Από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κομοτηνή, επέστρεψε η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η Σύνοδος αποφάσισε, εκτός των άλλων, να συμμετάσχει το ίδρυμα στις τριήμερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των «Ημερών του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου».
Η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Κομοτηνή
Από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κομοτηνή, επέστρεψε η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η Σύνοδος αποφάσισε, εκτός των άλλων, να συμμετάσχει το ίδρυμα στις τριήμερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 15 έως τις 17 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των «Ημερών του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου».
Με ψήφισμά τους, οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων της χώρας στρέφονται κατά της παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των συμβουλίων των ΑΕΙ, κάνουν λόγο για μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία των ιδρυμάτων και ζητά από το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας.
Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκο Σουλακέλλη, που παρευρέθηκε στη Σύνοδο, οι πολύ μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν πλέον στη λειτουργία των πανεπιστημίων λόγω των περικοπών των πιστώσεων και της ελλιπούς χρηματοδότησής τους συνολικά, ήταν και το θέμα που απασχόλησε κυρίως τους πρυτάνεις.
Τι γίνεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Όσον αφορά στο πώς εξελίσσεται η διαδικασία εφαρμογής του νέου νόμου για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας ανέφερε στο «Ε» πως δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη η επιτροπή εφαρμογής. Προσέθεσε, μάλιστα, όσον αφορά στις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, για «κυρώσεις» με τη μορφή περικοπών στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων που δεν προχωρούν τη διαδικασία, πως άποψη των πρυτανικών αρχών είναι ότι το να τιμωρηθεί ένα πανεπιστήμιο με περικοπές στον προϋπολογισμό του είναι «απαράδεκτο», αφού τα χρήματα αυτά προορίζονται για τη δημόσια παιδεία.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρόκειται να πάρει κι αυτό μέρος στις εκδηλώσεις με θέμα «Ημέρες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου», που έχει αποφασίσει η Σύνοδος των Πρυτάνεων για το τριήμερο από 15 έως 17 Νοεμβρίου. Οι δραστηριότητες στη Μυτιλήνη θα ξεκινήσουν από τις 11 Νοεμβρίου, με κοινή εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μαζί με άλλα έξι πανεπιστήμια της χώρας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμια Θράκης, Ιωαννίνων και Πελοποννήσου), με τα οποία πρόκειται να υπογράψει επιπλέον μνημόνιο συνεργασίας. Εντός των ημερών, πρόκειται να καθοριστεί και το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του τριημέρου.
Οι φοιτητές, για το Κτήριο της Διοίκησης:
«Γιατί κάνουμε κατάληψη»
Ως «στυγνό εκβιασμό» χαρακτηρίζουν σε σχετικό κείμενό τους οι επιτροπές κατάληψης την αναστολή, με πρωτοβουλία της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, των διοικητικών λειτουργιών του ιδρύματος. Την ίδια στιγμή, το εάν θα συνεχιστεί ή όχι η κατάληψη στο Κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα αποφασιστεί σήμερα Τρίτη, μετά από νέες συνελεύσεις των φοιτητών.
Έξι συνεχόμενες εβδομάδες κατάληψης στο Κτήριο της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμπληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν νέες γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας και Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, ενώ χτες επρόκειτο να πραγματοποιήσει τη γενική του συνέλευση ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας.
Την ίδια στιγμή, με χτεσινό κείμενο, που συνυπέγραφαν οι επιτροπές κατάληψης των τεσσάρων Τμημάτων, υποστήριζαν πως η πρυτανική αρχή του ιδρύματος δεν έχει προβεί πρακτικά, μέχρι στιγμής, σε καμμία διαδικασία εναντίωσης στο νέο νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, πέρα από τη δέσμευσή τους να προσφύγουν δικαστικά σε συγκεκριμένες διατάξεις του. Οι φοιτητές υποστηρίζουν πως μια τέτοια διαδικασία είναι από τη μια χρονοβόρα, από την άλλη σημαίνει ουσιαστικά αποδοχή του νόμου. Καταδικάζουν, μάλιστα, την αναστολή όλων των λειτουργιών της Διοίκησης, εκ μέρους της πρυτανικής αρχής, ως «στυγνό εκβιασμό» απέναντι στη δράση των φοιτητών.
«Δεν κάνουμε κατάληψη για να “δείξουμε ότι αντιδρούμε”», αναφέρει το σχετικό κείμενο. «Η αντίσταση στην εφαρμογή του νόμου δεν είναι παρά η αφορμή της συνάντησής μας. Ο αγώνας για την παιδεία είναι ένας αγώνας κοινωνικός. Ούτε άρχισε, ούτε τελείωσε στο Πολυτεχνείο. Τίποτε δεν τέλειωσε. Όλα συνεχίζονται…», λένε κλείνοντας οι φοιτητές, καλώντας να συμμετέχουν στην κατάληψη όλοι όσοι θίγονται από τις πολιτικές που επιβάλλονται, σε όλους τους τομείς.