Η παρούσα μελέτη του Σίμου Παπαδόπουλου, λέκτορα Θεατρολογίας στο Π.Τ.Δ.Ε. του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εμψυχωτή θεάτρου, πραγματεύεται μια ευρεία κλίμακα θεμάτων.
Σίμος Παπαδόπουλος
Εκδόσεις: Κοντύλι
Αθήνα 2010, σελ. 688
Η παρούσα μελέτη του Σίμου Παπαδόπουλου, λέκτορα Θεατρολογίας στο Π.Τ.Δ.Ε. του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εμψυχωτή θεάτρου, πραγματεύεται μια ευρεία κλίμακα θεμάτων: θεατρικό παιχνίδι και ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού, παιχνίδι ρόλων και κοινωνικοποίηση, διερευνητική δραματοποίηση και κατανόηση του θεατρικού φαινομένου σε σχολικό περιβάλλον, θεατρική εμψύχωση και ρόλος του εκπαιδευτικού, αυτοσχέδια έκφραση και επικοινωνία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη της συμβολής του θεάτρου ως διδακτικής μεθοδολογίας στη σχολική τάξη και προτείνονται βασικές θεατρο-παιδαγωγικές μέθοδοι προς αξιοποίηση από τον εκπαιδευτικό, ενώ εξίσου σχολιάζεται η ένταξη της θεατρικής αγωγής στο ευρύτερο curriculum της Α΄/θμιας εκπαίδευσης.
Η ιδιαίτερη συμβολή του βιβλίου στη θεατρο-παιδαγωγική πράξη συνίσταται στην αναλυτική παρουσίαση 130 παιχνιδιών και ασκήσεων (παιχνίδια γνωριμίας, σωματικής κίνησης και έκφρασης, μεταμόρφωσης, χαλάρωσης, παρατηρητικότητας, συγκέντρωσης της προσοχής, καθώς και λεκτικά και ρυθμικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμοί) και 11 μικρών ιστοριών, που αναπτύσσονται ως εφαρμοσμένα θεατρικά παιχνίδια, ενώ προτείνονται ενδεικτικά παραστασιακά δρώμενα στη σκηνή και στη φύση και εφαρμοσμένα εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και διερευνητικής δραματοποίησης.
«Η μελέτη του Σίμου Παπαδόπουλου αποτελεί επιστημονική συμβολή στη μελέτη του νέου χώρου του “Θεάτρου στην Εκπαίδευση”, ο οποίος συνιστά ήδη μια νέα πραγματικότητα στο χώρο της Παιδαγωγικής και της Θεατρολογίας. Ο χώρος αυτός συνδυάζει γόνιμα και αποτελεσματικά πολλές από τις όψεις του θεατρικού φαινομένου: το καλλιτεχνικό γεγονός με την αισθητική του αποτίμηση και το μορφο-παιδευτικό αγαθό με την παιδαγωγική του αποστολή, την επιστημονική γνώση με το εύρος των δυνατών προσεγγίσεων και την εφαρμοσμένη διαδικασία με τη διδακτική της αποστολή» γράφει, μεταξύ άλλων, στον πρόλογό του ο συμπατριώτης μας καθηγητής Θεατρολογίας Θόδωρος Γραμματάς.