετήσιοι θεσπέσιοι ολολυγμοί γυναικών» και ε) του Ησύχιου Αλεξανδρέως τον 5ο μ. Χ. αιώνα, για τις «πυλαιίδεες» οι οποίες ήταν «αι εν κάλλει κρινόμεναι των γυναικών και νικώσαι».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey