Το περίφημο ξενοδοχείο «Pera Palas» στο Μπέιογλου της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από μακρόχρονες εργασίες αναστήλωσης και ανακαίνισης που υπέστη, ανοίγει τελικά τις πύλες του, αύριο 1η Σεπτεμβρίου.
Επαναλειτουργεί το «Πέρα Παλάς»
Το περίφημο ξενοδοχείο «Pera Palas» στο Μπέιογλου της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από μακρόχρονες εργασίες αναστήλωσης και ανακαίνισης που υπέστη, ανοίγει τελικά τις πύλες του, αύριο 1η Σεπτεμβρίου. Το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο της Πόλης, φημισμένο σ’ όλο τον κόσμο απ’ την εποχή της Μπελ Επόκ, έχει ταυτισθεί με τη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι. Μάλιστα λένε ότι σε ένα απ’ τα δωμάτιά του, που σήμερα ανακαινισμένο φέρει το όνομά της, έγραψε το περίφημο μυθιστόρημα «Έγκλημα στο Όριαντ Εξπρές», που γυρίστηκε και ταινία με μεγάλη επιτυχία. Κατά τις εργασίες ανακαίνισης, ανακαλύφθηκε κι ένα δωμάτιο, που για δεκάδες χρόνια ήταν κλειστό, μέσα στο οποίο βρέθηκαν όλα τα ασημένια σκεύη και σερβίτσια του πολυτελούς ξενοδοχείου τα οποία ως τώρα θεωρούσαν χαμένα.
Από 1ης έως 4 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Δικελί
Όπως κάθε χρόνο, ο δήμος Δικελί οργανώνει το καλοκαιρινό πολιτιστικό του Φεστιβάλ την 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, όπως έχει καθιερωθεί απ’ τον ΟΗΕ. Φέτος, λόγω του ότι η διοργάνωσή του συμπίπτει με τη νηστεία του Ραμαζανιού, θα είναι κάπως περιορισμένες οι εκδηλώσεις, ωστόσο θα πάρει μέρος και μουσικό - χορευτικό συγκρότημα απ’ τη Μυτιλήνη. Ο δήμαρχος κ. Οσμάν Οζγκιουβέν, που πρόσφατα ήταν στη Μυτιλήνη για το θερινό σχολείο της «Συνύπαρξης», έδωσε ο ίδιος προσκλήσεις για το Φεστιβάλ σε εκπροσώπους φορέων και Έλληνες φίλους.
Οριστικά σκεπάζονται οι αρχαιότητες στους Αλιανούς
Με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Τουρκίας, δόθηκε οριστική λύση στο πρόβλημα των αρχαιοτήτων στους Αλιανούς, πόλη που ήκμασε κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους ιδιαίτερα. Εδώ και χρόνια στην περιοχή Γκιορτανλί της Περγάμου κατασκευάζεται μεγάλο φράγμα για άρδευση των γεωργικών καλλιεργειών, μέσα στη λεκάνη του οποίου είναι και οι αρχαιότητες των Αλιανών. Μολονότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του φράγματος, όταν το θέμα ήλθε στην Ευρωβουλή (Ν. Σηφουνάκης) και παρενέβη ο τότε επίτροπος για την Τουρκία (Όλι Ρεν), η κυβέρνηση καθυστερούσε ως τώρα να το κατακλύσει με νερό, έως ότου ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα. Με βάση την απόφαση του κεντρικού συμβουλίου, προβλέπεται οι αρχαιότητες να εγκιβωτισθούν σε τσιμεντένιο κέλυφος και να σκεπαστούν με χώμα, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμες στους αρχαιολόγους του μέλλοντος (αν ποτέ!). Όμως αυτό δεν ικανοποιεί τους αρχαιολόγους της ανασκαφής, οι οποίοι με επικεφαλής φημισμένο στην Τουρκία αρχαιολόγο ζητούν να τσιμεντωθεί ο χώρος με ψηλά τσιμεντένια τείχη, να λειτουργεί δηλαδή σα νησί μέσα στη λίμνη του φράγματος. Θα δούμε αν μπορέσουν την τελευταία στιγμή να καθυστερήσουν ή να ανατρέψουν τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Ανακοινώθηκαν ανασκαφές στην παλιά Φώκαια
Οι χωματουργικές εργασίες στο γήπεδο μπάσκετ της Φώκαιας έφεραν στο φως ένα πολύ καλά διατηρημένο τείχος της αρχαίας Φώκαιας, το οποίο στάθηκε αφορμή να προγραμματισθούν αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές. Στόχος είναι να αποκαλυφθούν τα παλιά τείχη και να αναστηλωθεί ο ναός της θεάς Αθηνάς, ΒΑ της σημερινής πόλης. Προς τούτο ο δήμος πήρε απόφαση, επειδή η πόλη δεν έχει μουσείο, να παραχωρηθεί το παλιό σχολείο, που φέρει το όνομα του δωρητή του Genil Midilli και βρίσκεται στο κέντρο (προκυμαία) της Π. Φώκαιας, για να στεγάσει το Μουσείο της περιοχής, αφού έως τώρα όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα μεταφέρονται στη Σμύρνη.