Η «Ρόκας Iberdrola» παρουσίασε σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης τα νέα της σχέδια για τα νησιά Λέσβο, Λήμνο και Χίο, στα οποία και θέλει να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 700 μεγαβάτ.
Τρία χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του Ομίλου Ρόκα στη Μυτιλήνη των επενδυτικών του σχεδίων για το Βόρειο Αιγαίο, η εταιρεία επανέρχεται. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, η «Ρόκας Iberdrola» παρουσίασε σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης τα νέα της σχέδια για τα νησιά Λέσβο, Λήμνο και Χίο, στα οποία και θέλει να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος της τάξης των 700 μεγαβάτ. Και παρ’ ότι, όπως είχε αποκαλύψει προ μηνών το «Ε», η επένδυση που περιλαμβάνει και την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα είναι σαφώς μικρότερη απ’ τον αρχικό προγραμματισμό του Ομίλου (ήταν στα 1.246 μεγαβάτ), δεν παύει να παραμένει ενεργειακά ένα «μαμούθ», που όλα δείχνουν πως ξυπνά ξανά.
«Από τεχνοκρατικής άποψης - ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο υπεύθυνος Αιολικών Πάρκων του Ομίλου, κ. Δημήτρης Χριστοφοράτος, ο οποίος και επιβεβαίωσε την παρουσίαση στο υπουργείο Ανάπτυξης - δεν μπορούμε να δηλώσουμε ακόμη ότι είμαστε έτοιμοι κι αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο είναι σε εξέλιξη οι μελέτες που αφορούν στο έργο. Γι’ αυτό και προς το παρόν, παρ’ ότι ο βασικός σχεδιασμός είναι δεδομένος, δε θα θέλαμε να αναφέρουμε συγκεκριμένα μεγέθη και λεπτομέρειες του όλου σχεδιασμού που ενδεχομένως στην πορεία να διαφοροποιηθούν, αναγκάζοντάς μας να προβούμε σε διορθωτικές ανακοινώσεις.»
Αιολικά πάρκα
Πρόσφατα, όπως διέρρευσε και σε οικονομικά φύλλα, έγινε παρουσίαση στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρόντων υψηλόβαθμων στελεχών από τη μητρική Iberdrola Renovables, για το μεγάλο ενεργειακό έργο στο Βόρειο Αιγαίο. Τα νέα για τη συγκεκριμένη επένδυση, που φτάνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρως θετικά, καθώς σε επίπεδο Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναμένεται στο προσεχές διάστημα να δοθεί έμφαση στα μεγάλα έργα ΑΠΕ με αυτόνομες διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα (εφόσον πρόκειται για αιολικά σε νησιά), όπως δηλαδή προβλέπει και η συγκεκριμένη επένδυση. Και αυτό γιατί εκτιμάται πως έργα όπως αυτό στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, μπορούν να συντελέσουν στην ταχύτερη επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ.
Το συγκεκριμένο έργο σε Λέσβο, Λήμνο και Χίο προβλέπεται να έχει ισχύ μεταξύ 650 έως 750 MW και προορίζεται να ξεκινήσει, εφόσον χορηγηθούν οι απαραίτητες διοικητικές εγκρίσεις, άμεσα. Πληροφορίες, μάλιστα, που δημοσιεύτηκαν στον οικονομικό Τύπο, αναφέρουν ότι σύντομα θα υπάρξει και επίσημη παρουσίασή του σε συνεργασία με τη ΡΑΕ.
«Προσανατολιζόμαστε -ανέφερε ο κ. Χριστοφοράτος - οι ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στα τρία νησιά να είναι ισχύος δύο μεγαβάτ η κάθε μία, ενώ τα πάρκα που θα δημιουργηθούν θα κυμαίνονται ενεργειακά μεταξύ 14 και 40 μεγαβάτ, θα έχει δηλαδή από επτά έως 20 ανεμογεννήτριες το καθένα.»
Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοφοράτος, πολλά - όπως και το πού θα φτάνει το υποθαλάσσιο δίκτυο το οποίο θα ενώνει ενεργειακά τα τρία νησιά με τον ηπειρωτικό κορμό και το διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα - θα εξαρτηθούν απ’ τις αδειοδοτήσεις που θα δοθούν απ’ τις αρμόδιες αρχές.
Σημειωτέον ότι οι 350 περίπου ανεμογεννήτριες στα τρία νησιά προβλέπεται - αν, επαναλαμβάνουμε, προχωρήσει ο σχεδιασμός της επένδυσης - να έχουν εγκατασταθεί βάσει χρονοδιαγράμματος μέχρι το 2013, οπότε κι αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το όλο σύστημα.
Ενδιαφέρον για την επένδυση και απ’ τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες»
Μελετά τη συμμετοχή της
Απ’ όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Ομίλου Ρόκας για την επένδυση στο Βόρειο Αιγαίο, είχαν διαρρεύσει διάφορες πληροφορίες για πιθανό ενδιαφέρον και της ΔΕΗ. Οι φήμες αυτές επιβεβαιώθηκαν διά του πλέον επίσημου τρόπου, απ’ τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, πριν ένα μήνα, στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που αναφερόμενος στα σχέδια της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» περιέλαβε και την εξέταση πιθανής συνεργασίας με την Iberdrola στο Βόρειο Αιγαίο.
«Το φθινόπωρο του 2009 - ανέφερε στις 25 Ιουνίου ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος στην ομιλία του στους μετόχους της ΔΕΗ - θα αρχίσει η κατασκευή τεσσάρων αιολικών πάρκων σε Ρόδο, Πάρο, Λέσβο και Λήμνο, με στόχο τη λειτουργία τους εντός του έτους. Επίσης συνεχίζουμε να μελετάμε μεγάλα έργα, όπως τα αιολικά πάρκα Μακρονήσου, Άνδρου και Ροδόπης, συνολικής ισχύος 383 μεγαβάτ, και σε συνεργασία με την Iberdrola, των νησιών Βορείου Αιγαίου 706 μεγαβάτ.»
Στην ίδια ομιλία του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε και στις άλλες μορφές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τονίζοντας για τη γεωθερμία ότι στη Λέσβο συνεχίζονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή της Στύψης, για την οποία θυμίζουμε ότι η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» έχει ήδη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος οκτώ μεγαβάτ.