Εισηγήσεις, παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων για την κατανάλωση ενέργειας στη Μυτιλήνη και μια έκτακτη παρέμβαση είχε η ημερίδα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Το Αιγαίο εν όψει των μεγάλων περιβαλλοντικών αλλαγών» στο Επιμελητήριο Λέσβου.
Εισηγήσεις, παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων για την κατανάλωση ενέργειας στη Μυτιλήνη και μια έκτακτη παρέμβαση είχε η ημερίδα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Το Αιγαίο εν όψει των μεγάλων περιβαλλοντικών αλλαγών», που διοργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή στο Επιμελητήριο Λέσβου η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λέσβου και ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το δήμο Μυτιλήνης.
Ως πρώτος εισηγητής στην ημερίδα, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης μίλησε για την κατανάλωση ενέργειας στη Μυτιλήνη, καθώς και για τη συμβολή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην ενεργειακή εξοικονόμηση, αφού, όπως είπε, είναι κοινά αποδεκτό ότι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός «δεν είναι παρά η συνέχεια της παράδοσης των ανώνυμων μαστόρων που προσάρμοζαν το κάθε κτήριο στο κλίμα, το έδαφος και τα διαθέσιμα υλικά της περιοχής».
Ο κ. Σηφουνάκης εστίασε, επιπλέον, στην προτεραιότητα που αποτελεί η «πράσινη» ανάπτυξη για τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και στη σημασία της ευαισθητοποίησης των παιδιών και αυριανών πολιτών για την αρχιτεκτονική και την πολιτιστική ιστορία των νησιών.
Αρκετά διδακτική για μικρούς και μεγάλους παρευρισκόμενους στην αίθουσα ήταν η εισήγηση του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος, αφού ανέφερε πως η Λέσβος είναι το νησί που βρίσκεται πιο κοντά στην έννοια της «αειφόρου ανάπτυξης», εξήγησε τη διαδικασία συντέλεσης της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις που σύντομα θα έχει στα φυσικά οικοσυστήματα η μη αναστροφή της κατάστασης, καθώς και τη σημασία της ανακύκλωσης και κυρίως της επανάχρησης υλικών.
Το ότι μειώνεται συνεχώς το ετήσιο ύψος βροχής και ο αριθμός ημερών βροχόπτωσης στο βόρειο Αιγαίο, ενώ έχουν αυξηθεί οι ψυχρές μέρες του χειμώνα και υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού, κάτι που σημαίνει πως «η κλιματική αλλαγή έφτασε και στη γειτονιά μας», σημείωσε στη δική του εισήγηση ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Τσιρτσής, ενώ ο επίκουρος καθηγητής του ίδιου Τμήματος Γιώργος Κόκκορης μίλησε για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στο Αιγαίο και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία της.
Ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Κρίτων Αρσένης, ο Γιώργος Τσιρτσής και ο Γιώργος Κόκκορης στο πάνελ της ημερίδας για την κλιματική αλλαγή
Μίλησαν και οι μαθητές
Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της έρευνας για την ενεργειακή κατανάλωση, την οποία πραγματοποίησαν σε μικρούς και μεγάλους οι μαθητές των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της «Εβδομάδας Κλιματικής Αλλαγής», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λέσβου. Όπως χαρακτηριστικά είπαν τα παιδιά, «οι μικροί στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που μπορούν να χαρακτηριστούν “προστάτες του πλανήτη”, κάτι που όμως δεν ισχύει και για τους μεγάλους». «Σκοπός μας, να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες περισσότερο και να κάνουν πράξη αυτά που γνωρίζουν. Θα είμαστε ευχαριστημένοι μόνο όταν φτάσουμε να καταναλώνουμε ό,τι είναι απόλυτη ανάγκη και να ανακυκλώνουμε ό,τι πρέπει να ανακυκλώνουμε», δήλωσαν οι μικροί μαθητές.
Να σημειωθεί ότι αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση με παράλληλο φωτογραφικό υλικό, που έγινε από τον καθηγητή του Λυκείου Πέτρας Παναγιώτη Γεωργιάδη, για τη ρύπανση που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή της Πέτρας από λύματα της χωματερής που έπεσαν στη θάλασσα, συμβάν για το οποίο - όπως υποστήριξε - δεν έχει κινητοποιηθεί κανένας φορέας μέχρι στιγμής.