Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε ένα πρώην υφασματάδικο της παλιάς αγοράς, ένα από τα λίγα σημεία της Θεσσαλονίκης που σώθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, λειτουργεί, εδώ και 20 χρόνια, ένα ουζερί βασισμένο σε γεύσεις μυτιληνιές.
Πάσχα στη Θεσσαλονίκη… Έχει ενδιαφέρον να ψάξει κανείς κάτι που να θυμίζει Μυτιλήνη. Και δεν είναι δύσκολο να το βρει, αφού στο κέντρο της πόλης, σε ένα πρώην υφασματάδικο της παλιάς αγοράς, ένα από τα λίγα σημεία της Θεσσαλονίκης που σώθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, λειτουργεί, εδώ και 20 χρόνια, ένα ουζερί βασισμένο σε γεύσεις μυτιληνιές. Με ιδιοκτήτη το Χρήστο Χατζηδιάκο, από τη Λέσβο, η «Αγορά» αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο Χρήστος Χατζηδιάκος, πάντα θυμάται το νησί από όπου κατάγεται…
Φεύγοντας κανείς από τη Μυτιλήνη λίγο πριν το Πάσχα, όταν όλα έχουν ανθίσει και σκορπούν τις μυρωδιές τους τριγύρω, αναρωτιέται μήπως κάνει λάθος και θα έπρεπε να μείνει. Ωστόσο, φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη, αποζημιώνεται, καθώς η πόλη αυτή τέτοια εποχή είναι πάντα όμορφη. Οι κουτσουπιές στους δρόμους ανθισμένες, η καμπάνα της Αγίας Σοφίας να χτυπάει πένθιμα τη Μεγάλη Παρασκευή με τον ήχο της να απλώνεται από την πλατεία Αριστοτέλους ως την πλατεία Ναυαρίνου, ο Θερμαϊκός να λούζεται στο πρωινό φως. Και κάπου εκεί, στην παλιά αγορά της πόλης, ένα ουζερί με γεύσεις μυτιληνιές… Και να θέλεις, δεν προλαβαίνεις να νοσταλγήσεις τη Μυτιλήνη, άλλωστε τα «χνώτα» αυτών των δύο πόλεων κάπως ταιριάζουν…
Ένας Μυτιληνιός στη Θεσσαλονίκη
Ο Χρήστος Χατζηδιάκος, με καταγωγή από την Ανεμώτια της Λέσβου, ήρθε στη Θεσσαλονίκη μέσα στη δεκαετία του ‘70, ως φοιτητής του ΤΕΙ Γεωπονίας.
Ωστόσο, ποτέ δεν πήρε πτυχίο… Όσο ήταν ακόμη φοιτητής και μέχρι τα 22 του χρόνια, εργαζόταν σε κάποιο μαγαζί της Θεσσαλονίκης. Όταν ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να το «δουλέψει» άλλο, πρότεινε στο Χρήστο Χατζηδιάκο να αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ενασχόληση του τελευταίου με την επιχειρηματική ζωή της πόλης, και η δημιουργία του πρώτου ρεμπετάδικου της Θεσσαλονίκης, με το όνομα «Μπαλκονάκι», το οποίο βρισκόταν στη στροφή της Τριανδρίας, στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
«Για τέσσερα χρόνια, έπαιξαν εκεί πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους ήταν ακόμη στην αρχή της καριέρας τους», λέει ο κ. Χατζηδιάκος. Ανάμεσα σε αυτούς ο Σωκράτης Μάλαμας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Αγάθωνας, κλπ.
Το 1989 - 1990, ο Χρήστος Χατζηδιάκος άνοιξε το ουζερί «Αγορά», ενώ το 2000 ξεκίνησε να λειτουργεί, υπό τη διεύθυνσή του και το νυχτερινό κέντρο «Βεντέτα», ένα από τα πιο γνωστά σημεία με ζωντανή μουσική στην πόλη, στο οποίο εμφανίζονται τοπικά μουσικά συγκροτήματα.
Λίγη… ιστορία: η πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης
Στις 5 Αυγούστου του 1917, η Θεσσαλονίκη έζησε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της και άλλαξαν τελείως την εικόνα που είχε μέχρι τότε. Μία σπίθα φωτιάς της κουζίνας ενός φτωχού προσφυγικού σπιτιού του κέντρου της πόλης, στάθηκε αιτία, σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού και το δυνατό αέρα, να καούν, μέσα σε μιάμιση μέρα, 9.500 σπίτια σε μία έκταση 1.000.000 τετραγωνικών μέτρων, αφήνοντας άστεγους πάνω από 70.000 πολίτες.
Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, ήταν η απαρχή της αλλαγής της φυσιογνωμίας της «παλιάς» Θεσσαλονίκης, αφού το τμήμα της πόλης που κάηκε, στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε με νέο, οργανωμένο σχέδιο και με ταχείς ρυθμούς, που τη μετέτρεψαν σε μία «σύγχρονη» πόλη.
Ωστόσο, το τμήμα του κέντρου της πόλης που κάηκε, ήταν, κυρίως, το ανατολικό, με αποτέλεσμα να διατηρούνται ανέπαφα, σχεδόν, όλα τα εμπορικά και βιομηχανικά κτήρια της πόλης, που εκτείνονται από το Διοικητήριο μέχρι το Λιμάνι.
Στην «Αγορά» της Θεσσαλονίκης
Σε ένα από αυτά τα κτήρια, για την ακρίβεια σε κτήριο όπου παλιά στεγαζόταν κάποιο υφασματάδικο, από τα πολλά που λειτουργούσαν στην περιοχή αυτή, όσο ακόμη είχε καθαρά εμπορικό χαρακτήρα, πριν αρχίσουν να λειτουργούν όλο και περισσότερα εστιατόρια, καφενεία και μπαράκια, ο Χρήστος Χατζηδιάκος άνοιξε, τη χρονιά του 1989 - 1990, ένα μικρό ουζερί, που σύντομα έμελλε να γίνει γνωστό σε όλο και περισσότερο κόσμο. Μάλιστα η «Αγορά» -όνομα εμπνευσμένο από την περιοχή, που αποτελούσε την παλιά αγορά της πόλης- ήταν το πρώτο ανάλογο μαγαζάκι που άνοιξε εκεί.
Αν και ξεκίνησε ως μικρό ουζερί, με 10 τραπέζια, η «Αγορά» σύντομα έγινε στέκι και έφτασε να αποτελεί, σήμερα, ένα από τα πιο γνωστά ουζερί - εστιατόρια της Θεσσαλονίκης όπου, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, συχνάζουν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, αλλά και ο κόσμος της αγοράς.
Σήμερα αποτελείται από τρεις διαφορετικές αίθουσες, οι οποίες χωρούν συνολικά 50 τραπέζια και όπου οργανώνονται ακόμη και επαγγελματικά δείπνα. Ο χώρος της είναι εντυπωσιακός, με κυρίαρχο το ξύλο και διάκοσμο που θυμίζει - τι άλλο - νησί και θάλασσα!
Η «Αγορά» διαθέτει πλούσιο και εντυπωσιακό μενού, από το οποίο δεν λείπει τίποτα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, «είναι στηριγμένη στην παράδοση της Μυτιλήνης». Λαδοτύρι, σαρδέλα Καλλονής, κολοκυθολούλουδα γεμιστά, σουπιά με μελάνι, ντολμάδες Φιλιανοί, είναι κλασικές μυτιληνιές γεύσεις, που μπορούν να δοκιμάσουν οι εστιαζόμενοι. Και, φυσικά, όλα τα ούζα της Λέσβου!
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, η χειμωνιάτικη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, είναι η κακαβιά, ενώ από τα πιο φημισμένα πιάτα είναι το «φρουτοθαλασσοπίλαφο», αποτελούμενο από πιλάφι μαγειρεμένο με μύδια, χταπόδι, γαρίδες και καλαμάρια, κατεξοχήν νησιώτικες γεύσεις.
«Πάντα μου έλειπε η Μυτιλήνη…»
Ο Χρήστος Χατζηδιάκος αγαπάει την πόλη που τον αγκάλιασε από τα φοιτητικά του χρόνια και έμελλε να γίνει ο τόπος όπου τελικά εγκαταστάθηκε. Ωστόσο, πάντα νοσταλγεί τη Λέσβο, αν και κάθε καλοκαίρι σχεδόν βρίσκεται εκεί, κυρίως για επαγγελματικούς λόγους. «Παρόλο που ζω στη Θεσσαλονίκη εδώ και 30 χρόνια, ποτέ δεν ένιωσα Θεσσαλονικιός, πάντα μου έλειπε η Μυτιλήνη», λέει ο ίδιος. «Ωστόσο, η ατμόσφαιρα που αποπνέουν αυτές οι δύο πόλεις, είναι παρόμοια, ταιριάζουν η μία στην άλλη, όπως και η Μυτιλήνη, έτσι και η Θεσσαλονίκη έχει πολλά στοιχεία που θυμίζουν Μικρά Ασία…».
Εάν βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη και νιώσετε το «αγκαθάκι» της νοσταλγίας να εμφανίζεται με τη μορφή της γεύσης και της όσφρησης, μπορείτε να επισκεφθείτε το ουζερί «Αγορά», στην οδό Καποδιστρίου 5, κάτω από την Εγνατία και παράλληλα στην Ίωνος Δραγούμη (τηλ. 2310 532428, www.ouzeriagora.gr, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).