Οι νέες τεχνολογίες στην οικονομική ζωή του τόπου μας

01/07/2012 - 05:56
Η λεσβιακή ύπαιθρος φθίνει. Το ζούμε καθημερινά και νομίζω ότι τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής θα το επιβεβαιώσουν δραματικά. Είναι χιλιοειπωμένο και οι αιτίες στοχοποιούνται με κάθε ευκαιρία.
Η λεσβιακή ύπαιθρος φθίνει. Το ζούμε καθημερινά και νομίζω ότι τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής θα το επιβεβαιώσουν δραματικά. Είναι χιλιοειπωμένο και οι αιτίες στοχοποιούνται με κάθε ευκαιρία. Και όμως υπάρχει η δυνατότητα, με δεδομένη την κατάσταση και τα προβλήματα (κόστος μετακίνησης-μεταφοράς, οδικό δίκτυο, ανεκμετάλλευτοι φυσικοί πόροι, «Καλλικράτης» κ.λπ.) να βελτιωθεί λίγο η κατάσταση με τη βοήθεια του διαδικτύου. Αυτό μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα της περιφέρειας και να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση. Και όμως, σε μεγάλο βαθμό μένει ανεκμετάλλευτο.
Το ερέθισμα για την αναφορά στο θέμα αυτό έδωσε ένα σχόλιο φίλου: «Βρέθηκα στο τάδε ξενοδοχείο των Βατερών, το οποίο δεν είχε ούτε έναν πελάτη παρ’ ότι δίνει το δωμάτιο μόλις 25 ευρώ. Μου είπαν μάλιστα οι ιδιοκτήτες ότι πριν λίγο πέρασε ένα ζευγάρι, τους είπαν την τιμή αλλά δεν ήξεραν αν θα γυρίσουν.» Μια έρευνα στο διαδίκτυο δείχνει ότι το συγκεκριμένο - και πολύ καλό - ξενοδοχείο δεν έχει ούτε μια ιστοσελίδα!!! Μα είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή να περιμένει ο ξενοδόχος να «τσιμπήσει» κανέναν πελάτη όπως ο παππούς μας, στημένος με την καλαμίτσα με τις ώρες πάνω στο βράχο!!!
Με αφορμή το περιστατικό αυτό, χρησιμοποιώντας το Google, έγινε έρευνα για το δεδομένο «Βρίσα». Ερευνήθηκαν περίπου οι μισές καταγραφές απ’ τις 777 που δίνει η μηχανή αναζήτησης ως σημαντικότερες απ’ τις 128.000 που βρήκε.

Σίγουρα παραπλήσια αποτελέσματα θα δίνονταν για πάρα πολλά (όχι άμεσα τουριστικά) χωριά του νησιού μας. Οι μισές περίπου (45%) αφορούσαν φωτογραφίες και ιδιαίτερα βιντεάκια από λατρευτικές ή λαογραφικές εκδηλώσεις στο χωριό. Είναι η συνεισφορά νέων ανθρώπων, οι οποίοι με πολλές ή λιγότερες γνώσεις στις νέες τεχνολογίες προβάλλουν στο μέτρο του δυνατού τον τόπο τους. Το 14% αφορούσε πληροφορίες για τουριστικά καταλύματα στο χωριό και στα Βατερά. Ελάχιστες, όμως, ήταν οι ατομικές ξεχωριστές ιστοσελίδες. Από 10% περίπου μοιράζονταν οι «διοικητικές πληροφορίες», οι αναφορές στο (καλομελέτα κι έρχεται!!!) Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, σε βιβλία που αναφέρονται στην περιοχή και σε μια εγκληματική πράξη που διαπράχτηκε πριν λίγο καιρό στο χωριό. Το υπόλοιπο (περίπου 2%) μοιράζεται στο real estate και στην παραγωγή!!!
Η επέκταση λίγο της έρευνας για τα Βατερά και για τον Πολιχνίτο έδωσε αποτελέσματα εξίσου απογοητευτικά. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά προπαντός ποιοτικό. Λίγες οι εξαιρέσεις με πραγματικά καλές και διαφωτιστικές ιστοσελίδες για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι περισσότερες είναι κλισέ με τυποποιημένη μορφή και πληροφορίες για την περιοχή. Δε φαίνεται η προσωπικότητα της κάθε επιχείρησης. Αυτή που θα χτυπήσει στο μάτι του e-επισκέπτη και θα τον οδηγήσει να σηκώσει το τηλέφωνο ή να στείλει mail.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα καταλύματα. Αντίστοιχα ισχύουν για κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή του Συνεταιρισμού Γυναικών Πολιχνίτου με τα εξαιρετικά προϊόντα που διαθέτει αν τα προβάλει σε μια ιστοσελίδα. Μπορεί να αυξηθεί η ζήτηση στα τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγουν επιχειρήσεις και παραγωγοί αν αυτά προβληθούν σωστά. Καμμιά ιστοσελίδα για διάθεση λαδιού δεν είδα πουθενά. Τα νόστιμα αρτοσκευάσματα των φούρνων θα τα γνωρίσει κάποιος μόνο αν τύχει και περάσει απ’ το φούρνο. Ενώ μπορούν να τον συναντήσουν πριν καν φτάσουν στο νησί μας.
Είναι σημαντικό τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, απ’ το καφενείο στο χωριό μέχρι το beach bar της παραλίας, με τα είδη και τις δυνατότητες που προσφέρουν, να αποτελέσουν ένα επιπλέον κίνητρο για να έρθει κάποιος στον τόπο μας, αντί να περιμένουν, όταν έλθει, να πληροφορηθεί γι’ αυτά και να τα επιλέξει. Το διαδίκτυο μικραίνει τις αποστάσεις, φέρνει κοντά παραγωγούς και καταναλωτές, είναι πολύ φτηνό και δεν αφορά μονάχα τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αφορά και ενισχύει κάθε παραγωγική δραστηριότητα, όσο μικρή κι αν είναι. Το διαδίκτυο τη μεγαλώνει και τη φωτίζει. Το διαδίκτυο μπορεί και πρέπει να βοηθήσει στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε κάθε παραγωγικό τομέα.

* Ο Στρατής Νικέλλης είναι χημικός, πρώην διευθυντής του Λυκείου Πολιχνίτου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey