Πράξεις κι όχι λόγια προτάσσει η νέα πολιτική κίνηση με την επωνυμία «Δράση», που συγκροτήθηκε απ’ τις 17 Μαρτίου και το απόγευμα της Δευτέρας έκανε την πρώτη εκδήλωσή της στη Μυτιλήνη.
Πράξεις κι όχι λόγια προτάσσει η νέα πολιτική κίνηση με την επωνυμία «Δράση», που συγκροτήθηκε απ’ τις 17 Μαρτίου και το απόγευμα της Δευτέρας έκανε την πρώτη εκδήλωσή της στη Μυτιλήνη. Οι Στέφανος Μάνος, Χαρίδημος Τσούκας και Κώστας Ζώρας, εκ των ιδρυτικών στελεχών της κίνησης, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια συζήτησαν με όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση στο θέατρο του ΦΟΜ, τις βασικές θέσεις και τις αρχές του φορέα, που ως γνωστό θα συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές με πλήρες ψηφοδέλτιο, το οποίο θα ανακοινωθεί αύριο Πέμπτη.
Ο κ. Μάνος, που μαζί με το Βασίλη Κοντογιαννόπουλο είναι απ’ τους ελάχιστους επαγγελματίες πολιτικούς της κίνησης, εξήγησε ότι γίνεται μια προσπάθεια αναζήτησης των αυτονόητων, αυτών που, ενώ σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι τα δεδομένα, στη χώρα μας ακόμη τα διεκδικούμε. Μίλησε για σκεπτόμενους πολίτες, που θα επιλέξουν με λογικά κριτήρια εκείνους οι οποίοι θα τους εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες και κάλεσε τους Λέσβιους να στηρίξουν το όλο εγχείρημα, να γίνουν μέρος της λύσης, να συμμετάσχουν και να ενισχύσουν την προσπάθεια με την ψήφο τους. Γιατί - όπως είπε ο Στέφανος Μάνος - «ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει να κρίνει ποιος θα εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντά του».
Από άλλες αφετηρίες
Πλαισιωμένος απ’ τους πανεπιστημιακούς Χαρίδημο Τσούκα και Κώστα Ζώρα, ο κ. Μάνος εξήγησε ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου ποιοι αποτελούν την πολιτική κίνηση της Δράσης, αφού, όπως είπε, κατ’ αρχήν θα πρέπει να συστηθεί, αλλά και να συστήσει τους μετέχοντες στην όλη προσπάθεια. Δίνοντας έμφαση σε προσωπικότητες που μετέχουν στην κίνηση, όπως ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Θάνος Βερέμης, ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, οι αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Τομπάζης και Μιχάλης Φωτιάδης, ο νεαρός ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κ.ά., τόνισε ότι θα μπορούσαν τα ίδια πρόσωπα να κοσμούν οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο και υπογράμμισε ότι ένα απ’ τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Δράσης είναι ότι αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Απ’ την Αριστερά έως τη φιλελεύθερη Δεξιά όπως ανέφερε, όλοι συμφωνούν στο ότι για να λυθούν βασικά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την κοινή λογική. «Πριν αποφασίσουμε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα πρέπει να δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε ότι θα λειτουργούν τα πανεπιστήμια στη χώρα μας», είπε ο κ. Μάνος, δίνοντας ένα παράδειγμα της ανάγκης πριν τα μεγάλα ιδεολογικοπολιτικά θέματα, να αντιμετωπιστούν κατ’ αρχάς καθημερινά ζητήματα, λυμένα ήδη από χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Με θέσεις…
Ο γνωστός πολιτικός έκανε στη συνέχεια αναφορές για την ανάγκη να υπάρξει αντίδραση σε ό,τι ενοχλεί, πληγώνει, βασανίζει το δημόσιο βίο της χώρας, σε ό,τι δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον ο κάθε πολίτης, αντίδραση στη διαφθορά και στην κρίση αξιών που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία.
Η πρώτη εκλογική παρουσία της Δράσης, απ’ την οποία θα εξαρτηθεί και η συνέχεια της κίνησης, θα είναι στις επόμενες ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Η Δράση ήδη έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της (www.drassi.gr) τις θέσεις της για την Ευρώπη, καλώντας όλους τους πολίτες να τις μελετήσουν και να προβληματιστούν. «Στις 14 Μαΐου - είπε ο Στέφανος Μάνος - θα ανακοινώσουμε το ευρωψηφοδέλτιό μας, αλλά από τώρα μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω ότι διαθέτουμε το καλύτερο δυναμικό. Όχι ανθρώπους που θα χαθούν στις Βρυξέλλες, αλλά γνώστες των ευρωπαϊκών ζητημάτων που επαξίως και αποτελεσματικά θα αντιπροσωπεύσουν τη χώρα στο ευρωκοινοβούλιο.»
Όχι οι… δυσαρεστημένοι
Παίρνοντας αμέσως μετά το λόγο ο κ. Ζώρας, υποστήριξε πως σε αντίθεση με όποια εντύπωση καλλιεργείται, στη Δράση δεν έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι δυσαρεστημένοι. Δυσαρεστείται κάποιος που ζήτησε απ’ την παρούσα εξουσία ή απ’ την αυριανή και δεν πήρε, όπως εξήγησε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για να πει στη συνέχεια ότι οι μετέχοντες στην κίνηση, έχοντας κλείσει οι περισσότεροι τον επαγγελματικό τους κύκλο, ενδιαφέρονται για τα κοινά και επιθυμούν με δράση κι όχι λόγια να αντιδράσουν στα κακώς κείμενα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τσούκας μίλησε για τις ευθύνες των πολιτών να αλλάξουν ό,τι δεν τους αρέσει, έκανε εκτενείς αναφορές στην κρίση των αξιών, στην ατιμωρησία και κάλεσε τους πολίτες να πουν ένα ηχηρό «όχι» στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Λίγο αργότερα, στην παρέμβασή του στο θέατρο του ΦΟΜ, έκλεισε παραφράζοντας ένα στίχο του Μανώλη Αναγνωστάκη, ρωτώντας το κοινό: «Τώρα, εμείς ως πολίτες τι θα πούμε;».
Αισιόδοξη πρόβλεψη
Οι εκπρόσωποι της κίνησης, τόσο κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο ξενοδοχείο «Blue Sea», όσο και στην εκδήλωση που παρακολούθησε ένα μικρό κοινό, ως επί το πλείστον διανοούμενοι και επιχειρηματίες, εξέφρασαν την αισιοδοξία πως η κίνηση θα έχει μέλλον γιατί θα μπορέσει να πάει καλά στις ευρωεκλογές. «Θεωρώ - είπε ο κ. Μάνος - ότι αξίζουμε να πάρουμε πολύ μεγάλο ποσοστό για αυτό που είμαστε, λόγω των θέσεών μας. Προσωπικά δε σας έχω παραπλανήσει ποτέ, λέγοντας πάντα τα πράγματα με το όνομά τους, ίσως και γι’ αυτό είχα δυσκολία να εκλεγώ. Δεν έχω πει ψέματα γι’ αυτό και με κατηγορούν για ωμότητα. Τώρα στην κρίση, λοιπόν, αναρωτηθείτε τι ανθρώπους θέλετε και λύνοντας αυτό το ερώτημα φτάστε στην κάλπη. Νιώθω ότι δικαιούμαστε ένα μεγάλο ποσοστό γι’ αυτό και σας καλώ να απεγκλωβιστείτε από τα δύο μεγάλα κόμματα στις επικείμενες εκλογές.»
Θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα τού πώς μπορούν να λειτουργούν οι σκεπτόμενοι πολίτες, ο κ. Μάνος αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα απ’ τον Καναδά όπου κυβερνούσε το συντηρητικό κόμμα με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Επειδή όμως «τα είχε κάνει θάλασσα», στις επόμενες εκλογές ανέδειξε μόλις δύο βουλευτές. «Να σκεφτείτε τι σας έταξαν και τι έκαναν, πριν αποφασίσετε τι θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές», είπε κλείνοντας ο κ. Μάνος, απευθύνοντας για ακόμη μια φορά πρόσκληση στο λαό της Λέσβου να υπερψηφίσει τη Δράση, τη μόνη - όπως είπε - κίνηση που δε θέλει να λέει και να τάζει, αλλά να κάνει, να πράττει.