Ένας χρόνος μετά…

01/07/2012 - 05:56
Ένας χρόνος κλείνει αύριο το βράδυ, από την ημέρα που στο κέντρο της Αθήνας δολοφονήθηκε χωρίς αφορμή - πώς να υπάρξει τέτοια, άλλωστε - ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.
Ένας χρόνος κλείνει αύριο το βράδυ, από την ημέρα που στο κέντρο της Αθήνας δολοφονήθηκε χωρίς αφορμή - πώς να υπάρξει τέτοια, άλλωστε - ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Η είδηση, που έφτασε γρήγορα και στη Μυτιλήνη, προκάλεσε την έκπληξη αρχικά και στη συνέχεια την οργή, το ίδιο βράδυ, εκατοντάδων ανθρώπων. Όχι μόνο συνομηλίκων του μαθητών, που φαντάστηκαν στη θέση του νεκρού αγοριού οποιονδήποτε από τους ίδιους, ούτε μόνο αντιεξουσιαστών όπως ανέφεραν οι ειδήσεις των ημερών, αλλά και από φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και πολλούς άλλους πολίτες που συμμετείχαν και στις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν όλες τις επόμενες ημέρες.

Ήταν οι μέρες που για πρώτη φορά η πόλη της Μυτιλήνης «οσμίστηκε» δακρυγόνα, αφού για πρώτη φορά έζησε και το ξέσπασμα της οργής των διαδηλωτών ενάντια στην Αστυνομία. Ήταν όμως και η πρώτη φορά ίσως που σε μια πορεία - όπως ήταν αυτή που ξεκίνησε αργά τη νύχτα του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου - συμμετείχε τόσο αυθόρμητα κόσμος, ο οποίος, παρ’ όλο που απολάμβανε τη νυχτερινή του έξοδο, μόλις μάθαινε για τα γεγονότα έμπαινε και ο ίδιος στην πορεία.
Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, συνεχίστηκαν με πορεία αριστερών και αντιεξουσιαστών το πρωί της Κυριακής, κατά την οποία σημειώθηκαν ζημιές σε τράπεζες, το Τελωνείο και το υπουργείο Αιγαίου, αλλά και με ανακοινώσεις τη Δευτέρα από μέλη της πανεπιστημιακής και της λοιπής εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού Λέσβου, που καταδίκαζαν τη δολοφονία του νεαρού Αλέξανδρου. Την ίδια μέρα, άλλωστε, ξεκίνησε κατάληψη των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία συνεχίστηκε μέχρι και τις μέρες των γιορτών.
Αντίστοιχες ανακοινώσεις, με τις οποίες καταδίκαζαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εξέδωσε τη Δευτέρα και πλήθος κομματικών σχηματισμών και παρατάξεων, καθώς και το Εργατικό Κέντρο, η ΑΔΕΔΥ και οι σύλλογοι καθηγητών και μαθητών πολλών σχολείων, ενώ μετά από πρόταση της ΕΝΑΕ στις 9 του μήνα, παρέμειναν κλειστές για κάποιες ώρες όλες οι υπηρεσίες της νομαρχίας. Λίγες μέρες μετά, στις 16 Δεκεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης καταδίκασε κι αυτό ομόφωνα την «εν ψυχρώ», όπως σημείωνε, δολοφονία του 15χρονου μαθητή.

Πολλές και διαφορετικές κινητοποιήσεις

Από τις μεγαλύτερες συμμετοχές - αν όχι τη μεγαλύτερη - είχε η πορεία του απογεύματος της Τρίτης 9 Δεκεμβρίου, στην οποία πήρε μέρος πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και άλλων πολιτών. Κατά την πορεία σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, ενώ προσήχθη μαθητής, ο οποίος μετά από λίγο αφέθηκε ελεύθερος προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν όλες τις επόμενες μέρες, με μαζική συμμετοχή πλήθους κόσμου, αλλά και πολλών μαθητών, που διοργάνωσαν ακόμη και καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, ενώ εμφανίστηκαν και δράσεις όπως καταλήψεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς από φοιτητές και κόσμο του αντιεξουσιαστικού χώρου. Πολλές από τις κινήσεις που έγιναν εκείνες τις μέρες καταδικάστηκαν από τα Μ.Μ.Ε. και την τοπική κοινωνία, ωστόσο αναπόφευκτα αποτέλεσαν την αντιστοιχία της έντασης που επικράτησε στο χώρο της νεολαίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Εξάλλου, όπως και ακούγεται συχνά, η βία πολύ εύκολα γεννάει… βία.
Να σημειωθεί ότι μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει στην Άμφισσα η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, που κατηγορούνται για το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.


Ένας μαθητής της Μυτιλήνης μιλάει για όσα έγιναν
«Νιώθω οργή και στενοχώρια κάθε μέρα...»


Ο Στρατής είναι σήμερα 16 χρονών, μαθητής του λυκείου. Είναι ένας από τους εκατοντάδες μαθητές που συμμετείχαν στις περσινές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μυτιλήνη, ο οποίος μαζί με τους συνομηλίκους του ένιωσε την ανάγκη να βγει στο δρόμο και να φωνάξει για όσα είχαν συμβεί, που τον έπνιγαν. Δεχόμενος να μας μιλήσει για όσα έζησε, είδε και άκουσε, ο Στρατής επιμένει ότι δε θέλει απλά να «θυμάται» τα όσα συνέβησαν πέρυσι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.
«Νιώθαμε όλοι μεγάλη οργή. Παρ’ όλο που πολλοί θεωρούν πως εάν δεν είσαι στην Αθήνα δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς τι έχει γίνει, πιστεύω ότι για ένα τέτοιο γεγονός το μέρος δεν έχει σημασία και δεν επηρεάζει το πώς θα νιώσεις. Φυσικά, εάν η Αστυνομία είχε σκοτώσει κάποιον μαθητή εδώ στη Μυτιλήνη θα αισθανόμουν πολύ χειρότερα, ειδικά εάν ήταν κάποιος που τον γνώριζα και προσωπικά.»

«Βγάζουν τα απωθημένα τους»…

«Συμμετείχα κι εγώ στη μεγάλη πορεία, αυτή που έγινε όταν έκλεισαν πλέον και τα σχολεία, αυτή που έγιναν τα επεισόδια και έπεσαν και τα δακρυγόνα. Είδα πως αυτός είναι ο τρόπος της Αστυνομίας και πως θα γίνονται πολλά που θα μας τρομάζουν, όχι μόνο εδώ, αλλά και παντού. Το θέμα με την Αστυνομία κρατάει πολλά χρόνια και θα κρατήσει, όσο το κράτος και η κυβέρνηση δεν αποφασίζουν να πάρουν κάποια μέτρα. Συνέβη και σε εμένα τον ίδιο πρόσφατα κάποιο περιστατικό με αστυνομικούς και αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι - δυστυχώς - πολλοί βγάζουν τα απωθημένα και τα κόμπλεξ τους μέσω της δουλειάς τους και γι’ αυτό δε θα έπρεπε να την κάνουν. Αλλιώς, αύριο θα είναι κάποιος άλλος αστυνομικός που θα γίνει το ίδιο επικίνδυνος όπως ο συγκεκριμένος ειδικός φρουρός… Ίσως να πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το ’73, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση…»

Επέτειος κάθε μέρα…
«Δεν ξέρω τι θα κάνω φέτος. Θέλω να συμμετέχω στις πορείες, αλλά βρίσκω κάπως γελοίο το να αντιμετωπίζουμε τις μέρες αυτές ως επέτειο, πολλοί από εμάς θα δουν τις πορείες που θα γίνουν ως ευκαιρία για “χαβαλέ” και τα Μ.Μ.Ε. αντίστοιχα ως αφορμή για να μας χαρακτηρίσουν ως “ταραξίες”. Πρέπει να θεωρούμε ως επέτειο κάθε μέρα και όχι μόνο την αυριανή. Δυστυχώς, πολλοί από τους συμμαθητές μου δεν ξέρουν ούτε το όνομα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μένουν απαθείς στα γεγονότα. Εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι συνομήλικοί μου, νιώθουμε οργή και στενοχώρια κάθε μέρα…»


Οι κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών στη Μυτιλήνη
Πορείες και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πρόκειται να πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο στη Μυτιλήνη, με την αφορμή του ενός χρόνου από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει οριστεί για αύριο Κυριακή στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς, στην οποία θα συμμετέχουν, μέσα από κοινό κάλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και η Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων της Λέσβου, που καλεί σε μαζική και ειρηνική πορεία. Στο ίδιο σημείο την ίδια ώρα θα βρεθεί και το ΝΑΡ Λέσβου, αλλά και η Αγωνιστική Παρέμβαση Ανεξάρτητων Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.
Ομόφωνα αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πορεία και από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι αναμένονταν ακόμη οι αποφάσεις και των υπόλοιπων φοιτητικών συλλόγων.
Κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία αύριο, στις 11 το πρωί από την πλατεία Σαπφούς, κάνει και η Ανοιχτή Συνέλευση Φοιτητών, Μαθητών, Εργαζομένων και Ανέργων Μυτιλήνης, που σήμερα στις 11 το πρωί διοργανώνει συγκέντρωση και μικροφωνική έξω από την Εθνική Τράπεζα.
Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας για το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από δασκάλους, καθηγητές, μαθητές και φοιτητές.
Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα συμμετέχουν, όπως δηλώνουν, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και το ΝΑΡ Λέσβου.
Τέλος, στις ίδιες ανακοινώσεις τους γίνεται, από την ΑΔΕΔΥ, το ΝΑΡ και την Αγωνιστική Παρέμβαση Ανεξάρτητων Καθηγητών, κάλεσμα για την Πανεργατική Απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 17 του μήνα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey