Τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής παρουσίασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ ανακοίνωσε και τη λειτουργία μεταπτυχιακού τμήματος.
Τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής παρουσίασε στη Λήμνο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας. Τόσο ο κ. Τσάρτας, όσο και ο πρόεδρος του Τμήματος, αντιπρύτανης Νίκος Σουλακέλλης, και η αντιπρύτανις Αγγελική Δημητρακοπούλου, προχθές σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα Μ.Μ.Ε. της Λήμνου δήλωσαν ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του πανεπιστημιακού Τμήματος στη νησί. Τονίζοντας ότι «με βήματα σταθερά το Τμήμα εδραιώνεται και προχωράει με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, παρά τις αρνητικές συγκυρίες».
Σ’ ό,τι αφορά στη συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζήτησε να είναι συμπαραστάτης αυτής της προσπάθειας και να το δείχνει εμπράκτως. Κυρίως ως προς το θέμα των τιμών των ενοικίων, ο πρύτανης ζήτησε να υπάρξει αναπροσαρμογή, καθώς στη Μύρινα καταγράφονται υψηλές τιμές στα ενοίκια των μικρών σπιτιών που διατίθενται για τους φοιτητές. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου να υπάρξει σχέδιο για τη μετακίνηση των φοιτητών και σε οικισμούς και χωριά τα οποία βρίσκονται κοντά στη Μύρινα, ώστε να υπάρξουν περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση.
Σημαντική ανακοίνωση
Μέσα στις ανακοινώσεις της πρυτανικής αρχής ήταν και η λειτουργία μεταπτυχιακού τμήματος στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, ενώ όπως δήλωσε ο πρύτανης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προχωράει και στην προετοιμασία ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, που θα αφορά το Τμήμα Τροφίμων και το οποίο, όπως τόνισε, ευελπιστεί ότι θα ενταχθεί και θα λειτουργήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Σ’ ό,τι αφορά στη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Λήμνου, ο πρύτανης ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το Δήμο της Λήμνου. Το Πρωτόκολλο θα περιλαμβάνει δράσεις που θα αφορούν στην ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, στην προστασία και την αξιοποίηση χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος, στην τουριστική ανάπτυξη και τη διά βίου μάθηση.
Για το ίδρυμα
Αναφορικά με την δύσκολη όπως τη χαρακτήρισε οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο πρύτανης τόνισε: «Βρισκόμαστε στο όριο μιας κόκκινης γραμμής με τη συγκεκριμένη ασφυκτική οικονομική κατάσταση την οποία έχουν να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, με τις οριζόντιες μειώσεις στους τακτικούς τους προϋπολογισμούς να ξεκινούν από 50 - 55% και να αγγίζουν ακόμα και το 70% σε κάποιες περιπτώσεις.» Σχετικά με τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Τσάρτας ανέφερε: «Με αυτά τα δεδομένα, ακόμα και πανεπιστήμια τα οποία έχουν αποθεματικά ή και σημαντική περιουσία, οριακά κατά τα φαινόμενα θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν μέχρι τα τέλη του χρόνου.»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η πρυτανική αρχή για τη μείωση πολλών λειτουργικών εξόδων, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στο τέλος Αυγούστου το Πανεπιστήμιο θα νοικιάζει μόνο 18 από τα 41 κτήρια που νοίκιαζε μέχρι πριν λίγους μήνες, ενώ από αυτή την πρακτική θα εξοικονομηθεί το 50% των χρημάτων που διατίθενται για την ενοικίαση των κτηρίων.