Μια μέρα με την καταξιωμένη εικονογράφο παιδικών βιβλίων Διατσέντα Παρίση μοιράστηκαν προχθές οι μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου Πολιχνίτου.
Έμαθαν να δίνουν ζωή στο βιβλίο, από μια επαγγελματία του χώρου
Μια μέρα με την καταξιωμένη εικονογράφο παιδικών βιβλίων Διατσέντα Παρίση μοιράστηκαν προχθές οι μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου Πολιχνίτου.
Η εικονογράφος με το… παράξενο όνομα Διατσέντα Παρίση, που έχει βραβευτεί στο παρελθόν και είναι για άλλη μια φορά υποψήφια, λόγω της δουλειάς της για το Βραβείο Άντερσεν, έχει εικονογραφήσει από το 1975 που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της πάνω από 60 παιδικά και πανεπιστημιακά βιβλία.
Στο Λύκειο Πολιχνίτου βρέθηκε μέσω προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις σχολικές βιβλιοθήκες και αφορά στην παρουσία στα σχολεία γνωστών συγγραφέων ή εικονογράφων. Μέσω του ίδιου προγράμματος, μάλιστα, πέρυσι το Λύκειο Πολιχνίτου είχε επισκεφτεί η γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων Άλκη Ζέη.
Εικονογράφησαν τις ιστορίες τους
Έχοντας τη Διατσέντα Παρίση στη διάθεσή τους για ένα ολόκληρο πρωί, 18 μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου Πολιχνίτου πέρασαν αρκετές δημιουργικές ώρες στον κόσμο της δημιουργίας ενός βιβλίου. Η κ. Παρίση τούς μίλησε αρχικά, με παράλληλη προβολή εικόνων, για το ρόλο του εικονογράφου και του γραφίστα, αλλά και για τα υλικά που χρησιμοποιούνται και τη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να «στηθεί» ένα βιβλίο, μέχρι και την εκτύπωσή του. Στη συνέχεια, με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, τους έδειξε βήμα - βήμα τη δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται για να γίνει μια καλή εικονογράφηση και το πώς ενώνεται το κείμενο με το σκίτσο.
Διαδικασία που τους ενθουσίασε, αφού είχαν ένα επιπλέον κίνητρο να μάθουν το σωστό τρόπο για να την κάνουν: οι μαθητές είχαν αποφασίσει, μετά από συνεννόηση με την ίδια, να εικονογραφήσουν ένα βιβλίο με ιστορίες που έγραψαν οι ίδιοι. Είχαν ήδη γράψει τα κείμενα στον υπολογιστή, τα οποία ήταν σε έμμετρη μορφή, ενώ για εικονογράφηση επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν εικόνες ζώων, στις οποίες είχαν τοποθετήσει με μοντάζ φωτογραφίες με τα πρόσωπά τους.
Με τις καλύτερες εντυπώσεις
«Καλέσαμε την κ. Παρίση έχοντας αποφασίσει φέτος να φιλοξενήσουμε κάποιον εικονογράφο και μας εντυπωσίασε το βιογραφικό της, αφού είναι υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν και έχει συνεργαστεί με μεγάλους εκδοτικούς οίκους», εξηγεί η φιλόλογος του Λυκείου Πολιχνίτου Άννα Γκούρα.
«Ήταν ένα πολύ ευχάριστο πρωινό, σε ένα σχολείο που ήταν σαν “όαση” και από το οποίο πραγματικά στενοχωρήθηκα που έφυγα», ανέφερε στο «Ε» η γνωστή εικονογράφος, που έχει ανάλογη εμπειρία από επισκέψεις της και σε άλλα σχολεία, δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένη τόσο από την ιστορία που έγραψαν τα παιδιά, όσο και από την επιλογή που έκαναν για την εικονογράφηση του βιβλίου τους, την οποία βρήκε πολύ «προχωρημένη».
«Με τα παιδιά κάναμε ένα σχέδιο βιβλίου, αποφασίσαμε από κοινού και προσπαθήσαμε να το προχωρήσουμε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως θα γινόταν με βιβλίο ενός κανονικού εκδοτικού οίκου. Στήσαμε μερικές σελίδες, βάλαμε ταπετσαρίες και στο τέλος τούς άφησα το σχέδιο, καθώς και το σχετικό πρόγραμμα. Από εδώ και πέρα τα παιδιά θα το συνεχίσουν μόνα τους, ενώ θα είμαστε σε επαφή.»
Να σημειωθεί ότι η Διατσέντα Παρίση έχει αναγραφεί πριν από χρόνια στον τιμητικό πίνακα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ), ενώ από το 1975 εικονογραφεί παιδικές εκπομπές και για την τηλεόραση. Μέσα στο 2009, έλαβε το Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.