Βραβείο προστιθέμενης αξίας

01/07/2012 - 05:56
Νέες δυνατότητες προβολής και μακροπρόθεσμα αύξησης των επισκεπτών της Λέσβου ανοίγονται με τη βράβευσή της ως ευρωπαϊκού προορισμού αριστείας για το 2009. Μιας διάκρισης που μπορεί να αποδειχθεί προστιθέμενης αξίας για την τουριστική Λέσβο.
Νέες δυνατότητες προβολής και μακροπρόθεσμα αύξησης των επισκεπτών της Λέσβου ανοίγονται με τη βράβευσή της ως ευρωπαϊκού προορισμού αριστείας για το 2009. Μιας διάκρισης που μπορεί να αποδειχθεί προστιθέμενης αξίας για την τουριστική Λέσβο. Στην τελετή που έγινε χθες στην Αθήνα, οι νομάρχες Λέσβου, Φλώρινας και Γρεβενών, των περιοχών που είχαν βραβευτεί με τους ίδιους τίτλους τις δύο προηγούμενες χρονιές, συναποφάσισαν να δημιουργήσουν, όπως προβλέπεται και απ’ το πρόγραμμα για τους προορισμούς αριστείας, ένα δίκτυο ειδικού εναλλακτικού τουρισμού, ώστε και από κοινού να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Σε μια τελετή που συγκέντρωσε πάνω από 200 συμμετοχές, μεταξύ των οποίων εκπροσώπων από πολλά μέσα ενημέρωσης της Αθήνας, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος, βράβευσε το νομό Λέσβου ως την περιοχή που κέρδισε το πρώτο βραβείο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας - EDEN» έτους 2009 για την «Προστατευόμενη Περιοχή Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου». Η εκδήλωση έγινε στο ξενοδοχείο «Esperia Palace» και το βραβείο παρέλαβε ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής.
«Είναι στο χέρι μας», ανέφερε ο κ. Βογιατζής λίγες ώρες αργότερα κι ενώ είχε λήξει η τελετή και το γεύμα που παρατέθηκε απ’ το υπουργείο με παραδοσιακά εδέσματα της Λέσβου, «να αξιοποιήσουμε το βραβείο και να εκμεταλλευτούμε την προβολή που θα δώσει στην περιοχή μας. Ήδη απ’ ό,τι έμαθα απ’ το συνάδελφό μου των Γρεβενών, που πέρυσι τιμήθηκε με το συγκεκριμένο βραβείο, η διάκριση αυτή προσελκύει ένα ειδικό κοινό εναλλακτικού τουρισμού, κι είναι χαρακτηριστικό όπως μου ειπώθηκε, ότι η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας των Γρεβενών αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τη βράβευση.»
Ο κ. Βογιατζής δέχθηκε επιτόπου τα συγχαρητήρια πολλών συμμετεχόντων στην εκδήλωση, όπως του πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, κ. Martinez, τού ανέφερε ότι η Μυτιλήνη ήταν μία απ’ τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που επισκέφτηκε πριν έξι χρόνια αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, και είναι κατά την άποψή του και απ’ τα πιο ωραία ελληνικά νησιά.
Απ’ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου μετείχαν στην εκδήλωση ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, καθηγητής Ακίνδυνος Κελεπερτζής, και ο διευθυντής του, Νίκος Ζούρος, ενώ το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι Γιάννης Γιαννέλλης, Γιάννης Λέκκας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Κώστας Μουτζούρης, Σωτήρης Ζαμτράκης, Σωτήρης Καρδαράς, Γιώργος Ορφανός, Γιάννης Σαμιώτης και πολλοί πρέσβεις και εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού.


Για το 2009 στην Ελλάδα
Απολιθωμένη αριστεία


Σε ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης που διοργάνωσε και την εκδήλωση, αναφέρεται ότι τους «Ευρωπαϊκούς Προορισμούς Αριστείας» («Εuropean Destinations of Excellence» - EDEN) έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2006. Κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγουν έναν προορισμό βάσει θεματολογίας. Οι νικητές προορισμοί βραβεύονται και προβάλλονται από την Κομισιόν.
Στους στόχους του προγράμματος συγκαταλέγονται:
- Η προβολή των αναδυόμενων ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών αριστείας, ιδιαίτερα οι λιγότερο γνωστοί.
- Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής τουριστικής ποικιλομορφίας και ποιότητας.
- Η συμβολή στην αποσυμφόρηση, στην καταπολέμηση της εποχικότητας και στην εξισορρόπηση των τουριστικών ροών προς μη παραδοσιακούς προορισμούς.
- Η επιβράβευση βιώσιμων μορφών τουρισμού.
Στα οφέλη του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται η καθιέρωση κριτηρίων αειφορίας ως συντελεστής αριστείας των ευρωπαϊκών προορισμών, η θεσμοθέτηση δικτύου μεταξύ των νικητών προορισμών, όπου όλα τα μέλη συνεργάζονται μεταξύ τους, διασφαλίζοντας την ανταλλαγή πληροφόρησης και γνώσης, η ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών, αλλά και η προβολή προορισμών στους οποίους η τουριστική ανάπτυξη επιδιώκεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία.
Το ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα βαίνει αυξανόμενο, αφού το 2007 συμμετείχαν 10 χώρες, το 2008 πήραν μέρος 20 χώρες και το 2009 συμμετείχαν 23 χώρες. Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει εξ αρχής σε όλες τις φάσεις του προγράμματος. Το 2007 αναδείχθηκε η Φλώρινα ως «Καλύτερος Αναδυόμενος Ευρωπαϊκός Αγροτουριστικός Προορισμός Αριστείας» και το 2008 τα Γρεβενά ήταν ο προορισμός αριστείας «Τουρισμός και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά». Για το 2009 νικητής προορισμός είναι το απολιθωμένο δάσος Λέσβου ως «Προστατευόμενη Περιοχή» του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000.
Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της ανάδειξης του νικητή προορισμού, αναλαμβάνει φέτος την έκδοση διαφημιστικού υλικού σε συγχρηματοδότηση με την Ε.Ε..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey