Το έργο τους κάθε χρόνο μας εντυπωσιάζει. Η χαρά για τα ζώα που σώθηκαν γλυκαίνει τις καρδιές μας και απαλύνει λίγο την ασχήμια τόσων μα τόσων περιστατικών κακοποίησης που λαμβάνουν χώρα στον τόπο μας
Το έργο τους κάθε χρόνο μας εντυπωσιάζει. Η χαρά για τα ζώα που σώθηκαν γλυκαίνει τις καρδιές μας και απαλύνει λίγο την ασχήμια τόσων μα τόσων περιστατικών κακοποίησης που λαμβάνουν χώρα στον τόπο μας. Τους αφήνουμε να σας τα πουν με τα δικά τους λόγια, μέσα από τον ετήσιο απολογισμό του 2009 που μας έστειλαν.
«Πάλι πέρασε ένας πολύ δύσκολος και βαρύς χρόνος, με πολλά θετικά και αρνητικά, αλλά σίγουρα ένας χρόνος όπου στο τέλος μπορέσαμε να πούμε “τα καταφέραμε πάλι, αν και όλο πιο δύσκολα”.
Από τη μια ήμασταν πολύ άτυχοι από πλευράς ασκούμενων και εθελοντών, αλλά από την άλλη και πολύ τυχεροί. Ιδιαίτερα θέλουμε να αναφέρουμε ονομαστικά την ομάδα από τη Γεωργική Σχολή AOC-Oost στο Twello (Ολλανδία), η οποία έκανε πολλή δουλειά εδώ· εργασίες τις οποίες δεν είχαμε καταφέρει να κάνουμε. Για παράδειγμα: και οι δύο σκαντζόχοιροί μας βρίσκονται τώρα σε ένα κλουβί του οποίου την κατασκευή τελείωσαν αυτοί οι άνθρωποι. Ακόμα, το γεγονός το ότι οι χελώνες μας θα μπορούν να περάσουν σε ένα βελτιωμένο χώρο το υπόλοιπο του 2009 και όταν βγουν από χειμερία νάρκη όλο το 2010, οφείλεται επίσης σε αυτούς τους ανθρώπους, αν και δε συνέβη αυτό και χωρίς αιματοχυσία. Επίσης και τα υδρόβια πτηνά έχουν ένα κατάλυμα όπου μπορούν να μείνουν υπό καλύτερες και φυσικότερες συνθήκες χάρη στις προσπάθειες αυτών των ανθρώπων.
Χάρη στην ιδιαίτερα επιτυχημένη άσκηση του Joren Derksen (από την προαναφερθείσα ομάδα) ήρθε τον Οκτώβριο του 2009, όχι για να κάνει άσκηση, αλλά για να αποκτήσει εμπειρία σε μία θέση προσωπικού. Η “Πορτογαλίδα” βοηθός μας, Tjarda de Vries, μάς άφησε μετά από ενάμιση χρόνο επειδή το πορτογαλικό “brousse” ήταν ακόμα στο μυαλό και την καρδιά της και προσπαθεί πάλι να επιβιώσει εκεί.
Επιπλέον, ό,τι έχει συμβεί περαιτέρω μπορείτε να τα διαβάσετε όλα στην ιστοσελίδα μας. Σε σχέση με αυτό θα υπάρξει και μία αλλαγή από την 1η Ιανουαρίου αυτού του έτους: από αυτήν την ημερομηνία θα υπάρχει κάθε εβδομάδα μία ενημέρωση (το τωρινό Ημερολόγιο λοιπόν), ενώ από την αρχή του επόμενου μηνός όλος ο μήνας (με τις περισσότερες φωτογραφίες) θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα. Σε αυτές τις ενημερώσεις δε θα υπάρχουν πια αριθμοί, αλλά έγχρωμες γραφικές παραστάσεις.
Το γεγονός ότι έχουμε όλο και περισσότερους “μόνιμους κατοίκους”, έχει και επιπτώσεις. Για αυτούς που δεν ξέρουν τι είναι “μόνιμοι κάτοικοι”: αυτά είναι ζώα τα οποία διαμένουν εδώ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (ή για πάντα)· το πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι τρία χρόνια ή και περισσότερα…!! Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε χώρο πια ή δεν μπορούμε να φτιάξουμε χώρο στα κλουβιά. Κάτι το οποίο οδήγησε μέσα στο 2009 ένα θηλυκό αρπακτικό να κατασπαράξει ένα μικρότερο αρσενικό του ιδίου είδους!!
Επίσης και στα έξοδα είχε αυτό επιπτώσεις: δεν μπορείς να συντηρήσεις αρπακτικά με μερικά κομμάτια μπαγιάτικου ψωμιού, και ακόμα και μία αλεπού οφείλει να τρέφεται με τα απαραίτητα “κρεατικά”, και αυτό συχνά για μήνες, μέχρι να είναι ασφαλές για να αφεθεί ελεύθερη.
Το σκεπτικό μας είναι ότι ουσιαστικά δεν αφήνουμε ελεύθερα ζώα κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου (20 Αυγούστου - τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου). Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα ζώα τα οποία δεν μπορούμε σε καμμία περίπτωση να τα κρατήσουμε σε κλουβί, γιατί θα τραυματίσουν τον εαυτό τους!!
Η ποσότητα κρέατος, συκωτιού και κιμά που πέρασε τον περασμένο χρόνο από τα εργατικά χέρια τόσων ανθρώπων ξεπερνά κατά πολύ το μέσο βάρος μια κανονικής αγελάδας το οποίο είναι 700 κιλά (με τα κόκκαλα) και ήδη στο τέλος του περασμένου χρόνου η ποσότητα είχε φτάσει τα 901.733 κιλά, χωρίς οστά (για 5.566,49 ευρώ)!! Το 2008 η ποσότητα αυτή ήταν μόλις 612.679 κιλά (για 3.946,34 ευρώ)!! Και το σύνολο των εξόδων του 2009 για ζωοτροφές, μαζί με το κρέας, έφτασε τα 9.937,30 ευρώ - το 2008 το ποσό ήταν μόλις στα 8.549,81 ευρώ.
Αν και συνειδητοποιούμε πολύ καλά ότι η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις για όλους, παρ’ όλα αυτά θα θέλαμε ευγενικά να σας ζητήσουμε να μην αφήσετε να “την πληρώσουν” τα ζώα, τα οποία δε βρίσκονται εδώ με δική τους θέληση. Ας ήταν και μόνο για να βλέπουν τα παιδιά των παιδιών μας ζωντανά ζώα!!»
Το ζωοκομείο Λέσβου έχει νέο διοικητικό συμβούλιο από τον Οκτώβριο, με τετραετή θητεία, και τους ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο για τη συνέχεια, καθώς τα νούμερα που διαβάσαμε στον απολογισμό τους, από τα χιλιόμετρα που διανύθηκαν για τις μετακινήσεις μέχρι το πόσο κρέας χρειάστηκε για να τραφούν όλα τα ζώα που περιέθαλψαν, είναι εντυπωσιακά. Φυσικά για όλα αυτά στηρίζονται οικονομικά στις συνδρομές όλων μας και γι’ αυτό καταλήγουν:
«Θα θέλαμε, λοιπόν, ευγενικά να παρακαλέσουμε τον καθένα να μην ξεχάσει τους ασθενείς μας και να καταθέσει την ετήσια συνδρομή των (τουλάχιστον) 25 ευρώ στον παρακάτω λογαριασμό:
ING 3611982, IBAN: NL50INGB0003 6119 82, BIC: INGBNL2A
Στο όνομα: Peeters-Lenglet, Λέσβος, Ελλάδα
Λόγος: Wildlife Hospital
Μπορείτε να καταθέσετε τη συνδρομή σας στο λογαριασμό μας στην ΑΛΦΑ-ΤΡΑΠΕΖΑ (κατ/μα Μυτιλήνης 601) με αριθμό 601-002101-159801 στο όνομα: LESBIAN WILDLIFE HOSPITAL - ΖΩΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ.
Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, αν καταθέσετε στην τράπεζα!»
Στον απολογισμό τους ακολουθεί μια ολόκληρη σελίδα με ανθρώπους και συλλόγους - κυρίως του εξωτερικού, τι κρίμα! -, που τους ευχαριστούν από καρδιάς για τη βοήθειά τους. Ελπίζουμε κάποιοι από τους αναγνώστες μας να συμπεριληφθούν του χρόνου σε αυτήν τη λίστα.