Πίσω παπά τα στέφανα

01/07/2012 - 05:56
Στροφή 180 μοιρών έκανε το Υπουργείο Οικονομίας, που σε μια προσπάθεια να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, σπεύδει να δώσει το δικαίωμα στους μικρούς δήμους, να εντάξουν έργα.
Στροφή 180 μοιρών έκανε λίγο πριν το Πάσχα και θα φανεί τις επόμενες ημέρες, το Υπουργείο Οικονομίας, που σε μια προσπάθεια να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) σπεύδει εκ των υστέρων να δώσει το δικαίωμα στους μικρούς δήμους, να εντάξουν έργα. Κι όχι μόνο στους δήμους αλλά και σε μια πλειάδα άλλων φορέων, που δεν μπορούσαν έως τώρα να εξασφαλίσουν διαχειριστική επάρκεια, ανοίγει, όπως φαίνεται, διάπλατα ο δρόμος για να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα στο Δ΄ ΚΠΣ.
Η σχετική εγκύκλιος αναμένεται να ανατρέψει τα όσα έως τώρα γνώριζαν οι τοπικοί φορείς για τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ, αλλά και να καταδείξει δυστυχώς την ανεπάρκεια των αρμόδιων στελεχών του Υπουργείου Οικονομίας, να συντονίσουν το μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο.

 
Με θέμα «Απλοποίηση των διαδικασιών για τη διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων κατά τη μεταβατική περίοδο», η Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, «παραδέχεται» με εγκύκλιό της στις 8 Απριλίου, πως μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα «έχει επιβεβαιωθεί η διαχειριστική επάρκεια μόνο για 300 φορείς / δικαιούχους. Από τους φορείς αυτούς, απουσιάζει σημαντικός αριθμός υπηρεσιών των υπουργείων, ενώ αρκετές Περιφέρειες δεν έχουν ακόμη αποκτήσει επιβεβαίωση τύπου Α (για τεχνικά έργα). Επίσης υπολείπεται ακόμη σημαντικός αριθμός Δήμων, Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ΔΕΥΑ και ΑΕ του Δημοσίου, για τους οποίους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η επάρκεια, παρά την αντικειμενική δυνατότητά τους να καλύψουν τις απαιτήσεις».

Τώρα… τρέχουμε

Επειδή λοιπόν διαπιστώνονται τα παραπάνω, είναι προφανές ότι και να ανοίξουν με προσκλήσεις τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, δεν θα υπάρχουν φορείς με διαχειριστική επάρκεια, για να υποβάλλουν προτάσεις. Για αυτό το Υπουργείο συνιστά να προχωρούν απ’ τις ειδικές υπηρεσίες άμεσα όσες προτάσεις υποβάλλονται και «παράλληλα -όπως σημειώνει- εξαιτίας των εξαιρετικών και επειγουσών συνθηκών της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και της συνεπαγόμενης αναγκαιότητας για επιτάχυνση της υλοποίησης των παρεμβάσεων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ», απλοποιεί τις προϋποθέσεις που έχουν ορισθεί, προκειμένου να υπάρξουν εντός του 2009, όσο το δυνατόν περισσότεροι δυνητικοί τελικοί δικαιούχοι για τα έργα. Αυτό σημαίνει πως θα επιταχυνθεί η έκδοση των εγγράφων διαχειριστικής επάρκειας για φορείς, που έως σήμερα δεν μπορούσαν να πιστοποιηθούν πως έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν έργα στο Δ΄ ΚΠΣ.

Χαλαρώνουν… οι όροι
Για να αυξηθούν οι τελικοί δικαιούχοι, το Υπουργείο έρχεται μετά από δυο ολόκληρα χρόνια, που αρνιόταν το δικαίωμα εκτέλεσης έργων σε όποιον φορέα δεν διέθετε συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, να «χαλαρώσει» τις απαιτήσεις του και να εισάγει τον όρο: «Ελάχιστες απαιτήσεις στελέχωσης».
Έτσι όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο της 8ης Απριλίου, «απαλείφονται οι προβλεπόμενες απαιτήσεις στελέχωσης για την τεχνική υπηρεσία ή τη μονάδα διενέργειας διαγωνισμών και ανάθεσης / παρακολούθησης συμβάσεων καθώς και την οικονομική υπηρεσία». Αντί λοιπόν για τρεις μηχανικούς και ό,τι άλλο απαιτούσε να έχει ο κάθε φορέας ως ανθρώπινο δυναμικό στις υπηρεσίες του, τώρα το Υπουργείο προβλέπει να δίνεται διαχειριστική επάρκεια αν «ο δικαιούχος δεσμεύεται να μεριμνά για την αριθμητική επάρκεια του προσωπικού που απαιτείται για την υλοποίηση των έργων, τα οποία αναλαμβάνει να υλοποιήσει».
Με απλά λόγια, αν ένας δήμος πλέον «κρίνει» πως μπορεί να γίνει φορέας υλοποίησης ενός έργου, δεν έχει παρά να διεκδικήσει διαχειριστική επάρκεια και να προτείνει την ένταξη του έργου του. 

Όλα αλλάζουν
Ταυτόχρονα με τις αυστηρές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί -και δέχτηκε σκληρή κριτική για αυτό ο προηγούμενος υπουργός Οικονομίας- προκειμένου να δοθεί διαχειριστική επάρκεια σε κάποιο φορέα, είναι γνωστό πως δεν προχώρησαν όλοι εκείνοι οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί που αρχικά προβλέπονταν να διαμορφωθούν, όπως η ΔΗΜΟΣ Α.Ε. ή η ΝΟΜΟΣ Α.Ε. Οπότε, δεδομένης και της κρίσης, αλλά και της σοβαρότατης υστέρησης που παρατηρείται στην εξέλιξη του ΕΣΠΑ, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα, όπως αυτό, τότε δεν θα μπορούσε η χώρα να απορροφήσει κονδύλια απ’ τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Είναι αξιοσημείωτο πως το Υπουργείο ζητά απ’ τις Περιφέρειες, με την ίδια εγκύκλιο, μέχρι και σήμερα 24 Απριλίου, να αποστείλουν «πιθανές επί πλέον προτάσεις απλοποίησης της σχετικής διαδικασίας, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ομαλοποίηση της και την απρόσκοπτη εφαρμογή της, χωρίς να επηρεάζεται η στόχευση για την αποτελεσματική και αποδοτική διοίκηση και διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ».
Ομοίως το Υπουργείο φαίνεται διατεθειμένο να παράσχει κάθε πρόσθετη υποστήριξη σε όποιον φορέα θα ήθελε να πιστοποιηθεί τώρα, αλλά και να επανεξετάσει φορείς που έχει απορρίψει και δεν έχει δώσει διαχειριστική επάρκεια. Όλα αυτά δείχνουν πως το τοπίο πολύ σύντομα και σε επίπεδο νομού Λέσβου, θα διαφοροποιηθεί, οπότε δήμοι, όπως της Καλλονής ή και μικρότεροι, που ακόμη δεν έχουν πάρει πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας για την εκτέλεση έργων, θα τη λάβουν πολύ σύντομα. Έτσι, για να σημειώσουμε κι αυτή τη διάσταση, δεν θα αναγκαστούν και οι νομαρχιακές υπηρεσίες, ή οι υπηρεσίες του δήμου Μυτιλήνης, να επιφορτιστούν με την υλοποίηση και έργων εκτός των δικών τους, όπως φαινόταν πως θα συμβεί με το προηγούμενο καθεστώς.
 
 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey