Σε έξαρση η γρίπη

01/07/2012 - 05:56
Πολυήμερης διάρκειας συμπτώματα, κατάπτωση και αρκετές περιπτώσεις επιδείνωσης με την εμφάνιση πνευμονιών συνοδεύουν τη φετινή γρίπη που αυτές τις μέρες βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση.
Χωρίς όμως παρατράγουδα και επιβεβαιωμένα κρούσματα Η1Ν1

Πολυήμερης διάρκειας συμπτώματα, κατάπτωση και αρκετές περιπτώσεις επιδείνωσης με την εμφάνιση πνευμονιών συνοδεύουν τη φετινή γρίπη που αυτές τις μέρες βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση. Παρ’ ότι όμως κάποιοι - και ιδίως αυτοί που ταλαιπωρούνται απ’ την ασθένεια - εκτιμούν πως φέτος τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από κάθε άλλη χρονιά, οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί λέγοντας ότι πρόκειται για συνηθισμένες χειμερινές ιώσεις. Μάλιστα, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα «νέας γρίπης» το νησί.

Πράγματι, όπως επιβεβαίωσε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χρήστος Θεοδώρου, υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα γρίπης, όπως κάθε χειμώνα άλλωστε. Το παρηγορητικό είναι πως απ’ τα 10 δείγματα που έως τώρα έχουν σταλθεί για έλεγχο στα αρμόδια εργαστήρια στην Αθήνα, «δεν έχει επιβεβαιωθεί καμμία ταυτοποίηση του Η1Ν1», όπως ανέφερε ο κ. Θεοδώρου.
Πολλά περιστατικά νοσηλεύτηκαν, ειδικά τις προηγούμενες μέρες, στο Πνευμονολογικό Τμήμα, μια και αρκετές περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίστηκαν εξ αρχής σοβαρά, κατέληξαν σε πνευμονίες.

Ενδημία…

Λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών, η κατάσταση που επικρατεί στο νησί μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί «ενδημία», όπως ανέφερε ο ιδιώτης παθολόγος Γιάννης Ζερδελής, επισημαίνοντας πως υπάρχει μία έξαρση ιογενών εποχικών λοιμώξεων. Το κύριο χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι πως διαρκεί συγκριτικά πολύ, από τρεις έως έξι μέρες, και είναι εύκολο να επιδεινωθεί αν δεν υπάρξει έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση. Βασικό μέσο προφύλαξης είναι η αποφυγή κλειστών χώρων όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η καλύτερη πρόληψη είναι το εμβόλιο.
Αν και η ένταση της φετινής γρίπης δεν είναι μεγάλη, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων εμμέσως αποδίδεται και στην οικονομική κρίση, αφού χώροι (π.χ. υπηρεσίες) που άλλες φορές είχαν καλύτερες συνθήκες θέρμανσης, για οικονομία στα καύσιμα δε θερμαίνονται επαρκώς ή δεν αερίζονται για να μην έχουν απώλειες ζέστης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey