Ομόφωνα ψηφίστηκε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης η φιλόδοξη πρόταση του δήμου για ένταξη στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης».
Ομόφωνα ψηφίστηκε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης η φιλόδοξη πρόταση του δήμου για ένταξη στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης». Πρόγραμμα που στόχο έχει την αναβάθμιση των υποδομών και το αστικό περιβάλλον, μέσα από παρεμβάσεις στις εισόδους της πόλης αλλά και σε άλλες περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα κυκλοφοριακά, υποβάθμισης κ.λπ.. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης του δήμου Μυτιλήνης είναι ύψους 13 εκατ. ευρώ. Το έργο καλείται να υλοποιήσει η επόμενη δημοτική αρχή του ενοποιημένου πλέον δήμου Λέσβου, καθώς - όπως τονίστηκε - υπάρχουν «ώριμες» μελέτες και μπορεί να ενταχθεί άμεσα.
Την πρόταση παρουσίασε σε εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης συμπληρωματικά και του προγράμματος «Jessica», μέσω του οποίου μπορούν να ενταχθούν και άλλα έργα, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από ιδιώτες.
Ειδικότερα, η πρόταση του δήμου περιλαμβάνει τα εξής:
Παρεμβάσεις στις εισόδους της πόλης
Τα τέσσερα σημεία εισόδου της πόλης, δηλαδή η είσοδος από την πλευρά του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνη - Καλλονή στο ύψος της βόρειας παράκαμψης, η είσοδος της πόλης από την πλευρά της Επάνω Σκάλας, η είσοδος από την πλευρά του Γαϊδαρανήφορου και η νότια είσοδος από την πλευρά του αεροδρομίου.
Στα τέσσερα αυτά σημεία προβλέπεται κατ’ αρχήν η δημιουργία χώρων πάρκινγκ, που θα συνδυαστούν με έργα αισθητικής αναβάθμισης των περιοχών.
Παράλληλα, θα ενισχυθεί το πρόγραμμα δημοτικής συγκοινωνίας της Μυτιλήνης με την αγορά νέων mini bus, που θα συνδέουν τα πάρκινγκ με το κέντρο της πόλης, ώστε να μη χρησιμοποιούν οι πολίτες τα αυτοκίνητα στις μετακινήσεις τους.
Στη νότια είσοδο της πόλης, στο χώρο ανάμεσα στη μαρίνα και το Ναυτικό Όμιλο, προβλέπεται έργο ανάπλασης. Το ίδιο θα γίνει και στην είσοδο από την πλευρά των Λουτρών, καθώς θα γίνει ανάπλαση του χώρου δίπλα από το παλιό νεκροταφείο Καλλιθέας πίσω από το Νοσοκομείο.
Τέλος, μαζί με τα έργα διαμόρφωσης στις τέσσερις εισόδους της πόλης εντάσσονται και τα έργα δημιουργίας δικτύου δυο ποδηλατόδρομων, ο ένας από την περιοχή της νότιας πόλης (από τον Πύργο Γιαννέλλη μέχρι το αεροδρόμιο) και ο δεύτερος από το κέντρο της πόλης (Μακρύς Γιαλός) μέχρι την είσοδό της στην Επάνω Σκάλα (εργοστάσιο ΔΕΗ). Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτής της ομάδας έργων είναι 3,5 εκατ. ευρώ.
Πάρκα και δημόσιοι χώροι
Η αναβάθμιση των χώρων στις εισόδους της πόλης συνοδεύεται από συμπληρωματικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται παρεμβάσεις και αναπλάσεις πάρκων, ώστε ν’ αποτελούν χώρους αναψυχής για τους πολίτες. Ταυτόχρονα στα πάρκα θα επιδιωχθεί ήπια τουριστική δραστηριότητα (μικρά αναψυκτήρια, info kiosks, χώροι ενημέρωσης και ψυχαγωγίας του κοινού, χώροι ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο). Επίσης προβλέπονται πλακοστρώσεις και πεζοδρομήσεις σε δρόμους στο κέντρο της πόλης (οδός Κομνηνάκη).
Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών των παρεμβάσεων είναι τρία εκατομμύρια ευρώ.
Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων
Στο ΕΣΠΑ έχει προταθεί μέσω του υπουργείου Πολιτισμού να ενταχθεί και η ενιαιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Μυτιλήνης.
Συμπληρωματικά στο έργο αυτό έχει προταθεί και η δημιουργία ενός ξεχωριστού δικτύου με τουριστικά (ανοιχτά ή κλειστά) mini bus, για τη γρήγορη μεταφορά των τουριστών στα σημεία τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της πόλης (Αρχαίο Θέατρο, Κάστρο Μυτιλήνης, Ρωμαϊκή Οικία, Αρχαίο Λιμάνι, Μουσεία Θεοφίλου και Τεριάντ κ.λπ.).
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης αυτής είναι ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Άλλες παρεμβάσεις
Η πρόταση του δήμου περιλαμβάνει και δράσεις ανακύκλωσης στους δημόσιους χώρους, μέσα από τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης (χαρτί, μέταλλα, βιοαποδομήσιμα υλικά).
Μια άλλη πρόταση αφορά και στη δημιουργία χώρων πολιτισμού και προτείνεται η αξιοποίηση του Αρχοντικού Γεωργιάδη στην Επάνω Σκάλα. Ο χώρος σήμερα ανήκει στη νομαρχία, όμως - όπως είπε ο κ. Πατερέλλης - μπορεί να περάσει στο δήμο στο πλαίσιο των αλλαγών που προβλέπει ο «Καλλικράτης».
Τέλος, στην πρόταση για βελτίωση της ποιότητας ζωής εντάσσονται και έργα βελτίωσης υποδομών σχολικών μονάδων (πρόταση για αύλειο χώρο 6ου Δημοτικού Σχολείου).
Και το πρόγραμμα «Jessica»
Όπως ανέφερε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Παντελής Πατερέλλης, ιδιαίτερη βαρύτητα στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Μυτιλήνης δίνεται στην προσέλκυση ιδιωτικών πόρων μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Jessica». Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε ότι θα μπορούσε να ενταχθεί η αξιοποίηση του εργοστασίου «Καλαμάρη» για τη μετατροπή του σε νέο δημαρχείο, σε συνδυασμό με άλλες χρήσεις εμπορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Και ακόμη: η αξιοποίηση του κτήματος «Βότση» (δίπλα από το αιολικό πάρκο), η αξιοποίηση της γεωθερμίας για την υλοποίηση σύγχρονου θερμαλιστικού κέντρου στα Θέρμα του κόλπου Γέρας, καθώς και η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, η αξιοποίηση του οικοπέδου της ΔΕΗ για δημιουργία πολυχώρου πολιτισμού, η ανάπλαση του κτηρίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων στην πλατεία του Αγίου Θεράποντα και, τέλος, η αξιοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης και η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αδρανών στην περιοχή του δήμου Μυτιλήνης.