Μέσα σε φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Μυτιλήνης η δίκη για το θάνατο του 20χρονου Αυστραλού Ντουζόν Ζαμίτ, τον Αύγουστο του 2008, έξω από μπαρ στη Μύκονο.
Ο πατέρας του Ντουζόν (αριστερά) και ο λήπτης της καρδιάς του άτυχου 20χρονου, Κώστας Γρίμπιλας (επάνω)
Μέσα σε φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Μυτιλήνης η δίκη για το θάνατο του 20χρονου Αυστραλού Ντουζόν Ζαμίτ, τον Αύγουστο του 2008, έξω από μπαρ στη Μύκονο. Το έγκλημα που συγκίνησε το πανελλήνιο και έχει κάνει το γύρο του κόσμου, ζωντάνεψε ξανά στη Μυτιλήνη. Η μητέρα του Ντουζόν δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της όταν βρέθηκε για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο με τον άνθρωπο που κατηγορείται ότι αφαίρεσε τη ζωή του γιου της. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν χθες ο 25χρονος βασικός κατηγορούμενος Μάριος - Σωσίπατρος Αντωνόπουλος, καθώς και άλλα τρία άτομα (Γ.Χ. 48 ετών, Δ.Β. 37 ετών και Σ.Δ. που ήταν ιδιοκτήτης του καταστήματος) που κατηγορούνται για συνεργία στο έγκλημα. Σε ξεχωριστή δίκη θα δικαστεί και ένας ανήλικος, ο Ε.Π., που κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση.
Μέχρι τη Μυτιλήνη ταξίδεψε από την Αυστραλία ολόκληρη η οικογένεια του Ντουζόν, ο πατέρας, η μητέρα και τα δυο αδέλφια του, ενώ στο πλευρό της οικογένειας βρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του και ο Κώστας Γρίμπιλας, ο νεαρός που ήταν ο λήπτης της καρδιάς του Ντουζόν όταν οι γονείς του αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του. Σε δήλωσή δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να ευχαριστήσει την οικογένεια του Ντουζόν για το δώρο ζωής που του έκαναν, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Ακούγεται οξύμωρο γιατί χάρη στο χαμό του παιδιού τους ζω εγώ σήμερα Δεν αισθάνομαι ευλογημένος γιατί έχασε τη ζωή του ο Ντουζόν και ζω εγώ σήμερα. Εγώ είχα αρρωστήσει, ήταν η λογική εξέλιξη να φύγω εγώ, το παιδί αυτό έφυγε άδικα.»
«Τέσσερις οι κατηγορούμενοι»
Ο δικηγόρος της οικογένειας Αλέξης Κούγιας σε δήλωσή του τόνισε ότι η οικογένεια στρέφεται κατά και των τεσσάρων υπαλλήλων («μπράβοι» χαρακτηρίσθηκαν) του μπαρ, οι οποίοι επιτέθηκαν στην παρέα των Αυστραλών και όχι μόνο κατά του ενός που ήταν και ο μοναδικός που έχει προφυλακιστεί. «Η θέση των γονιών είναι ότι το παιδί τους το θανάτωσαν και οι τέσσερις και όχι μόνο ένας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο πατέρας του άτυχου Ντουζόν, σε μια ολιγόλογη δήλωση, φανερά συγκινημένος, ζήτησε δικαιοσύνη. «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και περιμένουμε να στείλει ένα μήνυμα ότι αυτό που έδειξαν αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ελληνική συμπεριφορά και πρέπει να τιμωρηθούν», είπε χαρακτηριστικά.
Στην αντίπερα όχθη, τραγικά πρόσωπα ήταν και οι γονείς του 25χρονου βασικού κατηγορουμένου, οι οποίοι παρακολουθούσαν χθες με δακρυσμένα μάτια τη διαδικασία. Σε δήλωσή τους ζήτησαν συγγνώμη από την οικογένεια του Ντουζόν. Μιλώντας στο «Ε», τόνισαν ότι εδώ και 18 μήνες ζουν και εκείνοι το δικό τους δράμα. «18 μήνες τώρα, μέρα - νύχτα κλαίμε. Είμαστε και οι δυο καρκινοπαθείς. Ο γιος μας δούλευε πολλές ώρες για να ξεπληρώσει τις τράπεζες γιατί εμείς δεν μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε. Είναι καλό παιδί, δεν ήθελε να κάνει κακό σε κανένα. Κλαίμε για το παιδί που χάθηκε, κλαίμε όμως και για το δικό μας παιδί που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση», είπαν χαρακτηριστικά.
Αίτηση αναβολής από την υπεράσπιση
Η πρώτη μέρα της δίκης ξεκίνησε με «σύγκρουση» της πολιτικής αγωγής με τους δικηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, όταν εκείνοι κατέθεσαν αίτημα αναβολής της δίκης λόγω του ότι δεν παρουσιάστηκαν τέσσερις βασικοί μάρτυρες, τρεις εκ των οποίων είναι και αυτόπτες μάρτυρες - θύματα και ενάγοντες στην υπόθεση, αφού ήταν οι νεαροί που ήταν στην παρέα του Ντουζόν το μοιραίο βράδυ. Παρ’ ότι είχαν κληθεί από το Δικαστήριο, λόγω της απόστασης - καθώς όλοι ζουν στην Αυστραλία - και για οικονομικούς λόγους οι περισσότεροι δήλωσαν ότι δε θα παραστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 28 Ιανουαρίου λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης του βασικού κατηγορουμένου και η αίτηση θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια της υπεράσπισης να «ροκανίσει» το χρόνο.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης επικαλέστηκαν τη μεγάλη προβολή που έχει πάρει η υπόθεση και κάλεσαν το Δικαστήριο «να τηρήσει τη δικονομία ανεξαρτήτως της βαρύτητας που έχει η υπόθεση». Τόνισαν επίσης ότι δεν πρέπει να γίνει μια «δίκη εγγράφων», που να βασιστεί δηλαδή στις έγγραφες μόνο καταθέσεις των βασικών μαρτύρων, οι οποίες παρατήρησαν μάλιστα ότι είναι αντιφατικές. Στην τοποθέτησή τους οι δικηγόροι υπεράσπισης είπαν ακόμη ότι οι «οικονομικοί λόγοι» δε συμπεριλαμβάνονται στους «ανέφικτους λόγους» που δικαιολογούν την απουσία τους.
«Συγγνώμη»
Ένας από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων, ο κ. Νίκος Μαυρομάτης, κλείνοντας την αιτιολόγησή του για αναβολή της δίκης ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους των κατηγορουμένων για το θάνατο του 20χρονου Ντουζόν. «Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας. Την ειλικρινή και βαθύτατη θλίψη μας για το θάνατο του νεαρού Ντουζόν. Για πρώτη φορά μάς δίνεται η ευκαιρία να το πούμε δημόσια αυτό.»
«Εσείς το είπατε μόνο, οι κατηγορούμενοι δεν το είπαν», ήταν το σχόλιο του προέδρου της έδρας, καθώς λίγο νωρίτερα, αμέσως μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, όταν ζητήθηκε από τους τέσσερις κατηγορουμένους να τοποθετηθούν, περιορίστηκαν όλοι στο να αρνηθούν το κατηγορητήριο χωρίς κανένα άλλο σχόλιο.
Το γεγονός αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο από το δικηγόρο πολιτικής αγωγής, κ. Αλέξη Κούγια, ο οποίος λίγο αργότερα, ξεκινώντας τη δική του τοποθέτηση επί του αιτήματος αναβολής, είπε: «Με τρόπο ψυχρό που σοκάρει, έρχονται οι κατηγορούμενοι και λένε ότι είναι αθώοι, χωρίς να ζητήσουν μια συγγνώμη.»
Ο κ. Κούγιας κατηγόρησε την άλλη πλευρά ότι «η σκοπιμότητά τους είναι η αρνησιδικία. Η προσπάθειά σας δεν είναι η δικαιοσύνη, αλλά το να μη γίνει η δίκη», είπε χαρακτηριστικά. Έδωσε επίσης από την πλευρά του τη δική του ερμηνεία για τη σημασία της συγκεκριμένης δίκης, λέγοντας: «Η υπόθεση αυτή είναι εξετάσεις για την κοινωνία μας, όχι γιατί οι γονείς δώρισαν τα όργανα του παιδιού τους, αλλά γιατί στην πιο φιλόξενη χώρα του κόσμου συνέβη αυτό που συνέβη.»
Ειδικότερα όσον αφορά στο αίτημα της υπεράσπισης, τόνισε ότι στους λόγους «ανέφικτου παρουσίας» συμπεριλαμβάνεται από την ελληνική νομοθεσία και η απουσία στο εξωτερικό. «Δεν υπάρχει “μακρύτερο εξωτερικό” από την Αυστραλία», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι δεν είναι εύκολο για αυτά τα παιδιά και δεν έχουν και τα χρήματα για ένα τόσο μεγάλο ταξίδι.
Στο σημείο αυτό υπήρξε ένταση, όταν ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης κάλεσε τον κ. Κούγια να μην προσπαθεί να εντυπωσιάσει, «γιατί δεν είναι εδώ τηλεοπτικό στούντιο», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δικηγόρου πολιτικής αγωγής που τον κάλεσε ν’ ανακαλέσει.
Ο εισαγγελέας της έδρας Φίλιππος Παπαδόπουλος ζήτησε ν’ απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή της δίκης και λίγο αργότερα και το Δικαστήριο δέχθηκε την εισήγησή του, απορρίπτοντας το αίτημα. Η ακροαματική διαδικασία αναμενόταν να ξεκινήσει μετά από νέα διακοπή μισής ώρας χθες το απόγευμα, με πρώτο μάρτυρα τον πατέρα του 20χρονου Ντουζόν, Όλιβερ Ζαμίτ, ο οποίος αναμενόταν να περιγράψει όπως έζησε και έμαθε από τους αυτόπτες μάρτυρες την τραγική βραδιά στη Μύκονο που στοίχησε τη ζωή του γιου του.
Δικηγόροι υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορουμένων είναι οι Νίκος Μαυρομάτης, Χρήστος Μαυρομάτης και οι κυρίες Δεκαβάλα και Δήμου.
Οι γονείς και τα αδέλφια του Ντουζόν. Το μόνο που ζητούν, «δικαιοσύνη»
Ο κατηγορούμενος ενώ μεταφέρεται στο Δικαστήριο
Ο λήπτης της καρδιάς του Ντουζόν, χθες, στο Δικαστήριο, με τα αδέλφια και τους γονείς του άτυχου 20χρονου
Αλέξης Κούγιας: «Να αποδοθούν ευθύνες σε όλους»
«Έχω δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής εις βάρος και των τεσσάρων κατηγορουμένων. Η θέση των γονιών είναι ότι το παιδί αυτό το θανάτωσαν και οι τέσσερις και όχι μόνο ένας. Θεωρούν ότι υπάρχει μια συμπαιγνία μεταξύ των κατηγορουμένων ώστε να αποδοθούν ευθύνες μόνο στον έναν και θα προσπαθήσουμε με όλους τους δικονομικούς κανόνες να βοηθήσουμε το Δικαστήριο ώστε να εκδώσει μια τέτοια απόφαση. Οι άνθρωποι έχουν έρθει με τα δυο παιδιά τους, δε θέλουν να πάρει η δίκη το χαρακτήρα ενός ριάλιτι, και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το Δικαστήριο.»
Όλιβερ Ζαμίτ: «Να τιμωρηθούν»
«Η οικογένειά μου και εγώ είμαστε σήμερα εδώ για να ζητήσουμε δικαιοσύνη κατά τεσσάρων ανδρών που επιτέθηκαν στο γιο μας, που μαζί με άλλους ήταν τουρίστες. Τους χτύπησαν βάναυσα. Οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν βαριά και ο γιος μου είναι νεκρός. Ήταν τουρίστες, ήρθαν σε αυτήν τη χώρα για να ζήσουν τον πολιτισμό και τη φιλοξενία των Ελλήνων. Βάζουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη μας στη δικαιοσύνη και τους υπέροχους ανθρώπους που μας έχουν συμπαρασταθεί μέχρι τώρα, για να σταλθεί το σωστό μήνυμα ότι αυτό που έδειξαν αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ελληνική συμπεριφορά. Και αυτή η συμπεριφορά δε θα γίνει ανεκτή και θα τιμωρηθούν για αυτό που έκαναν.»
Γρίμπιλας Κώστας
«Η παρουσία μου εδώ είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω στη μνήμη του Ντουζόν, αυτού του αγγέλου που μου χάρισε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Και το λιγότερο που μπορώ να κάνω σε αυτούς τους γονείς που έζησαν ένα αποτρόπαιο έγκλημα, είναι να σταθώ διακριτικά στο πλάι τους και να τους κάνω να νιώσουν ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορούν ν’ ακουμπήσουν.
[…] Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η καρδιά του Ντουζόν στο στήθος μου είναι η δεύτερή μου οικογένεια. Είναι ο δεύτερός μου πατέρας, είναι η δεύτερή μου μητέρα. Είναι οι άνθρωποι στους οποίους οφείλω τη ζωή μου. Αν στις 2 Αυγούστου του 2008 δεν έκαναν αυτήν τη γενναία πράξη, να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους ενώ ήταν δολοφονημένος, εγώ δε θα υπήρχα εδώ σήμερα. Οπότε θα ήταν άδικο προς την οικογένεια αυτή να μην τους θεωρώ δεύτερούς μου γονείς…»
Χρήστος Μαυρομάτης, δικηγόρος κατηγορουμένων
«Εμείς ήρθαμε εδώ και αναμένουμε την εκδίκαση της υπόθεσης με ηρεμία, πέρα από εντάσεις και εξάρσεις. Πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη θα δώσει λύση στην υπόθεση αυτή. Με γνώμονα την τήρηση της δικονομίας, την τήρηση του νόμου, θα απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που έχει θέσει αυτή η υπόθεση. Ο κατηγορούμενος αναμένει και αυτός με αγωνία την εκδίκαση της υποθέσεως και την απάντηση της Πολιτείας στην παραβατική συμπεριφορά του. Πράγματι, εξ αρχής ο βασικός κατηγορούμενος, ο προσωρινά κρατούμενος, αναγνωρίζει ότι έσφαλε. Διαφωνεί στο μέγεθος του σφάλματος το οποίο τού αποδίδεται. Πιστεύει, το φωνάζει και θα το φωνάζει, ότι δεν ήθελε αυτό το αποτέλεσμα το οποίο είχαμε.»