Πήγαμε το καλοκαίρι στη Θερμή, επίσκεψη στις θείες μου, Κατερίνα και Παρθενόπη, αδελφές του πατέρα μου, που ήταν εκεί για τις δεκαπενθήμερες θερινές διακοπές τους και πριν τις συναντήσουμε ανέλαβα να ξεναγήσω την Ερατώ στα ιαματικά λουτρά και στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος της προστάτιδας των πηγών,
Λέσβος και Μυτιληναίων Αιγιαλός
Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις
Πήγαμε το καλοκαίρι στη Θερμή, επίσκεψη στις θείες μου, Κατερίνα και Παρθενόπη, αδελφές του πατέρα μου, που ήταν εκεί για τις δεκαπενθήμερες θερινές διακοπές τους και πριν τις συναντήσουμε ανέλαβα να ξεναγήσω την Ερατώ στα ιαματικά λουτρά και στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος της προστάτιδας των πηγών, όπου κατά την αρχαιότητα στην περιοχή υπήρχε θεραπευτήριο και λασπόλουτρα.
Είδαμε το υπερκείμενο στις πηγές ερειπωμένο και εγκαταλειμμένο εντυπωσιακό κτήριο «Σάρλιτζα» (κίτρινη πηγή) που έκτισε το 1909, πριν την απελευθέρωση, ένας Τούρκος επιχειρηματίας και που ήταν το πολυτελέστερο ξενοδοχείο της Λέσβου μέχρι τη δεκαετία του 1970 όπου φιλοξενήθηκαν πολλοί επώνυμοι μεταξύ των οποίων και ο τακτικός του επισκέπτης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Φωτογραφίζοντάς το σημείωσα στην Ερατώ: «Η θεία Κατερίνα θα σου παινευτεί ότι πέρασε εδώ τον μήνα του μέλιτος με τον συχωρεμένο άνδρα της, τον αγαπημένο της Παναγιώτη Σκεπάρνη.»
Περιδιαβήκαμε τα υπόγεια ανενεργά χαμάμ και οι πλήρεις θερμού ιαματικού νερού δεξαμενές καθώς και οι ρωμαϊκές θολωτές αίθουσες μάς υπενθύμισαν την αδιαφορία του κράτους και την αδυναμία των σημερινών Λεσβίων να εκμεταλλευτούν και να χαρούν το θαυμαστό πλούτο του νησιού.
Επισκεφθήκαμε το μικρό παραπλήσιο κτήριο που υποδέχεται τους λουόμενους, ανακαινισμένο από το 1997 και προσέξαμε σε αυτό τις ξεχωριστές ατομικές μπανιέρες για ημίωρο μπάνιο με διασωζόμενες εγκαταστάσεις από την τουρκοκρατία.
Θα μπορούσε κανείς να παραθέσει λεπτομερείς περιγραφές ξένων περιηγητών για να επισημανθούν οι ενδιαφέρουσες παρεχόμενες υπηρεσίες του απώτερου παρελθόντος που προσήλκυαν πλήθος λουομένων.
Από διηγήσεις γνωστών μου γυναικών που επισκέπτονται συχνά ιαματικά λουτρά, θα αναφέρω σήμερα τις θεραπευτικές ικανότητες των πηγών της Θερμής σε ρευματοπάθειες, δερματοπάθειες, αφαίρεσης λίθων νεφρού, αρτηριοσκληρώσεις καθώς και σε γυναικολογικές παθήσεις, βοηθούμενος και από την προτίμηση της Ερατώς όπως διατυπώνεται στον διάλογό μας από την εφετινή εμπειρία της:
- Θα ξανάρθουμε οπωσδήποτε. Οι καλύτερες πηγές!
- Τι το εξαιρετικό υπάρχει εδώ;
- Η άνωσις! Είναι η μόνη πηγή στη Λέσβο που το νερό με τα πολλά άλατά της, σε σηκώνει. Εξισορροπείται η βαρύτητα του Νεύτωνα και είναι ανεπανάληπτη η αίσθηση να χάνεις το βάρος σου ολότελα και για να σταθείς στον πάτο της λεκάνης να προσπαθείς να βυθιστείς με τα χέρια. Βυθίζεσαι σε σηκώνει, ξαναβυθίζεσαι σε ξανασηκώνει. Παίζεις!
- Κοκκίνισε όμως πολύ το δέρμα σου και θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να συνέλθεις.
- Με το νερό των σιδηρούχων αλιπηγών της, θερμοκρασίας 46,9 βαθμών Κελσίου, χαρα-λώνεις.
-Χαλα-ρώνεις!
-Μη στέκεσαι σε ετυμολογικές λεπτομέρειες, αλλά κοίτα το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού μου, βγήκε ο αχινός που με πάτησε!»
- Ο αχινός που σε πάτησε και δεν τον πάτησες! Ανησυχώ, τι σου έκαναν εκεί μέσα και τα λες όλα ανάποδα;
- Αν έβλεπες τον αχινό, πώς πετάχτηκε έξω θα με δικαιολογούσες. Υπέφερα πέντε μέρες από αυτόν, εσύ δεν κατάφερες να τον βγάλεις έτσι βαθειά που μπήκε και σαν τον είδα να εξέρχεται μοναχός του, να πετάγεται κυριολεκτικά μέσα σε ένα δευτερόλεπτο από τους ανοιγμένους πόρους εντυπωσιάστηκα. Το ίδιο μου συνέβη και με το αγκάθι της Αγκαθερής, στο διπλανό δάκτυλο.
- Σε άκουγα, να τραγουδάς χαρούμενη!
- Βυθισμένη στη λεκάνη ήμουν σε ένα άλλο κόσμο, τραγούδησα όπως μπορούσα την αγάπη μας. Αναλογιζόμουν πως ανάμεσα στη ρωμαϊκή κυριαρχία και στο χριστιανικό μεσαίωνα γράφτηκε εδώ από τον Λόγγο το πρώτο παγκόσμια ερωτικό μυθιστόρημα το: «Δάφνις και Χλόη» με εικόνες από την όμορφη Θερμή.
- Βλέπω και στις κινήσεις σου διαφορά, έγινες παραπάνω ανάλαφρη!
- Έχουν ανοίξει οι σπόνδυλοι, μου φαίνεται πως ψήλωσα και περπατάω πιο γρήγορα, φαντάσου να φθάσω στα είκοσι θερμά μπάνια, δεν θα με φτάνεις. Τόσα πρέπει να συμπληρώσω!
- Αυτό μπορεί να γίνει το επόμενο καλοκαίρι που θα έχουμε περισσότερες μέρες διακοπές. Ίσως μέχρι τότε οι υπεύθυνοι να άρουν την απαγόρευση των μικτών λουτρών για άντρες και γυναίκες και να επιτρέψουν να παίζουμε και να τραγουδούμε μαζί: «Στην μπανιέρα δυο-δυο!»
- Μέσα εκεί μόνη σήμερα, μου έλειψες! Σε χρειαζόμουν! Να με βύθιζες εσύ, να με σήκωνε η άνωσις!
***
Υστερόγραφο: Ευχαριστώ τη ναυτιλιακή εταιρεία «ΑΝΕΚ LINES» για την ευχάριστη έκπληξη που μου επεφύλαξε να δω αναδημοσιευμένο στο περιοδικό «ANEKORAMA» Τεύχος 9, Χειμώνας ’09 - ’10, το κείμενό μου: «Ιαματικά λουτρά Πολιχνίτου» που δημοσιεύτηκε στο «ΕΜΠΡΟΣ» στις 5-9-09 και είναι καταχωρημένο στο βιβλίο μου: «Αναζητώντας την Ερατώ» εκδόσεις «Δωδώνη» Αθήνα 1996.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.