Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αϊβαλιού συζητήθηκαν προχθές πολεοδομικά ζητήματα, παρουσία μηχανικών και των πελατών τους. Με αφορμή αίτημα για νομιμοποίηση και αλλαγή χρήσης υπογείου από αποθήκη σε κατοικία, ο δήμαρχος Χασάν - Μπουλέντ Τουρκοζέν εξερράγη.
Έκρηξη του δήμαρχου Αϊβαλιού για τα πολεοδομικά
Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αϊβαλιού συζητήθηκαν προχθές πολεοδομικά ζητήματα, παρουσία μηχανικών και των πελατών τους. Με αφορμή αίτημα για νομιμοποίηση και αλλαγή χρήσης υπογείου από αποθήκη σε κατοικία, ο δήμαρχος Χασάν - Μπουλέντ Τουρκοζέν εξερράγη με την ακολουθουμένη απ’ τους κατασκευαστές και τους μηχανικούς τακτική χρήσης γης, την οποία μεταφέρουν και στους πολίτες. Ζήτησε απ’ τον τεχνικό κόσμο του Αϊβαλιού να ενδιαφερθεί για τα πραγματικά προβλήματα της πόλης, που είναι η σύζευξη και αρμονική λειτουργία του παραδοσιακού κέντρου με τις επεκτάσεις, η προστασία και η ανάδειξη του αρχιτεκτονικού πλούτου, η αύξηση του πράσινου και των κοινόχρηστων χώρων κ.ά..
Τέλος, άσκησε κριτική στους εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου, οι οποίοι όπως είπε στα οκτώ χρόνια που είναι δήμαρχος δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου για τα πραγματικά ζητήματα χωροταξίας και προστασίας του Αϊβαλιού. Παραπονέθηκε επίσης γιατί τα όποια συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για το μέλλον της πόλης υποστηρίχθηκαν κυρίως απ’ το Δήμο και συναφείς φορείς, ενώ αυτοί που θα έπρεπε να κινητοποιηθούν (μηχανικοί, μηχανολόγοι, αρχιτέκτονες κ.λπ.) ενδιαφέρονται μόνο για τις αμοιβές τους, την αύξηση του συντελεστή κάλυψης των οικοπέδων και την περαιτέρω τσιμεντοποίηση. Φαίνεται πως ο φίλος δήμαρχος δεν ενδιαφέρεται για τρίτη θητεία, αλλιώς δεν εξηγείται η έκρηξή του, η οποία ναι μεν αναφέρεται σε σωστά πράγματα, αλλά βάζει απέναντί του πολύ κόσμο.

Τουρκικό κρουαζιερόπλοιο σε Τσεσμέ και Χίο
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Cruise Holidays, φέτος, από 26 Μαΐου έως 20 Οκτωβρίου, με το πλοίο «Alexander von Humboldt» ξεκινά εβδομαδιαίες κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά, στις οποίες μάλιστα οι Τούρκοι περιηγητές θα συμμετέχουν χωρίς βίζα. Η κρουαζιέρα θα ξεκινά κάθε Σάββατο απ’ την Πόλη, με πρώτο σταθμό τον Τσεσμέ, όπου το πλοίο θα μένει πέντε ώρες. Στη συνέχεια πάει Πειραιά, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο και στο γυρισμό θα παραμένει επτά ώρες για περιηγήσεις στη γειτονική μας Χίο. Εμείς μένουμε πάλι απ’ έξω. Η ίδια εταιρεία έχει άλλα δύο κρουαζιερόπλοια, το ένα στη Μαύρη Θάλασσα και το άλλο, το «Ocean Majestic», στη Δαλματία.



Ξανά Αποκριές στην Πόλη    

Η κορύφωση των γιορτών της Αποκριάς στην Πόλη τον καιρό που άκμαζε η ρωμαίικη κοινότητα, γινόταν πάντα στα Ταταύλα, με το περίφημο Μπακλοχοράνι (σαν τα δικά μας τα Κούλουμα), με παρελάσεις μασκαρεμένων, χορούς, σαρακοστιανούς μεζέδες και μπόλικο κρασί. Στα νεώτερα χρόνια, με τη συρρίκνωση της ομογένειας, ο γιορτασμός της Αποκριάς ατόνησε και έσβησε. Εδώ και μερικά χρόνια, η ελληνική κοινότητα των Ταταύλων καταβάλλει προσπάθεια για αναβίωση των εθίμων, η οποία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση απ’ τους Τούρκους κατοίκους. Φέτος λοιπόν, για τρίτη συνεχή χρονιά, το Μπακλοχοράνι θα γιορτασθεί την Καθαρή Δευτέρα το βραδάκι στα Ταταύλα, με παρέλαση μασκαρεμένων και σαρακοστιανό γλέντι, ενώ ανάλογη αποκριάτικη εκδήλωση θα γίνει αποβραδίς και στο Πέραν.



Εθελοντής φύλακας αρχαιοτήτων στις Ερυθρές 
Πάνε περίπου τρία χρόνια που ο Hüseyin Yavuz συνταξιοδοτήθηκε αλλά συνεχίζει να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στον αρχαιολογικό χώρο των Ερυθρών, όπου εργάσθηκε σχεδόν 34 χρόνια, δηλαδή μια ζωή. Μετά τη συνταξιοδότησή του και επειδή δεν τοποθετήθηκε άλλος φύλακας στις Ερυθρές, παρακινούμενος απ’ τους αρχαιολόγους που διενεργούν ανασκαφές εκεί, επέλεξε να εργάζεται εθελοντικά για να μη μείνουν απροστάτευτες ο αρχαιότητες! Ο 72χρονος σήμερα Χουσεΐν κατάγεται απ’ τη Μακεδονία (προσφυγική οικογένεια της ανταλλαγής), μιλάει τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά) και σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας βρίσκεται στο καθήκον! Οι αρχαίες Ερυθρές ήταν αρχικά αποικία των Κρητών, η δυτικότερη πόλη της Μ. Ασίας καταντικρύ της Χίου και ανήκε στην Δωδεκάπολη της Ιωνίας. Από εκεί καταγόταν η γνωστή στην αρχαιότητα Σίβυλλα Ηρωφίλη, μάντισσα-μάγισσα, που προφήτευε δεινά και φοβερά πράγματα. Στα νεώτερα χρόνια (πριν το διωγμό), οι Έλληνες στην πλειοψηφία κάτοικοί της, παραφράζοντας το αρχαίο όνομα, την έλεγαν Λυθρί και σήμερα οι Τούρκοι (που δεν έχουν στη γλώσσα τους το φθόγγο «θ») ονόμασαν Ildırı το χωριό, που είναι δίπλα στις αρχαίες Ερυθρές.



Η Τουρκία υποψήφια για τους Ολυμπιακούς τού 2020
Κατατέθηκε στη ΔΟΕ, στη Λοζάννη, ο φάκελος-αίτηση της Τουρκίας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων τού 2020. Η τουρκική υποψηφιότητα έχει καλές προοπτικές και μετά την απόσυρση ενδιαφέροντος απ’ τη Ρώμη (έμειναν Τόκυο, Μπακού, Ντόχα και Μαδρίτη) έχει περισσότερες πιθανότητες. Αρνητικό στοιχείο είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος ο στίβος σε σχέση με το ποδόσφαιρο στη γειτονική μας χώρα. Θετικό, όμως, είναι ότι μπορούν να κινητοποιήσουν πολύ κόσμο για συμμετοχή. Πάντα σεργιανλήδες οι γείτονες! Μάλιστα, παρουσιάζοντας τη διοργάνωση της τελετής έναρξης και λήξης, που «μετράει» πολύ στους κριτές, προβλέπουν να γίνει όχι σε γήπεδο όπως συνηθίζεται, αλλά κατά μήκος του στενού του Βοσπόρου, που συμβολίζει την ένωση των λαών αφού βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία. Προς τούτο θα γίνει φαντασμαγορικός φωτισμός και των τριών κρεμαστών γεφυρών και όλου του Βοσπόρου, ένας «παράδεισος φωτός», όπως προτείνουν οι διοργανωτές, στον οποίο θα συμμετέχει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θεατών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey