Αρχοντικό με χρώματα και ιδέες

01/07/2012 - 05:56
Με πέντε νέες εικαστικές εκθέσεις, μία που συνεχίζεται και τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις, υποδέχεται από προχθές το κοινό το Αρχοντικό Γεωργιάδη.
Οι «Νοερές Πόλεις» του Αλέξανδρου Καραβά, στον κεντρικό χώρο του ισογείου


Με πέντε νέες εικαστικές εκθέσεις, μία που συνεχίζεται και τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις, υποδέχεται από προχθές το κοινό το Αρχοντικό Γεωργιάδη.

Στον κεντρικό χώρο του ισογείου, φιλοξενείται η έκθεση 20 περίπου έργων ζωγραφικής του Αλέξανδρου Καραβά, με τίτλο «Νοερές πόλεις». Ο νέος καλλιτέχνης εμπνέεται από ένα περιβάλλον όπου οι εικόνες της διαφήμισης και των Μ.Μ.Ε., η βιομηχανική αισθητική, ο ήχος της μηχανής, η οικοδομική βία, οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα που όλα αυτά προκαλούν, διαμορφώνουν τον εσωτερικό κόσμο, τις προσδοκίες και τα όνειρα. Ζωγραφίζει έτσι παράξενα τοπία, που μπορεί να κρύβουν μια συγκεκριμένη ιστορία ή να γεννήθηκαν από ένα άγνωστο ποίημα, ταξιδεύοντας σε πόλεις που φτιάχνει το μυαλό τις ελεύθερες ώρες, που δε χρειάζεται να σκεφτεί λογικά. Οι πίνακές του που φιλοξενούνται στο Αρχοντικό αποτελούν και τα μεγαλύτερα έργα του, ορισμένα από τα οποία φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τους σκοπούς της έκθεσης.

Έμπνευση


Με τα εργόχειρα από τον… «κόσμο της γιαγιάς» περιμένει το κοινό ο Δημήτρης Καραπιπέρης

Στην πρώτη αίθουσα του ισογείου, οι επισκέπτες κάνουν ένα «Ταξίδι στον κόσμο της γιαγιάς», με 14 πίνακες από παστέλ του Δημήτρη Καραπιπέρη, εμπνευσμένους από κεντήματα που συνήθως… έφτιαχναν οι γιαγιάδες, με άκρως ρεαλιστική τεχνοτροπία. «Τα κεντήματα των γιαγιάδων κρύβουν μέσα τους πολλά χαρίσματα, όπως υπομονή, επιδεξιότητα, τεχνογνωσία, μεράκι, γούστο, που με το χρόνο και την εναλλαγή ενασχολήσεων χάνονται, ιδιαίτερα με την κυριαρχία των ηλεκτρονικών μέσων», είπε στο «Ε» ο Δημήτρης Καραπιπέρης. Να σημειωθεί πως ο ίδιος πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από το Στρατή Αξιώτη, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε κοντά στους γλύπτες και ζωγράφους Γιώργο Ζλατάνη και Χρήστο Παυλίδη. Έχει τελειώσει τη Σχολή Σχεδίου και Ζωγραφικής ABC και έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.


Η «Οδύσσεια» του Αλέξανδρου Βακιρτζή φιλοξενείται σε ένα από τα δωμάτια του ισογείου


Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η έκθεση με τίτλο «Οδύσσεια», του Αλέξανδρου Βακιρτζή. Έχοντας γεννηθεί στον Πειραιά από γονείς ζωγράφους και μεγαλώσει σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, ο Αλέξανδρος Βακιρτζής έχει συμμετάσχει, εκτός άλλων, με τα έργα του σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ δημιουργίες του υπάρχουν στο υπουργείο Αιγαίου, στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, στην Τράπεζα Πειραιώς, στις Μινωικές Ναυτιλιακές Γραμμές, στο προξενείο της Ελλάδας στη Ουάσινγκτον, καθώς και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες χώρες. Η ζωή του είναι, έτσι, «ένα ταξίδι στα χρώματα και τους ήχους». Η έκθεσή του στο Αρχοντικό Γεωργιάδη χωρίζεται σε δύο ενότητες: την «Οδύσσεια» (το «μεγάλο» ταξίδι) και τα μέσα φυγής για αυτό (πλοία κ.λπ.).

Οι εκθέσεις του επάνω ορόφου



«… που ήταν αταξίδευτο». Εγκατάσταση σε μη επισκέψιμο δωμάτιο, από την Ευδοξία Μουταφτσή - Ιατρέλλη και το Στράτο Βουγιούκα


Η έκθεση φωτογραφιών του Ευθύμιου Σανίδη και origami της Rosemarie Kosemund, εμπνευσμένα από την ιστορία «Το συνέδριο των πουλιών»


Στον κεντρικό χώρο του επάνω ορόφου του Αρχοντικού Γεωργιάδη, ο Ευθύμιος Σανίδης εκθέτει για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη μια σειρά από έργα που αποτελούν ελεύθερη εικονογράφηση της ιστορίας «Martin al-Tayr» ή «Το συνέδριο των πουλιών». Πρόκειται για μια ιστορία αυτογνωσίας, που εκπροσωπείται από φωτογραφίες που ο νέος Μυτιληνιός τράβηξε κατά τη διάρκεια ταξιδιών του στη βόρεια Ελλάδα, την Αθήνα, αλλά και από τα βάθη της Ανατολίας, και αγκαλιάζουν όλη τη φωτογραφική του ζωή, από την απόκτηση της πρώτης του κάμερας δύο χρόνια πριν. Στον ίδιο χώρο προβάλλεται και η μικρού μήκους ταινία του ίδιου «For a loved one», στημένη από συρραφή φωτογραφιών που τραβήχτηκαν προς το τέλος του ταξιδιού του στη Χιλή, η οποία αποτελεί και το συμβολικό επισφράγισμα της ετήσιας περιπλάνησής του ανά τον κόσμο. Τα animation στο βίντεο είναι του Χρήστου Κουτσοτάσιου. Την έκθεση φωτογραφιών συμπληρώνουν πουλιά κατασκευασμένα με την τεχνική origami από τη μητέρα του καλλιτέχνη, Rosemarie Kosemund.
Τέλος, σε ένα από τα δωμάτια του επάνω ορόφου, η Gabriella Sterzi μάς παρασέρνει σε ένα «Ταξίδι στη χώρα του κάλλους», μιλώντας μέσα από τα έργα της για την ομορφιά της Ελλάδας, αρχαίας και νέας. Η ζωγράφος έχει γεννηθεί στη Ρώμη, ενώ ασχολείται με τη ζωγραφική από μικρή ηλικία, έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα τόσο στη γενέτειρά της όσο και στη Φλωρεντία. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία, ενώ η ίδια δηλώνει πως «λατρεύει την Ελλάδα».
Να σημειωθεί πως, παράλληλα με τις προαναφερθείσες εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, στον επάνω όροφο του Αρχοντικού φιλοξενούνται και οι «εγκαταστάσεις σε μη επισκέψιμα δωμάτια» της Ευδοξίας Μουταφτσή - Ιατρέλλη και του Στράτου Βουγιούκα, ενώ συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ναυάγιο», του Δημήτρη Καλαντζάκη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey