Τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στη δυτική Λέσβο θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος κατά τη διάρκεια της βράβευσης του νομού Λέσβου ως «Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας - EDEN» έτους 2009.
Τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στη δυτική Λέσβο θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος κατά τη διάρκεια της βράβευσης του νομού Λέσβου ως «Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας - EDEN» έτους 2009 για την «Προστατευόμενη Περιοχή Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου».
Στην τελετή, ο κ. Μαρκόπουλος, αφού συνεχάρη τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Λέσβου που εκπροσωπήθηκε απ’ το νομάρχη Παύλο Βογιατζή και την αρμόδια αντινομάρχη Μαρία Τσουβελεκάκη - Τσιφτσή, αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας - EDEN» και στους στόχους του, και τόνισε τη σημασία της ανάδειξης της Λέσβου ως «Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας 2009» για τις προσπάθειες ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της προστατευόμενης περιοχής του απολιθωμένου δάσους.
Πέραν όμως των γενικότερων προοπτικών που ανοίγονται με τη βράβευση, ο υπουργός επεσήμανε την προοπτική αξιοποίησης του θαλάσσιου τμήματος του απολιθωμένου δάσους με τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου, και εξήγγειλε τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης της δημιουργίας του καταδυτικού πάρκου στην περιοχή.
Συζητήθηκε ξανά…
Το συγκεκριμένο έργο, που κατ’ επανάληψη έχει συζητηθεί σε τοπικό επίπεδο και απ’ την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ανοίγει νέους τουριστικούς ορίζοντες για την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Λέσβου, αφού αποτελεί μία απ’ τις κατ’ εξοχήν προσφιλείς εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Στην ίδια εκδήλωση της βράβευσης, δίνοντας και μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πού στηρίχθηκε η επιλογή της Λέσβου, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ζούρος, παρουσίασε τα στοιχεία που οδήγησαν στη βράβευση της Λέσβου και ειδικότερα τις δράσεις ανάδειξης της προστατευόμενης περιοχής του απολιθωμένου δάσους, και τις πρωτοβουλίες του Μουσείου για την ανάδειξη των απολιθωμάτων και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ενημέρωσης στους επισκέπτες της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις ενίσχυσης του εκπαιδευτικού και επιστημονικού τουρισμού μέσω της οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνεδρίων και εθελοντικών δράσεων, ενώ στάθηκε επίσης στις δράσεις πολιτιστικής ανάπτυξης και προβολής της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και των τοπικών προϊόντων της περιοχής.